Reklama

Z naszej kuchni

Na świąteczny deser

Niedziela Ogólnopolska 12/2005

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Cesarski omlet

Przepis na 6 porcji

1 i 1/2 szklanki mąki tortowej, 4 jajka, 1/2 szklanki słodkiej, niskoprocentowej śmietanki, 4 kopiaste łyżki bezpestkowych rodzynków (sułtanek), sok wyciśnięty z dużej, słodkiej pomarańczy, duża szczypta soli, 1/3 kostki (8 dag) masła, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka cukru pudru, 1 szklanka płatków migdałowych, 1 łyżka masła i oliwy (pół na pół), do ich zrumienienia, konfitury lub owoce smażone w syropie.
Ważne: Omlet powinno się piec na dużej patelni, z grubym spodem.

Reklama

Opłukane rodzynki zalewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy, odstawiamy w chłodne miejsce. Na gorącej patelni, w niewielkiej ilości tłuszczu, rumienimy płatki migdałowe, odstawiamy do przechłodzenia. Żółtka lekko ubijamy z mąką, cukrem pudrem i solą, gdy składniki się połączą, dodajemy, lejąc tzw. sznureczkiem i cały czas ubijając śmietankę. Płynne, jednolite ciasto łączymy z pianą ubitą z 4 białek. Na silnie rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy, gdy się rozpłynie po całej powierzchni, dodajemy masło. Na rozgrzany, stopiony tłuszcz wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, na wierzch dajemy rodzynki wraz z sokiem, w którym się moczyły, i smażymy omlet, rumieniąc równomiernie z obu stron. Usmażony, przykrywamy, zmniejszamy płomień i trzymamy przez 2 min, by ciasto się dopiekło.
Gotowy omlet zsuwamy na wygrzany, okrągły półmisek, kroimy w romby, posypujemy zrumienionymi migdałami. Oddzielnie podajemy konfitury lub gorący sos owocowy albo czekoladowy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Surówka z selera z bakaliami

Przepis na 4 porcje

1 średniej wielkości seler (lub połowa dużego), sok i skórka (1 łyżeczka) otarta z cytryny, 1 filiżanka bezpestkowych rodzynków (sułtanek), po 5 sztuk suszonych fig, moreli, daktyli, szklanka 12-procentowej śmietany lub śmietany i kefiru (pół na pół), szczypta soli.

Morele, jeśli są mocno wysuszone, zalewamy letnią wodą na godzinę, następnie dodajemy do wody, w której się moczyły - szczyptę cukru i gotujemy na niewielkim ogniu 5-8 min, odstawiamy do wychłodzenia. Rodzynki przelewamy na sicie ciepłą wodą, odstawiamy do przechłodzenia. Figi i daktyle bardzo drobno (ważne) siekamy.
Obrany, umyty, obsuszony seler ucieramy na tarce z małymi otworami, kropimy sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy - by nie ściemniał. Następnie łączymy seler z przygotowanymi bakaliami, zalewamy lekko spienioną śmietaną lub śmietaną z jogurtem, całość doprawiamy szczyptą soli. Surówkę podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu, posypaną skórką otartą z cytryny i przybraną listkiem świeżej melisy.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nowenna do św. Marii Magdaleny

[ TEMATY ]

nowenna

św. Maria Magdalena

źródło: wikipedia.org

Chrystus ukazuje się Marii Magdalenie, Aleksandr Andriejewicz Iwanow, 1834

Chrystus ukazuje się Marii Magdalenie, Aleksandr Andriejewicz Iwanow, 1834

Zapraszamy do wspólnej modlitwy nowennowej przed świętem św. Marii Magdaleny.

CZYTAJ DALEJ

Zmiany kapłanów 2025 r.

Maj i czerwiec to miesiąc personalnych zmian wśród duchownych. Przedstawiamy bieżące zmiany księży proboszczów i wikariuszy w poszczególnych diecezjach.

Biskupi w swoich diecezjach kierują poszczególnych księży na nowe parafie.
CZYTAJ DALEJ

Dwaj patriarchowie: łaciński i prawosławny ze wspólną wizytą w Strefie Gazy

2025-07-18 15:20

[ TEMATY ]

strefa gazy

Latin Patriarchate of Jerusalem

W następstwie ciężkiego ataku na kompleks kościoła Świętej Rodziny w Strefie Gazy, Jego Eminencja Kardynał Pierbattista Pizzaballa, Łaciński Patriarcha Jerozolimy, wraz z Jego Eminencją Teofilem III, Prawosławnym Patriarchą Jerozolimy, wkroczyli dziś rano do Strefy Gazy jako część delegacji kościelnej, wyrażając wspólną pasterską troskę Kościołów Ziemi Świętej i ich zainteresowanie społecznością Strefy Gazy.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję