Reklama

Z naszej kuchni

Coś z mięs

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sznycelki w śmietanie - przepis na 6 porcji

1/2 kg mielonego mięsa, 2 cebule, 2 łyżki tartej bułki, 2 łyżki mleka, 2 jajka, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, ulubiona przyprawa ziołowa, mąka krupczatka do panierowania, olej do smażenia, 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany, 1 szklanka utartego, pikantnego żółtego sera.

Do mięsa dodajemy najdrobniej usiekaną, lekko podsmażoną cebulę, jajka, zmieszaną z mlekiem tartą bułkę i wszystkie przyprawy. Kto lubi, może dodać nieco suchego, mielonego czosnku. Z wyrobionej mięsnej masy formujemy zgrabne sznycelki - po 2 na osobę, lekko oprószamy mąką i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Gotowe przekładamy do naczynia do zapiekania, posypujemy utartym serem, zalewamy śmietaną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. Potrawa jest gotowa, gdy śmietana z wierzchu lekko się zrumieni. Podajemy do młodych ziemniaków, obficie posypanych świeżym koperkiem, do ugotowanego na sypko ryżu czy makaronu z dodatkiem delikatnej w smaku sezonowej surówki.

Placki z gotowanego mięsa - przepis na 6 porcji

Gotowane mięso i twarde warzywa (marchewka, korzeń pietruszki, seler) z rosołu, 30 dag surowego, mielonego mięsa, 1 duża cebula, 25 dag pieczarek, 3 łyżki tartej bułki, 1/2 szklanki zimnego mleka, 1 czubata łyżeczka musztardy, sól, pieprz, papryka, majeranek, olej do smażenia, mąka krupczatka do oprószenia placków.
Pieczarki i cebulę lekko podsmażamy na tłuszczu, odstawiamy do wychłodzenia. Mięsa (surowe i gotowane), jarzyny oraz zasmażane wraz z cebulą grzyby przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy wymieszaną z mlekiem tartą bułkę - całość odstawiamy w chłodne miejsce na 1/2 godz. Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy i formujemy z mięsa placki (jak placki ziemniaczane) - obsypujemy mąką i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Gotowe powinny mieć apetyczny jasnobrązowy kolor.
Podajemy z grubym makaronem typu wstążki lub z kluseczkami kładzionymi z półfrancuskiego ciasta oraz pikantnym sosem, np. pieczarkowym, pomidorowym, węgierskim lub rumianym-cebulowym i zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.
Rada: Placki możemy przygotować z samego surowego mięsa, ale wówczas należy wziąć podwójną ilość cebuli i grzybów oraz dodać 2 jajka, a gdy masa będzie zbyt lekka, dosypać nieco tartej bułki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bp Małyga: Piękno Boga jest na to, żeby nas zachwycało do pracy nad sobą

2025-09-20 00:55

screen YT

Wierni i Duchowieństwo archidiecezji wrocławskiej pielgrzymowali na Jasna Górę. Na zakończenie pielgrzymki odprawiona została Pasterka Maryjna, której przewodniczył bp Maciej Małyga.

We wstępie do Mszy świętej, w kaplicy Cudownego Obrazu bp Maciej Małyga mówił: - Gromadzimy się w środku nocy, aby wspólnie z Matką Bożą czuwać. Przychodzimy ze wszystkimi naszymi intencjami. Chcemy modlić się za naszą archidiecezję, nasze parafie, synod i wszystkie ważne nasze sprawy.
CZYTAJ DALEJ

Zakłócenia na lotniskach w Brukseli, Londynie i Berlinie z powodu cyberataku

2025-09-20 10:50

[ TEMATY ]

lotnisko

Adobe Stock

Minister cyfryzacji Krzysztof Gawkowski oznajmił w sobotę, że nie ma obecnie sygnałów o zagrożeniu dla lotnisk w Polsce.

Atak na firmę Collins Aerospace sparaliżował automatyczne systemy, przez co procedury związane z odprawą pasażerów i wpuszczaniem ich na pokład można było przeprowadzać tylko ręcznie.
CZYTAJ DALEJ

Pielgrzymkowe śpiewanie

2025-09-20 17:45

ks. Łukasz Romańczuk

Chór "Te Deum" z Brzeziej Łąki

Chór Te Deum z Brzeziej Łąki

W ogrodach parafii pw. św. Jakuba i św. Krzysztofa odbył się Przegląd Piosenki Pielgrzymkowej “Muzyczne Psiaki”. Bezkonkurencyjny okazał się chór “Te Deum” reprezentujący gr. 15 [franciszkańską] oraz parafię pw. św. Mikołaja w Brzeziej Łące.

Spotkanie rozpoczęła Eucharystia. Przewodniczył jej bp Maciej Małyga, który w homilii przypomniał motywy towarzyszące tegorocznej pielgrzymce na Jasną Górę, czyli biblijnej wędrówki uczniów do Emaus. Podkreślił, że każda pielgrzymka – niezależnie od tego, czy prowadzi do Częstochowy, czy odbywa się w codzienności i dzięki temu staje się drogą nadziei i odkrywania obecności Chrystusa.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję