Reklama

Z naszej kuchni

Postne dania

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sprawą nie do przecenienia jest wpływ postnego pożywienia na nasze zdrowie - to doskonała okazja, by podleczyć przemęczoną wątrobę i przeciążony woreczek żółciowy. Odpowiednio przygotowane bezmięsne dania są tak smaczne, że warto się nimi zainteresować i wprowadzić na stałe do kulinarnej tradycji domu.

Risotto z jarzynami - przepis na 4 duże porcje

1 szklanka suchego ryżu, 1 marchew, 1 korzeń pietruszki, 1 por, 1/2 średniej wielkości selera, 10 dużych pieczarek (kto lubi, może dodać więcej), 1 duża cebula, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki keczupu, 3 łyżki oliwy lub oleju, sól, pieprz, szczypta pieprzu Cayenne, mielona papryka ostra i słodka, 4 jajka, 1 filiżanka utartego na tarce z drobnymi otworami pikantnego żółtego sera, zielenina.
Ryż gotujemy w tzw. dużej wodzie z dodatkiem soli i łyżki oliwy. Gdy będzie miękki - cedzimy na sicie. Na pozostałej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy rozdrobnione pieczarki, pokrojoną w cienkie półkrążki białą część pora i utarte na jarzynowej tarce pozostałe jarzyny. Całość zasmażamy, mieszając przez ok. 2 min. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy ok. 10 min.
Do warzyw dodajemy ugotowany ryż, koncentrat, keczup. Składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku, przekładamy na dużą patelnię lub do szerokiego płaskiego rondla z grubym dnem. Powierzchnię wyrównujemy i robimy w niej cztery wgłębienia. W każde wgłębienie wbijamy jajko, wierzch risotta posypujemy serem, rondel (ewentualnie patelnię) przykrywamy, stawiamy na niewielkim ogniu i zapiekamy do chwili, aż ser się rozpuści, a białka jajek dobrze zetną.
Podajemy w taki sposób, by każda porcja była z całym jajkiem. Danie jest najsmaczniejsze z dodatkiem sałatki ze świeżej papryki z cebulką lub z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.

Fasolka szparagowa zapiekana - przepis na 4 porcje (forma do zapiekania średniej wielkości)

1 opakowanie mrożonej fasolki, sól i cukier do smaku. Sos: 1 czubata łyżka masła lub margaryny, 1 łyżka mąki, 1 szklanka mleka, 2 łyżki śmietany, 2 żółtka, 1 duża filiżanka utartego na drobnej tarce pikantnego żółtego sera, sól, miałki pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, duża szczypta roztartego w dłoniach cząbru; tłuszcz i tarta bułka do wysmarowania formy.
Wodę z dodatkiem cukru i soli zagotowujemy, wrzucamy zamrożoną fasolkę, gotujemy bez przykrycia nie dłużej niż 5 min - odsączamy do wychłodzenia.
Przygotowanie sosu: Na roztopione masło sypiemy mąkę, zasmażamy, uważając, by się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny. Gotową zasmażkę rozprowadzamy mlekiem, zagotowujemy i cały czas mieszając, trzymamy na niewielkim ogniu przez 2 min. Odstawiamy. Do sosu dodajemy śmietanę, żółtka, przyprawy, część utartego sera. Składniki sosu dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego obficie tartą bułką naczynia do zapiekania wykładamy odsączoną, lekko przestudzoną fasolkę, posypujemy roztartym w dłoniach cząbrem, całość zalewamy sosem - powinien być gęsty. Wyrównujemy powierzchnię, posypujemy pozostałym tartym serem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Zapiekamy przez 20 min w temperaturze 200oC. Danie jest gotowe, gdy ser się roztopi i lekko zrumieni.
Podajemy z dodatkiem krokietów ziemniaczanych, frytek, smażonych ziemniaków lub z ziemniakami pureMe, koniecznie z dodatkiem szklanki soku pomidorowego, soku wyciśniętego z jarzyn lub z kefirem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Z odwagą wzywać do nawrócenia

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Łk 9, 1-6.

Środa, 24 września. Dzień Powszedni.
CZYTAJ DALEJ

Ojciec Pio, dziecko z Pietrelciny

Niedziela Ogólnopolska 38/2014, str. 28-29

[ TEMATY ]

O. Pio

Commons.wikimedia.org

– Francesco! Francesco! – głos Marii Giuseppy odbijał się od niskich kamiennych domków przy ul. Vico Storto Valle w Pietrelcinie. Ale chłopca nigdzie nie było widać, mały urwis znów gdzieś przepadł. Może jest w kościele albo na pastwisku w Piana Romana? A tu kabaczki stygną i ciecierzyca na stole. W całym domu pachnie peperonatą. – Francesco!

Maria Giuseppa De Nunzio i Grazio Forgione pobrali się 8 czerwca 1881 r. w Pietrelcinie. W powietrzu czuć już było zapach letniej suszy i upałów. Wieczory wydłużały się. Panna młoda pochodziła z rodziny zamożnej, pan młody – z dużo skromniejszej. Miłość, która im się zdarzyła, zniwelowała tę różnicę. Żadne z nich nie potrafiło ani czytać, ani pisać. Oboje szanowali religijne obyczaje. Giuseppa pościła w środy, piątki i soboty. Małżonkowie lubili się kłócić. Grazio często podnosił głos na dzieci, a Giuseppa stawała w ich obronie. Sprzeczki wywoływały też „nadprogramowe”, zdaniem męża, wydatki żony. Nie byli zamożni. Uprawiali trochę drzew oliwnych i owocowych. Mieli małą winnicę, która rodziła winogrona, a w pobliżu domu rosło drzewo figowe. Dom rodziny Forgione słynął z gościnności, Giuseppa nikogo nie wypuściła bez kolacji. Grazio ciężko pracował. Gdy po latach syn Francesco zapragnął być księdzem, ojciec, by sprostać wydatkom na edukację, wyjechał za chlebem do Ameryki. Kapłaństwo syna napawało go dumą. Wiele lat później, już w San Giovanni Rotondo, Grazio chciał ucałować rękę syna. Ojciec Pio jednak od razu ją cofnął, mówiąc, że nigdy w życiu się na to nie zgodzi, że to dzieci całują ręce rodziców, a nie rodzice – syna. „Ale ja nie chcę całować ręki syna, tylko rękę kapłana” – odpowiedział Grazio Forgione, rolnik z Pietrelciny.
CZYTAJ DALEJ

Łowicz: bp Wojciech Osial udzielił promocji ponad 50 szafarzom nadzwyczajnym

2025-09-24 08:28

[ TEMATY ]

bp Wojciech Osial

Karol Porwich/Niedziela

Ponad pięćdziesięciu mężczyzn z różnych parafii diecezji łowickiej zostało w sobotę 20 września włączonych do grona szafarzy nadzwyczajnych Komunii Świętej. Uroczystości przewodniczył w katedrze łowickiej biskup Wojciech Osial. Kandydaci przygotowywali się do tej posługi przez kilka miesięcy i odtąd mogą zostać skierowani do pomocy w parafiach.

Potrzeba nowych szafarzy staje się w diecezji coraz wyraźniejsza, co związane jest zarówno z dużą liczbą wiernych w mniejszych wspólnotach, jak i z malejącą liczbą kapłanów. Posługa świeckich, wspierających duszpasterzy w udzielaniu Komunii Świętej, ma na celu nie tylko odciążenie duchownych, ale także budowanie wspólnoty parafialnej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję