Obecnie jest przełożoną wspólnoty sióstr w Jaśliskach w archidiecezji przemyskiej. Zarówno goście, jak i same siostry przyznają, że potrawy s. Wojciechy są podobne do wykonawczyni - zawsze ze smakiem i gustem! S. Wojciecha jest współautorką przepisów kulinarnych zamieszczonych niedawno w książce „Kuchnia Sióstr Sercanek”.
Składniki:
1 kg mąki, 1 kostka masła lub margaryny, 5 żółtek, 10 dag drożdży, 5 łyżek gęstej śmietany, 4 łyżki cukru, trochę soli do smaku, cukier puder do posypania, jabłka - najlepiej kruche
Wykonanie:
Na mąkę rozkruszyć drożdże i wraz z masłem posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, a następnie rozwałkować je na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta szklanką wykrawać krążki. Układać na nich jabłka pokrojone w ćwiartki (nie za grube), zamknąć ciastko (nie sklejać) i piec 20 min w temp. 180 °C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu