Reklama

Porady

Zamiast marnować, podaruj

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Statystyczny Polak w czasie świątecznym marnuje około 18 kg żywności. Powód? Kupujemy za dużo, nie sprawdzamy dat przydatności do spożycia w efekcie to co nie zostało zjedzone ląduje w koszu.

Zamiast wyrzucać, to, czego goście nie zjedli przez święta, oddajmy tym, którzy są głodni. W dużych miastach działają jadłodzielnie, gdzie w dowolnej chwili, absolutnie anonimowo można żywność przynieść a potrzebujący także anonimowo może wziąć z lodówki, czego potrzebuje.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jadłodzielnia to po prostu lodówka lub szafka postawiona w miejscu ogólnie dostępnym (uczelnia, zakład pracy, kawiarnia), gdzie ludzie mogą zostawiać żywność, której mają w nadmiarze.

Można przynosić tam każdy rodzaj produktów żywnościowych z wyjątkiem alkoholu, surowego mięsa i jajek. Oczywiście muszą nadawać się do spożycia – przynoś tylko to, co sam mógłbyś bez problemu zjeść. Na opakowaniu powinna znajdować się informacja o terminie przydatności lub dacie wyprodukowania (w przypadku domowych przetworów i dań), dzięki czemu osoba częstująca się wie jak długo produkt był w lodówce. Trzeba też zwrócić uwagę, bo niektóre jadłodzielnie to po prostu szafki, a nie lodówki i wówczas nie należy tam zostawiać jedzenia wymagającego chłodzenia.

Produktami z jadłodzielni mogą częstować się wszyscy! Nie tylko osoby ubogie czy bezdomne, ale również każdy, kto akurat jest głodny albo potrzebuje produktu, który ktoś zostawił. Chodzi przede wszystkim o to, żeby jedzenie się nie marnowało.

Jadłodzielnie działają w całym kraju. W Warszawie jest ich 8, podobnie w innych miastach. Więcej na ten temat na stronie fb Foodsharing Polska.

2020-12-19 19:45

Ocena: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to pożywna i pełna smaku zupa. Danie zza wschodniej granicy jest bardzo popularne w polskiej kuchni. Z dodatkiem mięsa np. z wywaru można podawać barszcz jako sycące danie jednogarnkowe. Można też podawać z ziemniakami.

• 2 litry wywaru mięsnego
CZYTAJ DALEJ

Miesiąc Najdroższej Krwi

[ TEMATY ]

Krew Chrystusa

Przenajdroższa Krew Chrystusa

Karol Porwich/Niedziela

Lipiec poświęcony jest czci Najdroższej Krwi Pana Jezusa. W rozważaniach, chcemy pokazać dar, jakim było i jest przelanie przez naszego Odkupiciela drogocennej Krwi.

Boży Syn nie tylko w czasie Męki, ale dużo wcześniej przelewał Krew, by odkupić rodzaj ludzki. Przypominają nam o tym nabożeństwa, które mają na celu uczczenie Meki Pańskiej, ale też te szczególnie poświęcone Przenajdroższej Krwi Pana Jezusa.
CZYTAJ DALEJ

Policjanci znaleźli ciało poszukiwanego sprawcy zabójstwa dwóch osób ze Starej Wsi

2025-07-01 21:24

[ TEMATY ]

zabójstwo

pixabay.com

"Policjanci znaleźli ciało poszukiwanego 57-latka" - poinformowała małopolska policja.

Policjanci znaleźli ciało poszukiwanego 57-latka.Wkrótce briefing prasowy
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję