Reklama

Z naszej kuchni

Wiosenne sałaty i sałatki

Niedziela Ogólnopolska 15/2005

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sałatka z rzodkiewek z jajkami

(Przepis na 4 porcje)

3 jajka ugotowane na twardo, 3 pęczki świeżych rzodkiewek, 4 młode cebulki wraz ze szczypiorem.
Sos: 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany, sól, pieprz, sok z cytryny.

Z usiekanej cebulki i szczypioru odkładamy 2 kopiaste łyżki samego szczypioru, pozostały łączymy z posiekanymi jajkami i pokrojoną w plastry rzodkiewką. Składniki sałatki zalewamy sosem przygotowanym z majonezu wymieszanego ze śmietaną i przyprawionego do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Lekko mieszamy, wierzch posypujemy posiekanym szczypiorem - podajemy nie później niż 10 min po przygotowaniu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałata z tuńczykiem

(Przepis na 4 porcje)

1 głowa sałaty lodowej, 1 mała puszka tuńczyka w zalewie, 1 czerwona cebula, 2 jajka ugotowane na twardo.
Sos: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, ząbek czosnku, sól, pieprz.

Umytą, wysuszoną sałatę dzielimy, rozrywając w dłoniach, na niewielkie części, układamy w salaterce. Odsączonego z zalewy tuńczyka rozdrabniamy, cząstki rozkładamy na listkach sałaty, podobnie rozkładamy pokrojoną w cienkie piórka cebulę. Pokrojone w cząstki jajka układamy na wierzchu. Całość polewamy sosem i stawiamy w chłodnym miejscu na 15 min.
Sos: Oliwę rozcieramy z drobno posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny - sos powinien nabrać odpowiedniej konsystencji i właściwego aromatu.

Sałata ze szparagami

(Przepis na 4 porcje)

1 głowa sałaty masłowej, 1/2 kg białych szparagów, sól, cukier, 1/2 łyżeczki masła, 2 jajka ugotowane na twardo, 1 łyżka siekanego koperku.
Sos: 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki kefiru lub naturalnego jogurtu, sól, pieprz, sok z cytryny, szczypta cukru.

W wodzie z solą, cukrem i masłem gotujemy obrane, związane w pęczek szparagi tak długo, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Wyjmujemy cedzakową łyżką, odsączamy, wychładzamy.
Umytą, wysuszoną sałatę dzielimy na niewielkie części, rozkładamy w salaterce, na liściach kładziemy warstwę pokrojonych na niewielkie kawałki szparagów, całość posypujemy posiekanymi jajkami z koperkiem, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Sos: Majonez lekko ubijamy z jogurtem lub kefirem. Gdy się spieni, dodajemy - w niewielkich ilościach - przyprawy. Tuż przed podaniem sałatę zalewamy sosem w taki sposób, by dotarł on do najniższej warstwy.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nie ma neo-sędziów? Rzecznik TSUE zabiera głos

2025-04-29 11:09

[ TEMATY ]

rzecznik

TSUE

neo‑sędzia

status sędzi

Adobe Stock

Rzecznik TSUE zabrał głos w sprawie tzw. neo-sędziów

Rzecznik TSUE zabrał głos w sprawie tzw. neo-sędziów

Nie można automatycznie wyłączyć wadliwie wybranego sędziego - wynika z oceny rzecznika generalnego Trybunału Sprawiedliwości UE. Pytanie o status sędzi wybranej przez Krajową Radę Sądownictwa po 2018 r. zadał poznański sąd.

Opinia rzecznika generalnego nie wiąże Trybunału Sprawiedliwości UE, który wkrótce wyda orzeczenie w sprawie.
CZYTAJ DALEJ

Watykan: pierwsza medytacja dla kardynałów przed konklawe

2025-04-29 16:25

[ TEMATY ]

Watykan

Vatican Media

W takim momencie, pełnym konsekwencji dla Kościoła, jak wybór Papieża Rzymu i Pasterza Kościoła trzeba wszystkie myśli skoncentrować wokół osoby Jezusa - mówił do kardynałów o. Donato Ogliari OSB podczas medytacji na Kongregacji Generalnej 29 kwietnia. „Niech zatem Chrystus będzie waszą gwiazdą przewodnią i zarazem kompasem waszych oczekiwań, spotkań, dialogów, wyborów, które będziecie musieli podjąć” - mówił kaznodzieja.

W poniedziałek do członków Kolegium Kardynalskiego została wygłoszona pierwsza z dwóch medytacji, które są przewidziane przed rozpoczęciem konklawe. Dzisiejszą wygłosił o. Donato Ogliari OSB.
CZYTAJ DALEJ

Sztangista Grzegorz Kleszcz: Jan Paweł II przyniósł mi uwolnienie

2025-04-30 08:12

[ TEMATY ]

świadectwo

"Któż jak Bóg" YT

Sztangista Grzegorz Kleszcz

Sztangista Grzegorz Kleszcz

Fanom sportu Grzegorz Kleszcz kojarzy się przede wszystkim jako wybitny sztangista, mistrz Polski, brązowy medalista Mistrzostw Europy (2001), trzykrotny olimpijczyk (2000, 2004, 2008). Ale jego życie to również historia wielu zranień z dzieciństwa, afery dopingowej i licznych kontuzji, a wreszcie depresji, zniewoleń i uzależnień, które przyszły po zakończeniu kariery sportowej.

Nadużywałem alkoholu, "leczyłem się" marihuaną. Uciekałem od tej rzeczywistości coraz bardziej, znalazłem się nad krawędzią przepaści. Wychodziłem w lesie na polanę i krzyczałem do nieba, że ja nie chcę pełzać. Ja chcę latać. Boże, co ja mam robić i jak?! - wyznaje sportowiec.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję