Reklama

Savoir-vivre

Jak przygotować stół do uroczystego obiadu?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Właściwie przygotowany, zastawiony i udekorowany stół stanowi fundament udanego uroczystego obiadu.
W pierwszym rzędzie należy przykryć stół grubym, miękkim materiałem (może być ostatecznie odpowiedni koc). Nie chodzi tylko o to, by chronić stół przed zniszczeniem. Gwarantuje to również, że naczynia nie będą stukały podczas stawiania ich na stole i będą stabilne (zagłębią się minimalnie w obrus i nie będą się przesuwały). Następnie kładziemy na stół jeden (nie np. dwa) obrus takiej wielkości, by części zwisające z czterech jego stron miały ok. 25 cm długości. Obrus ten nie może mieć zgięć (które często się pojawiają, gdy jest złożony w szafie).
Na stole wyznaczamy dwie strefy: do jedzenia (licząc od krawędzi stołu na długość od łokcia do końców palców przeciętnej ręki) oraz ozdobną (pozostała część stołu). W części służącej do jedzenia stawiamy nakrycia i półmiski, po które goście będą sięgać (naczynia te mogą przekraczać granicę pomiędzy dwiema strefami, w taki jednak sposób, by można je było przenieść, nie przekraczając łokciem krawędzi stołu. W części ozdobnej stawiamy ozdoby: lichtarze ze świecami, wazoniki i pojemniki z kwiatami, a także patery z owocami; można też kłaść kwiaty i inne ozdoby - kolorowe kawałki tkaniny, szklane kulki, figurki itp. Ozdoby (szczególnie wazony i lichtarze) nie mogą być za wysokie - nie powinny zasłaniać gościom twarzy osób siedzących naprzeciwko.
Na jedną osobę powinniśmy wyznaczyć ok. 60 cm stołu. Nakrycia i sztućce kładziemy ok. 2,5 cm od krawędzi stołu. Podstawowym nakryciem powinien być porcelanowy lub metalowy tzw. talerz podstawowy, na którym kładziemy wszystkie pozostałe talerze. Między talerzem podstawowym a innym talerzem (czy między talerzem i talerzem na nim postawionym) powinna znajdować się tzw. przekładka (odpowiednia serwetka, która uniemożliwi stukanie talerzy i rysowanie tych, które znajdują się pod spodem (nigdy nie kładziemy więcej niż trzy talerze jeden na drugim). Na talerzu kładziemy serwetkę. Z prawej strony stawiamy naczynia do picia, z lewej - talerzyk na chleb i masło. Pamiętajmy o zasadzie, że nigdy nie stawiamy na stole butelek. Napoje wlewamy do karafek (np. wodę) lub dzbanków (np. soki).

www.savoir-vivre.com.pl

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2010-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Uroczystość Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski – pasjonująca historia

[ TEMATY ]

Maryja

NAjświętsza Maryja Panna

Karol Porwich/Niedziela

Kościół w Polsce 3 maja obchodzi uroczystość Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski, która została ustanowiona przez papieża Benedykta XV w 1920 r. na prośbę biskupów polskich po odzyskaniu niepodległości. Uroczystość ta – głęboko zakorzeniona w naszej historii - nawiązuje do Ślubów Lwowskich króla Jana Kazimierza z 1656 r., Konstytucji 3 maja oraz oddania Polski pod opiekę Maryi po uzyskaniu niepodległości.

Geneza, śluby lwowskie króla Jana Kazimierza

CZYTAJ DALEJ

Dzieweczko Lipska, módl się za nami...

2024-05-03 20:00

[ TEMATY ]

Rozważania majowe

Wołam Twoje Imię, Matko…

Karol Porwich/Niedziela

Od wieków żywa i nieustanna miłość do Matki Najświętszej sprawiła, że 2 lipca 1969 roku doszło do koronacji „Maryi Lipskiej w maleńkiej posturze”. Dokonał jej Prymas Polski, Stefan Kardynał Wyszyński.

Rozważanie 4

CZYTAJ DALEJ

Drogi miłości

2024-05-03 20:56

ks. Jakub Nagi

Brat

Brat

Jak podkreśla ks. Krystian Winiarski, prefekt WSD w Rzeszowie, film rzeszowskich alumnów ma służyć najpierw refleksji nad życiowym powołaniem, które dla chrześcijan jest przede wszystkim powołaniem do świętości. W życie każdego człowieka wpisane jest także powołanie szczegółowe: do małżeństwa, kapłaństwa, życia konsekrowanego, a może do samotności, które też wymaga rozeznania, odkrycia i decyzji, by tą konkretną drogą iść przez życie.

„Pytania, emocje, rozterki, lęk przed podjęciem decyzji. To wszystko towarzyszy młodemu człowiekowi, który zastanawia się jaką życiową drogę wybrać, czy odpowiedzieć na powołanie, także to do kapłaństwa. O tym chcieli opowiedzieć swoim kolegom klerycy, którzy rozpoczynają swoją formację w seminarium” – wyjaśnia ks. Krystian Winiarski.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję