Pomocny przy nerwicy serca, żołądka i jelit.
SKŁADNIKI :
* 3 łyżki suszonej melisy lekarskiej
* 1 łyżka rozkruszonych korzeni arcydzięgla
* 2 łyżki kwiatów lipy
* 2 łyżki kwiatów głogu
* 1 łyżeczka dziurawca
* 1 łyżeczka sproszkowanych owoców róży
* 3 szklanki soku z czarnej porzeczki lub aronii.
Wykonanie:
1. Zioła wsyp do garnuszka, zalej sokiem i gotuj pod przykryciem 5 min na małym ogniu. Potem odstaw na godzinę, nie zdejmując pokrywki.
2. Po ostudzeniu syrop przecedź przez gęste sito lub gazę i rozlej do wyparzonych butelek. Szczelnie zakręć i przechowuj w lodówce.
3. Zażywaj po 1 łyżce 2-3 razy dziennie (dorośli), dzieci – po łyżeczce.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
