Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Dodatki do mięs i kanapek

Kupowane w sklepie musztardy czy keczupy mają dużo cukru, soli i konserwantów. Korzystając z bogactwa warzyw czy owoców, można zrobić samemu zdrowe i pyszne przetwory.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Keczup

SKŁADNIKI :
* 3 kg pomidorów
* 1 por
* 1 seler
* 25 dag cebuli
* 18 dag cukru
* 1 strąk czerwonej papryki
* 2 liście laurowe
* 2,5 łyżki soli
* 1 szklanka octu
* 10 goździków
* 1/4 łyżki cynamonu
* kilka ziaren ziela angielskiego
* papryka w proszku.

Wykonanie:
1. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój i przełóż do dużego rondla.
2. Pozostałe warzywa obierz i pokrój, dodaj do pomidorów.
3. Garnek ustaw na małym ogniu i duś warzywa, aż zmiękną, przetrzyj przez sito.
4. Do przecieru dodaj przyprawy korzenne, sól, cukier i ocet.
5. Garnek ponowne ustaw na piecu i gotuj ketchup, aż zgęstnieje.
6. Przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć i pasteryzuj ok. 20-25 min.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Musztarda jabłkowa

SKŁADNIKI :
* 1 kg jabłek
* 4 dag mielonej gorczycy
* 1 łyżka cukru
* 2 łyżki miodu
* 1/2 łyżki oleju
* 1/2 łyżeczki kurkumy
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/5 szklanki octu jabłkowego.

Reklama

Wykonanie:
1. Jabłka obierz, przełóż do garnka, dodaj cukier, ewentualnie odrobinę wody, i smaż 30 min, aż jabłka się rozprażą.
2. Przetrzyj jabłka przez sito, dodaj pozostałe składniki i smaż jeszcze 10 min.
3. Jeżeli ktoś lubi ostrzejszą musztardę, na koniec może dodać szczyptę chili lub łyżkę startego chrzanu.
4. Wszystkie składniki zmiksuj na gładko.
5. Musztardę przełóż do wyprażonych słoiczków.
6. Pasteryzuj 20 min.
7. Po przestudzeniu odstaw na 2 tygodnie w chłodne miejsce „do przegryzienia”.
8. Musztarda zachowuje ważność do 2 miesięcy.

Sos paprykowy

SKŁADNIKI :
* 1 kg czerwonej papryki
* 50 dag bakłażana
* 4 ząbki czosnku
* 195 g gęstego przecieru pomidorowego
* 10 dag cukru
* 1/2 szklanki oleju
* 1/2 szklanki octu
* 1/2 opakowania suszonej bazylii
* 1,5 łyżeczki soli
* 1 łyżeczka mielonego pieprzu.

Wykonanie:
1. Umyte, osuszone papryki i bakłażany oraz nieobrane ząbki czosnku wstaw do gorącego piekarnika i piecz, aż wszystko zmięknie, a skórka miejscami lekko się przypali.
2. Warzywa wyjmij, zostaw do przestudzenia, następnie obierz ze skórki, a z papryk usuń gniazda nasienne.
3. Wszystkie warzywa przepuść przez maszynkę do mięsa.
4. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, wlej zmielone warzywa i cały czas mieszając, duś je na małym ogniu ok. 1 godz.
5. Gdy masa zgęstnieje, dodaj wszystkie pozostałe składniki i zagotuj.
6. Przełóż do wyprażonych słoików, szczelnie zamknij i pasteryzuj ok. 25 min.

Co zrobić, by przetwory się udały

Nawet sprawdzone przepisy nie gwarantują udanych przetworów. Upewnij się, czy nie popełniasz jakiegoś błędu.

,B.1. Niedobra pogoda

Warzyw i owoców nie zbieraj i nie kupuj, gdy od kilku dni leje deszcz. Trzeba odczekać co najmniej 4 dni, żeby owoce dojrzewały w słońcu (zawierają wtedy mniej wody).

2. Woda z kranu

Reklama

Zawiera różne mikroelementy, które wpływają na smak i zapach przetworów. Lepiej używać wody mineralnej lub źródlanej.

3. Źle wyparzone słoiki i zakrętki

Słoiki wyparzaj w piekarniku: na blaszce połóż papier do pieczenia i ustaw słoiki, aby się nie stykały. Piekarnik nastaw na 130oC i wyparzaj słoiki przez 20 min. Zakrętki natomiast sterylizuj we wrzątku. Po wyparzeniu warto je przetrzeć spirytusem albo 10-procentowym octem spirytusowym.

4. Odwracanie słoików po pasteryzacji

Po pasteryzacji ustaw słoiki na ścierce i przykryj ręcznikiem – gdy wolniej stygną, zamykają się szczelniej. Nie polecamy odwracania słoików do góry dnem. Gorące przetwory są płynne i po odwróceniu przyklejają się do wieczka lub wyciekają, powodując rozszczelnienie nakrętki.

2025-09-02 08:23

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pomidory w słoikach

Z tego warzywa możesz przygotować bazę, którą zimą wykorzystasz do wielu dań. Dobrym pomysłem jest także pasteryzowanie warzyw w pomidorach.

Składniki: suche ziarna białej fasoli „Nerki” lub tegoroczne ziarna „Jasia” średniej wielkości otarty majeranek sól, mielony pieprz czarny pomidory gruntowe czosnek niejodowana sól kamienna, ziarna czarnego pieprzu
CZYTAJ DALEJ

Dramat Ośrodka dla Bezdomnych "Albertówka" po pożarze pomieszczeń gospodarczych

2025-10-06 13:51

[ TEMATY ]

pożar

albertówka

Ośrodek dla Bezdonych

pomieszczenia gospodarcze

Telewizja Republika

Ośrodka dla Bezdomnych Mężczyzn „Albertówka” w Jugowicach

Ośrodka dla Bezdomnych Mężczyzn „Albertówka” w Jugowicach

Dramat Ośrodka dla Bezdomnych Mężczyzn „Albertówka” w Jugowicach w Górach Sowich na Dolnym Śląsku. Jak informuje Telewizja Republika, w niedzielę zapaliły się tam pomieszczenia gospodarcze, w których trzymane były zwierzęta i pasza. Doszczętnie zniszczona jest obora i stodoła, w której magazynowano siano. Budynki trzeba jak najszybciej odbudować i na to potrzeba też pieniędzy.

Na szczęście udało się uratować zwierzęta, które podczas pożaru przebywały na pastwiskach. Akcja gaśnicza trwała kilkanaście godzin, trwa dogaszanie budynków.
CZYTAJ DALEJ

Budujmy Kościół z naszych serc

2025-10-07 21:13

Marzena Cyfert

Bp Krzysztof Nykiel otrzymał w darze relikwie św. Jadwigi Śląskiej

Bp Krzysztof Nykiel otrzymał w darze relikwie św. Jadwigi Śląskiej

Parafia pw. Ducha Świętego we Wrocławiu przeżywała rocznicę konsekracji. To okazja do szczególnego dziękczynienia Panu Bogu. Uroczystej Eucharystii przewodniczył bp. Krzysztof Nykiel, regens Penitencjarii Apostolskiej.

Podczas Mszy św. poświęcono dar papieża Franciszka dla parafii, cegłę z Drzwi Świętych papieskiej Bazyliki św. Piotra w Watykanie, i dokonano zawierzenia parafialnych ruchów i wspólnot Matce Bożej Częstochowskiej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję