Reklama

Z naszej kuchni

Na rodzinny obiad i podwieczorek

Nic tak nie wzmacnia rodzinnej więzi, jak wspólny posiłek przy rodzinnym stole. Wiedzieli o tym nasi przodkowie - kontynuujmy więc dawne tradycje.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Gicz cielęca duszona

(Przepis na 4 porcje)

1 duża gicz cielęca (pokrojona w poprzek na cztery części), 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 duże pomidory lub 2 łyżki koncentratu, rosół (ilość wg potrzeby - może być z koncentratu), sól, pieprz, mąka krupczatka do panierowania, siekana natka pietruszki, skórka otarta z całej cytryny, oliwa i masło (pół na pół) do smażenia.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Porcje giczy obwiązujemy bawełnianą nitką, by mięso nie odpadało od kości. Następnie - dokładnie oprószone mąką (nadmiar mąki strząsamy) i przyprawami - podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy mięso się zrumieni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, pokrojone pomidory lub koncentrat, zalewamy rosołem w takiej ilości, by mięso było przykryte na wysokość 1 cm. Dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, ok. 1 godz. Podajemy na wygrzanym talerzu - posypane natką pietruszki posiekaną ze skórką otartą z cytryny - z kładzionymi kluskami. Sos, gdy trzeba, przecieramy przez sito i podajemy oddzielnie - w sosjerce.
Rada: Sos spod giczy powinien być dostatecznie gęsty. Gdy trzeba będzie go rozcieńczyć, dodajemy łyżkę lub dwie rosołu.

Szarlotka z pianką

Reklama

(Przepis na średnią tortownicę)

3 szklanki mąki krupczatki, 1 kostka (25 dag) masła lub masła roślinnego, 4 jajka, 1/2 szklanki cukru pudru, 3 łyżki kwaśnej śmietany kremówki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru do ubicia piany, 1 duży cukier waniliowy, 1 łyżeczka cynamonu, 5 dużych kwaskowych jabłek, tłuszcz i tarta bułka do wysmarowania formy.

Mąkę siekamy z proszkiem i tłuszczem, dodajemy cukier, śmietanę, żółtka - szybko zarabiamy kruche ciasto, formujemy kulę, kładziemy do lodówki.
Rada: Kruche ciasto bardzo łatwo jest przygotować w malakserze - dajemy wszystkie składniki, włączamy malakser na średnie obroty na 2 min i ciasto jest gotowe.
Obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych jabłka ucieramy na tarce z dużymi otworami, przekładamy do rondla, dajemy łyżkę wody, cukier waniliowy i dusimy, często mieszając, aż masa jabłkowa stanie się jednolita i szklista. Odstawiamy z ognia, dodajemy cynamon - wychładzamy.
Połowę wychłodzonego ciasta nakładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Na cieście rozkładamy podsmażone jabłka, na nich 2/3 części pozostałego ciasta, utartego na tarce z dużymi otworami, pianę ubitą z cukrem, powierzchnię wyrównujemy i posypujemy pozostałym, utartym na tarce z dużymi otworami ciastem. Zaraz po przygotowaniu wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika; pieczemy - w zależności od wysokości warstwy ciasta - 40-50 min. Wyjmujemy, gdy wierzch się zrumieni, a boki lekko odchodzą od formy. Szarlotka jest doskonała na gorąco i na zimno.
Kto lubi, może na ciasto nałożyć łyżkę bitej śmietany.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kard. Stanisław Dziwisz kończy 85 lat

2024-04-26 23:45

[ TEMATY ]

kard. Stanisław Dziwisz

Karol Porwich/Niedziela

Kard. Stanisław Dziwisz był przez 39 lat najbliższym współpracownikiem Karola Wojtyły, najpierw jako sekretarz arcybiskupa krakowskiego, a następnie osobisty sekretarz Ojca Świętego. Jako metropolita krakowski w latach 2005 – 2016 pełnił rolę strażnika pamięci Jana Pawła II i inicjatora wielu dzieł jemu poświęconych. Zwieńczeniem jego posługi była organizacja Światowych Dni Młodzieży Kraków 2016, które zgromadziły 2, 5 mln młodych z całego świata.

W Rabie Wyżnej i w Krakowie

CZYTAJ DALEJ

Wenecja: Franciszek podziękował za wizytę, modlił się za Haiti, Ukrainę i Ziemię Świętą

2024-04-28 13:15

[ TEMATY ]

papież Franciszek

PAP/EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT

Na zakończenie Mszy św. sprawowanej na placu św. Marka papież podziękował organizatorom jego wizyty w Wenecji i szczególnie pamiętał w modlitwie o Haiti, Ukrainie i Ziemi Świętej.

Drodzy bracia i siostry, zanim zakończmy naszą celebrację chciałbym pozdrowić was wszystkich, którzy w niej uczestniczyliście. Z całego serca dziękuję patriarsze, Francesco Moraglii, a wraz z nim jego współpracownikom i wolontariuszom. Jestem wdzięczny władzom cywilnym i siłom porządkowym, które ułatwiły przebieg tej wizyty. Dziękuję wszystkim.

CZYTAJ DALEJ

W 10. rocznicę kanonizacji

2024-04-28 17:42

Biuro Prasowe AK

    – Kościół wynosząc go do grona świętych wskazał: módlcie się poprzez jego wstawiennictwo za świat o jego zbawienie, o pokój dla niego, o nadzieję – mówił abp Marek Jędraszewski w sanktuarium św. Jana Pawła II w Krakowie w czasie Mszy św. sprawowanej w 10. rocznicę kanonizacji Ojca Świętego.

Na początku Mszy św. ks. Tomasz Szopa przypomniał, że dokładnie 10 lat temu papież Franciszek dokonał uroczystej kanonizacji Jana Pawła II. – W ten sposób Kościół uznał, wskazał, publicznie ogłosił, że Jan Paweł II jest świadkiem Jezusa Chrystusa – świadkiem, którego wstawiennictwa możemy przyzywać, przez wstawiennictwo którego możemy się modlić do Dobrego Ojca – mówił kustosz papieskiego sanktuarium w Krakowie. Witając abp. Marka Jędraszewskiego, podziękował mu za troskę o pamięć o Ojcu Świętym i krzewienie jego nauczania.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję