Składniki:
kalafior
oliwa z oliwek
cebula
pasta curry
czosnek
mleczko kokosowe
pomidory w puszce
papryka ostra
kurkuma mielona
sól
ciecierzyca w puszce
ryż (basmati)
natka pietruszki
Przygotowanie:
Kalafior (10,5 dag) podziel na różyczki i ugotuj al dente (najlepiej na parze). Na patelni rozgrzej oliwę (1 łyżeczka). Pół małej cebuli szklij przez kilka minut. Dodaj 1 łyżeczkę pasty curry i przeciśnięte 2 ząbki czosnku. Po mniej więcej 1 min i dokładnym wymieszaniu dodaj 4 łyżki mleczka kokosowego i 1/2 puszki pomidorów. Zagotuj, dopraw szczyptą ostrej papryki, szczyptą kurkumy i szczyptą soli. Dorzuć kalafior i 7 łyżek ciecierzycy z puszki i kilka minut pogotuj. Podawaj z ugotowanym ryżem (basmati – 4 łyżki) posypanym natką pietruszki (1 łyżka).
Wartość energetyczna: 515 kcal, białko: 17,8 g, tłuszcz: 16,9 g, węglowodany: 82,2 g
Pomóż w rozwoju naszego portalu