Reklama

Ciasta i desery

Desery świata

Tiramisu - włoski deser

W wakacje proponujemy Państwu podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów. Co serwują na podwieczorek Włosi czy Grecy? Z czego słyną austriackie cukiernie? Podpowiadamy, jak przyrządzić smakowite desery, które przypomną nam letnie podróże.

Składniki:

• 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
• 100 ml amaretto
• 3 żółtka
• 10 dag cukru
• 30 dag serka mascarpone
• 300 ml śmietanki kremówki
• 10 g żelatyny
• 100 ml wody do żelatyny
• 40 dag podłużnych biszkoptów
• kakao do posypania

Wykonanie:

Reklama

Kawę zalać ¾ szklanki gorącej wody, wystudzić i dodać likier amaretto. Z żółtek i cukru ubić w kąpieli wodnej gęsty krem. Mascarpone wymieszać z ubitą wcześniej śmietanką i dodać ciepłą pianę z żółtek. Dobrze wymieszać, a pod koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Formę o wymiarach 32x23 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie układać podłużne biszkopty nasączone kawą z likierem, posmarować warstwą kremu i układać kolejne warstwy, aż do zużycia wszystkich składników. Formę z tiramisu wstawić do lodówki, schłodzić. Przed podaniem oprószyć kakao i pokroić na porcje.

* * *

Tiramisu to chyba najbardziej znany włoski deser. Jego nazwę tłumaczy się jako „popraw mi nastrój”, co chyba mówi samo za siebie. Do dzisiaj trwają spory między miastami Italii o pochodzenie deseru. Legenda głosi, że twórcą tiramisu był Cosimo III de’ Medici, władca Toskanii. To on zaczął podawać ten deser w czasie posiedzeń rady księstwa. Istnieje jeszcze jedna (popularna w Wenecji) teoria, jakoby tiramisu od dawnych czasów było ulubionym przysmakiem dożów.

2014-06-24 16:47

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Owocowe lody

W wakacje proponujemy Państwu podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów.

Lody znano już w starożytnym Rzymie. Wyrabiano je wówczas ze śniegu, dostarczanego z Apeninów. Przepis na mrożone owoce, tzw. sorbety przywiózł do Europy w XIII wieku Marco Polo. Pierwszą lodziarnię założono w Paryżu za pozwoleniem Ludwika XIV, wielkiego smakosza lodów.

CZYTAJ DALEJ

Papież przyjął na audiencji dwóch Polaków-nuncjuszy

Ojciec Święty przyjął dziś na poszczególnych audiencjach kilku biskupów w tym dwóch Polaków-nuncjuszy: arcybiskupa Waldemara Stanisława Sommertaga, nuncjusza apostolskiego w Nikaragui oraz arcybiskupa Andrzeja Józwowicza, nuncjusza apostolskiego w Iranie – poinformowało watykańskie Biuro Prasowe.

Ponadto Ojciec Święty przyjął także arcybiskupa archidiecezji Matki Bożej w Moskwie Paolo Pezzi FSCB oraz nuncjusza apostolskiego w Demokratycznej Republice Konga, arcybiskupa Ettore Balestrero. Tradycyjnie watykańskie Biuro Prasowe nie informuje o poruszanych w tych rozmowach tematach.

CZYTAJ DALEJ

Co dosłownie oznacza Ewangelia o kamieniu młyńskim u szyi?

2021-09-25 17:58

[ TEMATY ]

Ewangelia

s. Amata CSFN, Family News Service

Rozważanie ks. Pawła Rytla-Andrianika do Ewangelii na 26. Niedzielę zwykłą.

1. Jak rozumieć mocne słowa Jezusa

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję