Reklama

Z naszej kuchni

Na uroczysty obiad lub wystawną kolację

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Schab z ziołami

(Przepis na 8 porcji)

Łatwe i bardzo smaczne danie na uroczysty obiad lub wystawną kolację.

1,2 kg schabu bez kości, 2 kopiaste łyżki (połowa kostki) masła, sól, pieprz, bazylia, utarta gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku (najdrobniej posiekane, ale nie zmiażdżone), 1 płaska łyżeczka przyprawy prowansalskiej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dzień wcześniej mięso wycieramy wilgotną, skropioną octem ściereczką, nacieramy solą, pieprzem i roztartą w dłoniach bazylią, szczelnie przykrywamy lub owijamy w folię i wstawiamy do lodówki - schab powinien być dobrze schłodzony. Na 2 godz. przed podaniem potrawy na stół przygotowujemy mięso do pieczenia: masło łączymy ze wszystkimi przyprawami i czosnkiem, schab nacinamy (8 porcji) w taki sposób, by plastry nie były dokrojone do końca. Każdy przecięty plaster smarujemy przygotowanym masłem z ziołami, mięso łączymy w ścisłą całość, owijamy bardzo dokładnie (by „pakunek” był szczelny) w aluminiową folię, układamy na blaszce, podlewamy szklanką wody i wstawiamy do nagrzanego do 200ºC piekarnika na godzinę. Przed podaniem „pakunek” ostrożnie otwieramy, uważając, by nie wylać smakowitego sosu. Schab przekładamy na podłużny półmisek, dokrawamy plastry do końca i podajemy z grubym makaronem, kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta lub chrupiącymi frytkami i zieloną sałatą. Oddzielnie w sosjerce podajemy sos.

Winogronowe delicje

(Przepis na 4 porcje)

Reklama

1 duża kiść winogron (białe lub ciemne), 4 łyżki soku z winogron lub malin, 1 szklanka kremowej śmietany, gorący sos czekoladowy, 4 łyżeczki zrumienionych płatków migdałowych.

Winogrona kroimy na połówki, usuwamy pestki, układamy w porcjowych, szklanych pucharkach, zalewamy sokiem, wstawiamy do lodówki na 15 min. - owoce powinny się lekko wychłodzić. Przed podaniem przybieramy porcje ubitą śmietaną, polewamy gorącym sosem i posypujemy zrumienionymi migdałowymi płatkami.
Sos czekoladowy: szklankę słodkiej śmietany (może być niskoprocentowa) podgrzewamy w płaskim rondelku. Do ciepłej dodajemy pokruszoną tabliczkę czekolady (gorzkiej lub deserowej) i cały czas mieszając, podgrzewamy, aż składniki połączą się w jednolity sos. Sosu nie zagotowujemy. Gorącym, natychmiast po przygotowaniu, polewamy przygotowany wcześniej deser.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Papież wyniósł ks. Nykiela do godności biskupiej

2024-05-01 12:21

[ TEMATY ]

ks. Krzysztof Nykiel

Bożena Sztajner/Niedziela

Ojciec Święty mianował księdza prałata Krzysztofa Józefa Nykiela, Regensa Penitencjarii Apostolskiej, biskupem tytularnym Velia - poinformowało Biuro Prasowe Stolicy Apostolskiej.

Ks. biskup-nominat Krzysztof Józef Nykiel urodził się w Osjakowie 28 lutego 1965 r. W 1984 r. wstąpił do Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi. W 1990 r. przyjął święcenia kapłańskie i należy do duchowieństwa archidiecezji łódzkiej. W roku 2001 uzyskał doktorat z prawa kanonicznego na Papieskim Uniwersytecie Gregoriańskim. W latach 1995-2002 pracował w Papieskiej Radzie ds. Duszpasterstwa Służby Zdrowia. 1 lipca 2002 podjął pracę w Kongregacji Nauki Wiary. Od 18 grudnia 2009 był zastępcą sekretarza Międzynarodowej Komisji Badającej sprawę autentyczności objawień w Medjugorie. 26 czerwca 2012 roku papież Benedykt XVI mianował go regensem Penitencjarii Apostolskiej.

CZYTAJ DALEJ

Trudny patron

O tym, że św. Zygmunt jest trudnym patronem, wiedzą najlepiej kaznodzieje, którzy głoszą kazania ku jego czci. Jak bowiem stawiać za wzór - co przecież jest naturalne w przypadku świętych - człowieka, ogarniętego tak wielką żądzą władzy, że dla jej realizacji nie zawahał się zabić własnego syna? Niektórzy pomijają ten fakt milczeniem, przywołując za to chrześcijańskie cnoty króla Burgundów, których był przykładem. Inni koncentrują się na męczeńskiej śmierci, nie wspominając, że rozkaz królewski stał się przyczyną śmierci młodego Sigeryka.

Lęk o władzę

CZYTAJ DALEJ

Watykan/ Autorzy książki o rodzinie Ulmów odznaczeni polskim Złotym Krzyżem Zasługi

2024-05-02 20:31

[ TEMATY ]

książka

ks. Paweł Rytel‑Andrianik

rodzina Ulmów

złoty Krzyż Zasługi

Episkopat.news

Ks. Paweł Rytel-Andrianik

Ks. Paweł Rytel-Andrianik

Autorzy książki o błogosławionej rodzinie Ulmów "Zabili także dzieci": watykanistka włoskiej agencji prasowej Ansa Manuela Tulli i szef polskiej redakcji watykańskich mediów Vatican News ks. Paweł Rytel-Andrianik zostali w czwartek odznaczeni Złotym Krzyżem Zasługi, przyznanym przez prezydenta RP Andrzeja Dudę.

Ceremonia wręczenia odznaczeń odbyła się w ambasadzie RP przy Stolicy Apostolskiej, a Krzyże Zasługi wręczył ambasador Adam Kwiatkowski.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję