Reklama

Nasze serce

Łatwiej zapobiegać niż leczyć

Niedziela Ogólnopolska 6/2007, str. 39

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

- Zapobieganie chorobom serca polega m.in. na właściwym odżywianiu się. Jaką dietę Pan poleca?

Lek. med. Zbigniew Łebek, kardiolog, prezes Stowarzyszenia „Twoje serce” w Częstochowie: - Nie ma jednej cudownej diety, wiele przypadków trzeba rozpatrywać indywidualnie, ale obserwacje potwierdzają niezbicie podstawowy fakt, że im mniej tłuszczów nasyconych i cholesterolu w diecie - mięsa, masła, tłustych serów, ciast, śmietany - tym lepiej dla serca i układu krążenia. W trosce o serce powinniśmy przestrzegać kilku podstawowych zasad: 1. Bilansujmy dietę pod względem kaloryczności, tzn. zadbajmy, aby ilość kalorii spożywanych w ciągu doby była dostosowana do wieku, płci i aktywności fizycznej. 2. Planujmy posiłki wcześniej, już na etapie zakupów, kupując produkty zawierające jak najmniej tłuszczu i cholesterolu. 3. Pamiętajmy, że podstawą naszego żywienia w tzw. piramidzie żywieniowej powinny być produkty zbożowe, które powinny stanowić podstawę każdego posiłku, uzupełniajmy je warzywami i owocami, spożywanymi kilka razy dziennie. 4. Ograniczmy produkty pochodzenia zwierzęcego do jednego - najwyżej dwóch posiłków dziennie. 5. Dbajmy o to, by w naszej diecie znajdowała się duża ilość błonnika - warzywa, owoce, płatki owsiane i kukurydziane - który m.in. obniża poziom cholesterolu, przyspiesza przemianę materii, zmniejsza wchłanianie tłuszczów nasyconych z przewodu pokarmowego.

- Planowanie zdrowych posiłków już na etapie zakupów to niezmiernie ważna sprawa.

- Warto i trzeba zadawać sobie pytanie, czy to, co chcę kupić, będzie korzystne dla mojego zdrowia, a nie kierować się tylko upodobaniami czy ceną. Powinniśmy wybierać ciemne pieczywo i produkty zbożowe w różnych postaciach, np. płatki, kasze. Warto uwzględniać w diecie rośliny strączkowe: groch, fasolę i, oczywiście, dużo warzyw i owoców. Dietę dobrze jest wzbogacić w orzechy, nasiona dyni i słonecznika, a także w produkty zawierające tłuszcze nienasycone, które są głównie w oliwie z oliwek i oleju rzepakowym. Bardzo ważne jest spożywanie ryb morskich, przynajmniej raz w tygodniu, ale im częściej, tym lepiej. Można wzbogacić dietę o tzw. fitosterole, substancje roślinne obniżające poziom cholesterolu, które są zawarte w niektórych miękkich margarynach.

- Czy trudno jest przekonać pacjentów do zmiany nawyków żywieniowych?

- U osób starszych nawyki są silnym hamulcem, często pada argument, że kiedyś nie przestrzegano żadnych diet. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że starsze pokolenia nie korzystały z żywności wysoko przetworzonej, miały o wiele więcej wysiłku fizycznego i mniej stresów niż my. Dlatego dietę trzeba dostosować do obecnych warunków życia.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2007-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Św. Pius V

Antonio Ghislieri, zwany Aleksandrinus, urodził się 17 stycznia 1504 r. w Bosco Marengo w Piemoncie (Włochy). Drogowskazem jego całego życia była najdoskonalsza pobożność chrześcijańska.

Mając zaledwie piętnaście lat, przywdział habit dominikański. Został potem biskupem i kardynałem. Po śmierci Piusa IV wybrano go na papieża. Przybrał imię Piusa V. Od razu przystąpił do wprowadzania w życie uchwał zakończonego 3 lata wcześniej Soboru Trydenckiego. Pius V zwracał baczną uwagę, by do godności i urzędów kościelnych dopuszczać tylko najgodniejszych. Odrzucał więc stanowczo względy rodzinne, dyplomatyczne czy też polityczne. Przeprowadził do końca reformę w Kurii Rzymskiej. Papież starał się zaprowadzić ład także w państwie kościelnym. Za jego pontyfikatu 7 października 1571 r. cesarz Jan Austriacki odniósł pod Lepanto słynne zwycięstwo nad Turkami podczas jednej z najkrwawszych bitew morskich.

CZYTAJ DALEJ

Zastępca Przewodniczącego KEP: świat pracy zaniepokojony "zielonym ładem"

2024-04-30 18:39

[ TEMATY ]

abp Józef Kupny

Eliza Bartkiewicz/episkopat.pl

Celem nadrzędnym duszpasterzy ludzi pracy jest prowadzenie ludzi do zbawienia, oraz ciągłe przypominanie o godności pracy, o podmiotowości i o prawach pracowników - powiedział KAI abp Józef Kupny z okazji święta 1 maja. - Jeśli chodzi o dodawanie energii duchowej, to wsparcie duszpasterzy jest nieocenione - ocenił zastępca przewodniczącego KEP. Przyznał też, że w środowiskach pracowniczych widać niepokój związany ze spodziewanymi konsekwencjami "Europejskiego zielonego ładu".

Od 1955 roku 1 maja Kościół katolicki wspomina św. Józefa, rzemieślnika, nadając w ten sposób religijne znaczenie świeckiemu, obchodzonemu na całym świecie od 1892 r., świętu pracy.

CZYTAJ DALEJ

#PodcastUmajony: Bez przesady!

2024-04-30 21:13

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat.prasowy

Po co Jezus dał nam Maryję? Jak budować z Nią relację? Czy da się przesadzić w miłości do Matki Bożej? Tymi i innymi przemyśleniami dzieli się w swoim podcaście ks. Tomasz Podlewski. Zapraszamy do wysłuchania pierwszego odcinka "Podcastu umajonego".

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję