Składniki:
1 kg ciecierzycy
cebula
pomidor
marchewka
4 ząbki czosnku
20 dag szpinaku
30-50 dag dorsza
biały pieprz
sól
Wykonanie:
Ciecierzycę namoczyć przez noc w gorącej dobrze posolonej wodzie. Odcedzić.
Cebulę i pomidora posiekać, podsmażyć na patelni do miękkości. Do szybkowara włożyć odsączoną ciecierzycę, zalać wrzątkiem z niewielką ilością soli, dodać 1 marchewkę w całości, podsmażoną cebulę, pomidora i posiekany czosnek, do smaku i liść laurowy.
Zamknąć garnek i gotować ok.12-15 min. (od czasu jak zacznie wypuszczać parę).
W zwykłym garnku trzeba gotować ok. 2 godzin. Otworzyć garnek, dodać świeży szpinak i dorsza pokrojonego w dość sporą kostkę.
Gotować jeszcze parę minut aż ryba będzie gotowa. Wyciągnąć marchewkę, przetrzeć na papkę i dodać do zupy.
Doprawić do smaku. Podawać z ugotowanym, posiekanym jajkiem lub z bagietką.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu