Reklama

Z naszej kuchni

Smaczne dania

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Morskie ryby są bardzo zdrowe, lekarze i dietetycy radzą, by w naszym jadłospisie potrawy z morskich ryb gościły co najmniej raz w tygodniu. Skorzystajmy z tych rad, nie tylko z uwagi na własne zdrowie, ale i doskonały smak potraw przygotowanych z morskich ryb.

Filety z dorsza w pikantnym sosie - przepis na 4 porcje

4 filety z dorsza (smaczniejsze będą świeże), sok z cytryny, sól, szczypta specjalnej przyprawy do ryb, mąka do panierowania, 1 szklanka mleka do wymoczenia filetów, olej do smażenia.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sos: 5 łyżek oliwy lub oleju, 3 łyżki winnego octu, 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina (wino może być domowej roboty), 1 szklanka soku pomidorowego, 3 łyżki keczupu, 2 łyżki mąki, przyprawy: 2 ząbki czosnku, liść laurowy (utłuczony), rozmaryn, bazylia, pieprz, sól, cukier, zielenina do przybrania.
Filety moczymy w wodzie pół na pół z mlekiem przez 30 min. Po wyjęciu lekko obsuszamy, kropimy sokiem z cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Przed smażeniem lekko posypujemy przyprawami, panierujemy w mące i smażymy w bardzo gorącym, tzw. dużym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Po usmażeniu przekładamy na wygrzany półmisek i ustawiamy w ciepłym miejscu.
Sos: na tłuszczu ze smażenia (gdy trzeba - tłuszcz uzupełniamy) rumienimy mąkę na słomkowy kolor, do mąki dodajemy kolejno, cały czas mieszając, pozostałe składniki sosu i oliwę. Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje, dodajemy zmiażdżony czosnek, roztarte w dłoniach zioła i przyprawy i trzymamy na ogniu, cały czas mieszając, ok. 8 min. Gdy trzeba, sos lekko doprawiamy według własnych upodobań smakowych. Powinien być pikantny, aromatyczny, puszysty, o wyraźnym, czerwonym kolorze i smaku pomidorów. Gorącym sosem zalewamy ciepłą rybę, całość wstawiamy na kilka minut do wygrzanego piekarnika, żeby połączyły się smaki.
Podajemy, przybrane zieleniną, z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko lub z ziemniakami pureMe. Filety doskonale smakują na zimno jako zakąska do pieczywa.

Kluski drożdżowe - smażone - przepis na 4 porcje

To bardzo smaczne danie, rodem ze staropolskiej kuchni, nie powinno znaleźć się na talerzu osób, które z uwagi na pewne dolegliwości nie mogą jeść potraw smażonych.

3-4 duże porcje ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), 3 jajka, 3 dag drożdży, 2 łyżki pełnego mleka lub słodkiej niskoprocentowej śmietany, 2 łyżki masła lub masła roślinnego, szczypta cukru, 5 kopiastych łyżek pszennej mąki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia.
Do malaksera dajemy ziemniaki, masło i żółtka - całość ucieramy na jednolitą, pulchną masę. Do mleka dajemy szczyptę cukru, płaską łyżeczkę mąki i rozkruszone drożdże, całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy (ze szczyptą soli) na sztywną pianę.
Do utartych ziemniaków dodajemy drożdże i mąkę, wyrabiamy składniki na jednolite ciasto; gdy gładkie i pulchne - łączymy z pianą.
W szerokim, płaskim rondlu rozgrzewamy olej. Na gorący kładziemy - najlepiej metalową łyżką - zgrabne kluski i smażymy, rumieniąc z obu stron. Gotowe, wykładamy łyżką cedzakową na wygrzany półmisek. Podajemy gorące, z dodatkiem sezonowej surówki, zielonej sałaty z sosem jogurtowym lub z kapustą zasmażoną z pomidorami. Kluski bardzo dobrze smakują z każdym rodzajem mięsa. Amatorzy czosnku powinni wrzucić na olej, w którym smażą się kluski 2-3 ząbki czosnku - smak ich stanie się pikantniejszy.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Hiszpania: Departament Środowiska chce usunąć symboliczny krzyż pod pretekstem ekologicznym

2025-03-13 21:34

[ TEMATY ]

Hiszpania

Adobe Stock

Peña de la Cruz

Peña de la Cruz

Departament Środowiska poinformował o usunięciu dużego żelbetowego krzyża znajdującego się w Peña de la Cruz, znanym punkcie widokowym w gminie Bezas (Teruel) - informuje serwis infovaticana.com.

Według władz decyzja o usunięciu krzyża została podyktowana kwestiami bezpieczeństwa, gdyż konstrukcja pełni funkcję naturalnego piorunochronu ze względu na materiał, z którego została wykonana, oraz wysokość, co stwarza zagrożenie zarówno dla środowiska, jak i dla turystów. Powołują się one na to, że we wrześniu 2024 r. w krzyż uderzył piorun, w wyniku czego jego część odłupała się, a odłamki spadły w pobliżu strażnika leśnego, który przebywał w pobliskiej wieży strażniczej.
CZYTAJ DALEJ

Rozważania na niedzielę ks. Mariusza Rosika: Na biało

2025-03-10 13:52

[ TEMATY ]

rozważania

Ks. Mariusz Rosik

Adobe Stock

Komentarz do Ewangelii na II niedzielę Wielkiego Postu roku C.

Tabor wypiętrza się na wysokość niemal sześciuset metrów w Dolnej Galilei, we wschodnim krańcu płaskiej Doliny Jezreel. Właśnie dlatego widoki ze szczytu zachwycają. W starożytności stanowiła znakomity punkt obserwacyjny i obronny. Nic dziwnego, że Debora wybrała ten właśnie szczyt, by z niego zaatakować Siserę, zręcznie przebijając skroń wodza wojsk nieprzyjacielskich palikiem. Tabor był także miejscem bałwochwalczego kultu, potępianego przez Ozeasza. Góra znana jest jednak przede wszystkim z przemienienia Jezusa w obecności trzech apostołów: Piotra, Jakuba i Jana.
CZYTAJ DALEJ

Całun Turyński w Roku Jubileuszowym będzie można wirtualnie "dotykać"

W Roku Jubileuszowym Całun Turyński zostanie pokazany z użyciem technologii cyfrowych. Wierni przybywający na przełomie kwietnia i maja do Turynu, z okazji przypadającego 4 maja wspomnienia liturgicznego Świętego Całunu, będą mogli skorzystać z technologii cyfrowych, aby przyjrzeć się Całunowi w sposób tak dokładny, jak nigdy wcześniej.

Projekt nazywa się „Avvolti” (pol. „Owinięci”) i jest inicjatywą, którą Kościół w Turynie proponuje mieszkańcom Turynu i Piemontu oraz wszystkim, którzy będą przebywać w tym mieście od 28 kwietnia do 5 maja, podczas święta Całunu Świętego.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję