Reklama

Z naszej kuchni

Z jesiennymi dodatkami

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zapiekany łosoś

Przepis na 4 porcje

4 plastry świeżego łososia (grubości 2 cm), wykrojone ze środkowej części ryby, 2 duże łyżki soku wyciśniętego z cytryny (nie powinny dostać się pestki), 6-7 łyżek oliwy (ilość oliwy zależy od wielkości płatów łososia), 4 duże, kwaskowe jabłka, duża szczypta cynamonu, 1 szklanka śmietany 18%, utarty żółty ser w takiej ilości, by równą warstwą przykrył potrawę, tłuszcz do wysmarowania formy, gdy trzeba - oliwa do smażenia.

Sok z cytryny mieszamy z oliwą. Każdy plaster łososia filetujemy, wykrawamy grube ości, dzielimy na dwie części i delikatnie oprószamy solą. Układamy w miseczce w marynacie, owijamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę lub nieco dłużej.
Na rozgrzanej, teflonowej patelni obsmażamy porcje łososia - do zrumienienia powinien wystarczyć tłuszcz z marynaty, ale gdy trzeba - oliwę uzupełniamy. Zrumienione z obu stron, układamy w naczyniu do zapiekania. Pozbawione skórki i gniazd nasiennych jabłka rozprużamy, doprawiamy do smaku szczyptą cynamonu, rozkładamy w równej ilości na przygotowanych filetach. Śmietanę lekko ubijamy. Gdy się spieni, rozkładamy równą warstwą na jabłka; całość posypujemy równą warstwą utartego sera i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Zapiekamy w temp. 180o C przez 20-30 min. Wyjmujemy, gdy ser się stopi i lekko zrumieni. Podajemy z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu lub z chrupiącymi frytkami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Surówka z jabłek z bakaliami

Przepis na 4 porcje

2 duże, kwaskowe jabłka, 1 szklanka rodzynków, 1 szklanka siekanych orzechów (mogą być laskowe lub laskowe i włoskie - pół na pół), sok z cytryny.
Sos: 1 szklanka naturalnego jogurtu lub jogurtu i śmietany (pół na pół), 1 kopiasta łyżeczka cukru wanilinowego.

Do przybrania - połówki włoskich orzechów lub rodzynki oraz listki świeżej melisy lub mięty.
Pozbawione gniazd nasiennych jabłka (ze skórką) ucieramy na tarce jarzynowej z dużymi otworami, kropimy sokiem z cytryny, uważając, by nie dostały się pestki (z pestkami surówka zgorzknieje). Rodzynki płuczemy, dokładnie odsączamy, orzechy grubo siekamy - dodajemy do utartych jabłek.
Sos: Jogurt lub jogurt i śmietanę (pół na pół) lekko ubijamy z dodatkiem cukru wanilinowego. Spienionym sosem zalewamy surówkę, delikatnie mieszamy, by składniki się połączyły, rozkładamy do pucharków, przybieramy według własnych upodobań i podajemy nie później niż 5 min po przygotowaniu. Podana później straci na wyglądzie i smaku.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Św. Dionizy i biskupia klątwa

Niedziela przemyska 40/2014, str. 8

[ TEMATY ]

święty

wikipedia.org

Figura św. Dionizego (z głową w rękach) z portalu katedry Notre-Dame w Paryżu

Figura św. Dionizego (z głową w rękach) z portalu katedry Notre-Dame w Paryżu

Postać św. Dionizego, którego Kościół wspomina w październiku, warta jest poznania choćby ze względu na specyficzną ikonografię, ale także na pewien zabytek związany z osobą jednego z przemyskich biskupów

Wiele osób zwiedzając zabytkowe kościoły zwraca zapewne uwagę na świętego... bez głowy.
CZYTAJ DALEJ

Apostoł Indian

2025-09-30 11:27

Niedziela Ogólnopolska 40/2025, str. 22

[ TEMATY ]

patron tygodnia

pl.wikipedia.org

W najodleglejszych zakątkach świata głosił prostym ludziom Dobrą Nowinę, a wielkie osobistości ówczesnych czasów zabiegały o jego kierownictwo duchowe.

Ludwik Bertrand urodził się w hiszpańskiej Walencji, w czasach, gdy wielkie odkrycia geograficzne zmieniały oblicze świata, co pozwalało nowym ludom poznać Jezusa. Bycie misjonarzem stało się jego powołaniem, na co nie wyrażał zgody jego ojciec. Ludwik uciekł więc z domu, by wstąpić do Zakonu Dominikanów. Miał 19 lat, gdy złożył śluby zakonne. Dwa lata później przyjął święcenia kapłańskie. Został mistrzem nowicjatu. Po usilnych staraniach 14 lutego 1562 r. wyruszył na misje do Ameryki Południowej.
CZYTAJ DALEJ

Adhortacja Leona XIV: W ubogich Bóg ma nam coś do powiedzenia - cytaty

2025-10-09 17:17

[ TEMATY ]

adhortacja

ubodzy

Papież Leon XIV

@Vatican Media

Papież Leon XIV

Papież Leon XIV

Przedstawiamy wybrane fragmenty opublikowanej 9 października 2025 roku adhortacji apostolskiej Leona XIV – Dilexi te. W pięciu rozdziałach Papież skupia się na silnym związku między miłością Chrystusa a Jego wezwaniem, abyśmy stawali się bliźnimi ubogich. Cała treść adhortacji – także w formie audiobooka – dostępna bezpłatnie na kanałach Vatican News.

W ubogich Bóg ma nam wciąż coś do powiedzenia. (5)
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję