Reklama

Z naszej kuchni

Pyszny obiad z deserem

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Skrzydełka indyka w owocowym sosie

Przepis na 4 porcje

4 tzw. górne skrzydełka ze średniej wielkości indyków, szklanka rosołu (może być z koncentratu), 1 łyżka mąki krupczatki, sól, pieprz, sok wyciśnięty z dużej pomarańczy.
Sos: 1 duża pomarańcza, 1 duże kwaskowe jabłko, 1 szklanka suszonych śliwek węgierek (najodpowiedniejsze kalifornijskie - bez pestek), 1 marchew, 1 cebula, 1/2 średniej wielkości selera, sól, pieprz, liść laurowy, 1/2 łyżeczki przyprawy curry, oliwa lub olej.

Umyte skrzydełka wycieramy wilgotną, skropioną octem ściereczką, oprószamy mąką, wymieszaną z solą i pieprzem, i odstawiamy w chłodne miejsce na 10-15 min. Potem smażymy je na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron. Następnie przekładamy (najwygodniej łyżką cedzakową) skrzydełka do rondla z grubym spodem, polewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy, przykrywamy i pozostawiamy w cieple.
Sos: na pozostałym ze smażenia skrzydełek tłuszczu (gdy trzeba - tłuszcz uzupełniamy) podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnione na tarce z dużymi otworami jarzyny, pokrojone w cząstki jabłko (ze skórką, ale bez gniazda nasiennego) oraz pozbawione pestek śliwki, całość posypujemy przyprawą curry i razem podsmażamy przez 3 min, często mieszając. Zasmażone jarzyny i owoce przekładamy do naczynia ze skrzydełkami, dodajemy utłuczony w moździerzu liść laurowy, całość podlewamy rosołem i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie - około 30-40 min. Gotowe mięso wykładamy na wygrzany półmisek i stawiamy, przykryte, w ciepłym miejscu. Sos przecieramy przez perlonowe sito, gdy trzeba - doprawiamy do smaku. Porcje mięsa polewamy delikatnie sosem - pozostały podajemy w sosjerce.
Doskonałym dodatkiem będą drożdżowe kluchy, gotowane na parze, kluski kładzione z półfrancuskiego ciasta lub zapiekane purée z ziemniaków i zielona sałata polana spienionym sosem jogurtowym.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Czekoladowa legumina

Czekolada, zdaniem dietetyków, poza doskonałym smakiem ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie - niech więc będzie w miarę częstym gościem na naszych stołach w postaci wspaniałego deseru.

Przepis na 4 duże lub 6 niewielkich porcji

2 czubate łyżki dobrego gatunku (ważne) gorzkiego kakao, 4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej, 1/2 szklanki płynnego miodu, 2 szklanki mleka, 1 dorodna pomarańcza lub kilka soczystych mandarynek, 1 łyżka świeżego masła.

Do rondla dajemy: masło, kakao, miód, mąkę, 1/2 szklanki mleka. Składniki mieszamy, stawiamy na niewielkim ogniu i, cały czas mieszając, podgrzewamy. Gdy masa stanie się jednolita, dodajemy, lejąc strumyczkiem, pozostałe wrzące mleko i - nadal cały czas mieszając - zagotowujemy. Trzymamy na ogniu około 2 min, by mąka straciła smak surowizny, odstawiamy do przechłodzenia.
Letnią leguminę rozkładamy do pucharków, przybieramy cząstkami obranych z białych błon pomarańczy czy mandarynek i listkami świeżej melisy.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zatrzymajmy się dziś i mocno przyjmijmy krzyż naszego życia

2024-04-15 13:31

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 15, 18-21.

Sobota, 4 maja. Wspomnienie św. Floriana, męczennika

CZYTAJ DALEJ

W Rokitnie uczczono NMP Królową Polski

2024-05-03 23:30

[ TEMATY ]

3 Maja

Zielona Góra

Rokitno

bp Bronakowski

Angelika Zamrzycka

Rokitno

Rokitno

W Uroczystość NMP Królowej Polski w Sanktuarium Matki Bożej Cierpliwie Słuchającej w Rokitnie bp Tadeusz Bronakowski przewodniczył Mszy św. i modlitwie w intencji Ojczyzny oraz o trzeźwość rodzin.

Tego dnia odbyło się zakończenie pielgrzymki o trzeźwość w rodzinach, która zmierzała w ostatnich dniach ze Szczecina do Rokitna. Eucharystii, która odbyła się w bazylice rokitniańskiej, przewodniczył bp Tadeusz Bronakowski, biskup pomocniczy diecezji łomżyńskiej, który jest przewodniczącym Zespołu Konferencji Episkopatu Polski ds. Apostolstwa Trzeźwości i Osób Uzależnionych. W koncelebrze był też biskup pomocniczy naszej diecezji – bp Adrian Put. Tradycyjnie na zakończenie uroczystości na wzgórzu rokitniańskim wystrzelono salwy armatnie ku czci Matki Bożej Królowej Polski.

CZYTAJ DALEJ

Pielgrzymi z diecezji bielsko-żywieckiej dotarli do Łagiewnik

2024-05-04 16:28

Małgorzata Pabis

    Do Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie Łagiewnikach w piątek 3 maja dotarła 12. Piesza Pielgrzymka diecezji bielsko-żywieckiej.

    Na szlaku, liczącym około stu kilometrów, 1200 pątnikom towarzyszyło hasło „Tulmy się do Matki Miłosierdzia”. Po przyjściu do Łagiewnik pielgrzymi modlili się w bazylice Bożego Miłosierdzia w czasie Godziny Miłosierdzia i uczestniczyli we Mszy świętej, której przewodniczył i homilię wygłosił bp Piotr Greger.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję