Reklama

Niedziela Kielecka

Dziedzictwo kulinariów promuje świętokrzyskie

Dziedzictwo kulinariów promuje region

arch. UM WŚ

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Teraz Wielki Post, Wielkanoc tuż, tuż. W polskiej tradycji ze specyfiką duchowości i liturgii łączą się także obyczaje kulinarne, a lokalne potrawy wzbogacają Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Skupia on obecnie 89 podmiotów.

Chodzi o wytwarzanie i dostarczanie na rynek żywności najwyższej jakości (tradycyjnej, regionalnej i lokalnej). Wśród producentów są wyjątkowe mleczarnie, cukiernie, piekarnie, zakłady wędliniarskie, gospodarstwa (agroturystyczne, sadownicze, pasieczne, rybackie), przetwórnie owoców i warzyw, winnice, sklepy i restauracje. Wielu spośród członków Sieci to laureaci różnych konkursów kulinarnych, a wszystkich wyróżnia logotyp umieszczony przed wejściem oraz certyfikat wiszący w widocznym miejscu pomieszczenia.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Śliwka Szydłowska, „Sandomierski Szlak Jabłkowy”, Grupa Sangrow, która skupia 59 producentów rolnych oraz mieszczący się w Kielcach sklep „Silni z natury“ – to nowi członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. Certyfikaty przedstawicielom firm wręczył 11 marca br. członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego Marek Jońca. – Poszukujemy żywności, która korzystnie wpłynie na nasze zdrowie, zwłaszcza w dobie pandemii. Zdrowe produkty jednocześnie zachowują tradycje kulinarne oraz mają niepowtarzalne walory smakowe – mówił Marek Jońca. Podziękował przedstawicielom firm za pracę, którą wkładają w powstanie regionalnego produktu. Podkreślił także, że kolejną istotną zaletą regionalnej żywności jest to, że uwydatnia bogactwo świętokrzyskiej ziemi.

Wśród nowych członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, są m.in.:

- PURPLE VALLEY Sp. z o.o. Agnieszka Wierzbicka - Baxter

Śliwka Szydłowska suszona jest metodą tradycyjną w suszarniach opalanych drewnem liściastym. Wpisana jest na Europejską Listę Chronionych Oznaczeń Geograficznych. Śliwka zdobyła pierwszą nagrodę w Wojewódzkim Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” dla Szydłowianki Śliwki w Czekoladzie. SZYDŁOWIANKA to niezwykła pralina skrywająca w sobie smak historycznego Szydłowa i wyborną śliwkę – symbol lokalnego kunsztu sadowniczego o kilkusetletnich tradycjach.

Reklama

- MACIEJ OSOWSKI SAM-RAY, Samborzec

SAM-RAY jest członkiem stowarzyszenia „Sandomierski Szlak Jabłkowy”. W 2011 r. jabłka sandomierskie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Do głównych zadań należy podejmowanie działań na rzecz ochrony środowiska i produkcji żywności, poprzez opracowanie koncepcji systemu wsparcia dla wytwarzania lokalnych produktów żywnościowych. W ofercie są soki owocowe i owocowo - warzywne produkowane w workach 5 litrowych i 3 litrowych. Naturalny Sok Jabłkowy zdobył pierwszą nagrodę w Wojewódzkim Konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w 2014 r.

- SANGROW Sp. z o.o. Sebastian Róg, Zajeziorze

Grupa Sangrow powstała w 2010 r. z inicjatywy kilku producentów rolnych. Obecnie jest ich 59, którzy gospodarują na areale 600 ha, przeważnie są to sady jabłoniowe. Sangrow prowadzi sprzedaż hurtową i detaliczną. Posiada 2 obiekty przechowalnicze z linią sortowniczą, aby przygotować towar pod indywidualne zamówienie klienta. Cała produkcja jabłek objęta jest certyfikatem Integrowanej Produkcji.

- BDG Izba, Agata Harabin, Kielce

Sklep „Silni z natury“ (ul. Nowy Świat 20, Kielce) oferuje produkty członków Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, a także posiadaczy certyfikatów uznanych unijnych i krajowych systemów jakości żywności w tym rolnictwa ekologicznego. W sklepie znajdziemy całą gamę znakomitych miodów, dżemów, wędlin, serów oraz innych produktów.

Oprac. AD

2021-03-11 17:24

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

10 lat kanonizacji św. Jana Pawła II

2024-04-19 09:49

[ TEMATY ]

św. Jan Paweł II

Mat.prasowy/vaticannews.va

„Pontyfikat św. Jana Pawła II trzeba koniecznie dokumentować dla przyszłych pokoleń, naszym zadaniem jest ocalenie i przekazanie tego wielkiego dziedzictwa” – mówi ks. Dariusz Giers. Jest on administratorem Watykańskiej Fundacji Jana Pawła II a zarazem świadkiem pontyfikatu. Kapłan wyznaje, że praktycznie codziennie modli się przy grobie świętego papieża i zawsze jest poruszony tłumami ludzi z całego świata, którzy w tym wyjątkowym miejscu szukają wstawiennictwa Jana Pawła II.

Wyjątkowym fenomenem są czwartkowe Msze polskie odprawiane nieprzerwanie przy grobie Jana Pawła II od momentu jego śmierci. „To jest czas modlitwy, ale także przekazywania dziedzictwa wiary i nieprzemijających wartości” – mówi ks. Giers. Podkreśla, że upływający czas sprawia, iż wielkie zadanie stoi przed świadkami pontyfikatu, którzy muszą dzielić się swym doświadczeniem.

CZYTAJ DALEJ

Ostatnie pożegnanie ks. Jana Kurconia

2024-04-18 17:04

Ks. Paweł Jędrzejski

Grób księdza Jana Kurconia

Grób księdza Jana Kurconia

Przeczów: W kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa odbyła się ceremonia pogrzebowa ks. Jana Kurconia. W ostatniej ziemskiej drodze zmarłemu kapłanowi towarzyszyło 35 kapłanów, delegacje OSP, a także reprezentanci kół łowieckich oraz wierni parafii.

Eucharystii pogrzebowej przewodniczył ks. Adam Łuźniak, wikariusz generalny metropolity wrocławskiego. We wstępie zaznaczył, że każdy człowiek posiada swoją historię życia i taką też miał zmarły ks. Jan Kurcoń, a ponieważ posługiwał i mieszkał przez wiele lat pośród wiernych w Przeczowie, to każdy miał jakąś część swojego życia związaną z historią życia ks. Kurconia. Homilię wygłosił ks. Piotr Oleksy, obecny proboszcz przeczowskiej parafii. Zaznaczył, że uroczystość pogrzebowa jest przejściem do życia wiecznego. Podkreślił też, że dom ks. Jana był zawsze otwarty dla ludzi, chętnie ich gościł, słuchał, interesował się ich życiem i dbał o życie sakramentalne parafian. - Dziś ks. Jan niesie nam przesłanie: “Obyś nigdy nie zgubił Jezusa - mówił ks. Oleksy, podkreślając, że zmarły kapłan był miłośnikiem przyrody, kochał las i dostrzegał obecność Boga w przyrodzie.

CZYTAJ DALEJ

Austria: w archidiecezji wiedeńskiej pierwszy „Dzień otwartych drzwi kościołów”

2024-04-19 19:06

[ TEMATY ]

Wiedeń

kościoły

Joanna Łukaszuk-Ritter

Kościół św. Karola Boromeusza w Wiedniu

Kościół św. Karola Boromeusza w Wiedniu

W najbliższą niedzielę, 21 kwietnia, w ramach projektu „Otwarte kościoły” ponad 800 budynków kościelnych w archidiecezji wiedeńskiej będzie otwartych przez cały dzień. W pierwszym „Dniu otwartych drzwi kościołów” zainteresowani mogą z jednej strony odkryć piękno przestrzeni sakralnych, a z drugiej znaleźć przestrzeń do modlitwy i spotkań, podkreślił kierownik projektu Nikolaus Haselsteiner na stronie internetowej archidiecezji wiedeńskiej.

Chociaż prawie wszystkie kościoły w archidiecezji są otwarte każdego dnia w roku, około połowa z nich jest otwarta tylko na uroczystości liturgiczne. W "Dniu otwartych kościołów” będą również otwarte często mniej znane miejsca” - powiedział Haselsteiner.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję