W Polsce, gdzie pojedyncze przypadki zachorowań u osób powracających z innych kontynentów zdarzają się raz na wiele lat, o cholerze dawno zapomniano, jednak w kilku rejonach świata nadal jest ona zagrożeniem. Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny, zachorowania na cholerę występują regularnie na kontynencie afrykańskim, w krajach Ameryki Centralnej i w Azji. Według danych WHO z ostatnich lat, globalną liczbę zachorowań na cholerę szacuje się na 1,3-4 mln przypadków rocznie, spośród których 21-143 tys. to przypadki śmiertelne.
Na początku br. WHO wydało ostrzeżenie w związku z rosnącym zagrożeniem tą chorobą w kilku krajach. Są to: Jemen, Somalia, Etiopia, Demokratyczna Republika Konga, Zambia, Tanzania, Kenia, Mozambik, Zimbabwe, Malawi, Angola. Spośród krajów kontynentu amerykańskiego najwięcej przypadków cholery odnotowuje się od kilku lat na Haiti.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Cholera jest chorobą układu pokarmowego, wywołuje ją bakteria, która wyglądem przypomina przecinek – to przecinkowiec cholery. Czas wylęgania się choroby wynosi od 2 godzin do maksymalnie 5 dni – średnio są to 2-3 dni. Z kolei bakterie cholery są obecne w kale chorego znacznie dłużej, nawet do miesiąca, i wydalane do środowiska stanowią źródło zakażenia. Przebieg zakażenia może być łagodny lub nawet bezobjawowy, ale u ok. 10-20% chorych jest ciężki i może prowadzić do zgonu.
Reklama
Typowe objawy cholery to nagła, wodnista biegunka i wymioty, którym nie towarzyszą ani bóle brzucha, ani gorączka, występują natomiast suchość błon śluzowych i skóry, ochrypły głos. Ostra biegunka szybko doprowadza do odwodnienia organizmu i zaburzenia gospodarki elektrolitowej. Utrata dużej ilości wody jest niebezpieczna dla życia, dlatego leczenie cholery polega na podawaniu dużej ilości płynów i uzupełnianiu elektrolitów, w razie potrzeby podawany jest też antybiotyk. W chorobie o łagodnym przebiegu nawadnianie pacjenta może się odbywać doustnie, jednak w ostrych przypadkach konieczne jest podawanie płynów dożylnie pod kontrolą lekarza.
Podczas pobytu w krajach, gdzie możliwe jest zetknięcie się z cholerą, trzeba przestrzegać zasad, które uchronią nas przed zakażeniem przecinkowcem cholery, będzie to także profilaktyka przeciwko innym niebezpiecznym drobnoustrojom.
Ważne jest skrupulatne przestrzeganie higieny osobistej – staranne mycie rąk wodą z mydłem po wyjściu z toalety i przed przyrządzaniem posiłków, picie wyłącznie przegotowanej wody lub napojów z butelek, które zostały fabrycznie zamknięte, a w przypadku braku wody przegotowanej lub fabrycznie butelkowanej trzeba zastosować tabletki do odkażania wody. Nie powinno się używać – nawet w restauracji – kostek lodu przygotowanych z wody niewiadomego pochodzenia lub nieprzegotowanej ani spożywać jedzenia kupionego od ulicznych sprzedawców; nie wolno spożywać surowych lub półsurowych ryb i owoców morza. Generalnie w odniesieniu do żywności skuteczne jest zapamiętanie i przestrzeganie zasady: wyparz, ugotuj, obierz.
Przed podróżą najlepiej jest skontaktować się ze specjalistą w poradni medycyny podróży lub medycyny tropikalnej. Wykaz placówek znajdziemy w internecie. Wizyta u specjalisty powinna się odbyć nie później niż 6 tygodni przed podróżą. To pozwoli na przyjęcie zaleconej przez lekarza profilaktyki, m.in. na zaszczepienie się przeciwko cholerze lub innym chorobom występującym w danym rejonie.