Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Zupy na lato

Zupy sezonowe to doskonały sposób na wykorzystanie świeżych warzyw oraz skarbów lasu.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Chłodnik ze szpinaku

SKŁADNIKI :
* 60 dag gęstego jogurtu naturalnego
* po kilka łyżek posiekanych koperku i szczypiorku
* 1/2 ząbka czosnku
* 15 dag świeżego szpinaku, np. baby
* 1 łyżka masła klarowanego
* po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
* 1 łyżka świeżego soku z cytryny
* 2 jajka ugotowane na twardo.

Wykonanie:
1. Jogurt wymieszaj z posiekanymi szczypiorkiem i koperkiem, dodaj przeciśnięty czosnek.
2. Szpinak umyj i oderwij ogonki.
3. Na większej patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego. Włóż szpinak, dodaj trochę wody (1/5 szklanki), przypraw solą i pieprzem.
4. Duś pod przykryciem ok. 5 min. Na koniec dodaj łyżkę świeżego soku z cytryny. Zblenduj i zostaw do wystudzenia.
5. Szpinak połącz ze schłodzonym jogurtem z ziołami, ewentualnie dopraw do smaku.
6. Chłodnik podawaj z jajkiem na twardo.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Krem kurkowy

SKŁADNIKI :
* 50 dag kurek
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 3 ziemniaki
* 3 łyżki masła klarowanego
* 1 litr bulionu drobiowego
* sól, pieprz
* natka pietruszki i koperek.

Wykonanie:
1. Kurki zalej posoloną wodą, odstaw na 15 min, po czym dokładnie oczyść, opłucz i osącz, większe przekrój.
2. Cebulę i czosnek obierz, pokrój drobno.
3. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę.
4. W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Wrzuć kurki, smaż 5 min, mieszając, dodaj ziemniaki, przesmaż.
5. Wszystkie składniki zalej bulionem. Gotuj 30-35 min.
6. Wyjmij kilka małych kurek, a całą zupę zmiksuj na gładko i przypraw solą i pieprzem.
7. Rozlej do miseczek. Udekoruj odłożonymi kurkami i zieleniną.

Jarzynowa z kurczakiem

SKŁADNIKI :
* 1 ząbek czosnku
* 2 liście laurowe
* 50 dag filetu z kurczaka
* 1 cebula
* 1 łyżka masła klarowanego
* 2 marchewki
* 4 ziemniaki
* 20 dag fasolki szparagowej
* 1/2 średniego kalafiora
* 2 płaskie łyżeczki soli
* po szczypcie mielonego pieprzu, gałki muszkatołowej, kurkumy
* 10 dag zielonego groszku (mrożony lub świeży)
* 1/2 szklanki śmietany 18%
* 2 łyżki posiekanego koperku.

Wykonanie:
1. Do garnka wlej 1,5 l wody, dodaj czosnek, liście laurowe i 1 łyżeczkę soli. Zagotuj, dołóż mięso. Gotuj 30 min. Zestaw z kuchenki. Odlej wywar – mięso zostaw na później.
2. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, zeszklij na maśle klarowanym.
3. Umyte marchewki obierz i pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Warzywa umieść w garnku. Zalej wywarem z kurczaka i gotuj 10 min.
4. Po tym czasie dodaj obraną i pokrojoną fasolkę szparagową oraz różyczki kalafiora. Dodaj przyprawy: płaską łyżeczkę soli, pieprz, gałkę, kurkumę.
5. Po 10 min gotowania dodaj zielony groszek oraz podsmażoną cebulę i gotuj jeszcze 10 min.
6. Na koniec dodaj śmietanę (do śmietany w kubku dodaj trochę gorącego wywaru i od razu wymieszaj – dopiero tak zahartowaną wlej do zupy) oraz posiekany koperek.
7. Zupę dopraw do smaku. Podawaj z pokrojonym filetem z kurczaka.

2025-07-21 18:01

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Choinki

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

jedzenie

GRAZIAKO

CZYTAJ DALEJ

Wspomnienie św. Jana Kantego

O życiu św. Jana Kantego w ciągu 500 lat powstało wiele legend, które świadczą o jego popularności. Urodził się 24 czerwca 1390 r. w Kętach - miasteczku położonym u podnóża Beskidu Małego. Pierwsza wzmianka o św. Janie Kantym pochodzi z 1413 r. i widnieje w Indeksie Akademii Krakowskiej. Św. Jan miał wówczas 23 lata i był studentem Wydziału Filozoficznego AK. Studnia ukończył w 1418 r., otrzymując tytuł magistra atrium. Po przyjęciu święceń kapłańskich w 1421 r. objął posadę w Szkole Klasztornej w Miechowie. Zasłynął w tym czasie jako znakomity kaznodzieja. W wolnych chwilach przepisywał rękopisy. Były to zazwyczaj dzieła św. Augustyna, gdyż Szkoła Klasztorna opierała się na jego nauce. Święty zajmował się także muzyką, o czym świadczą odnalezione fragmenty skomponowanych przez niego pieśni dwugłosowych. W roku 1429 na prośbę przyjaciół znów powrócił do Krakowa i zaczął wykładać na Wydziale Filozoficznym AK. Od 1434 r. pełnił obowiązki prepozyta kolegiaty św. Anny w Krakowie. Wykładał wówczas logikę, fizykę i ekonomię Arystotelesa. Po uzyskaniu stopnia magistra, co odpowiada dzisiejszemu doktoratowi, św. Jan Kanty do końca swojego życia poświęcił się wykładom na Wydziale Teologicznym. Zmarł w opinii świętości w 1473 r. Jego kanonizacji dokonał w 1767 r. papież Klemens XIII. On też ustalił 20 października wspomnieniem liturgicznym o Janie Kantym. Jego relikwie spoczywają w kolegiacie św. Anny w Krakowie. Warte uwagi jest to, że św. Jan jest patronem nie tylko studentów, którym poświęcił 55 lat profesury na AK, ale także i dzieci. Był wzorem pracowitości. W ciągu swojego życia przepisał ok. 18 tys. stron. Mając 40 lat, rozpoczął studia pod kierunkiem dr. Benedykta Hesse. Studia te trwały 13 lat, a Święty stawiał sobie za cel poszerzanie swojej wiedzy o Panu Bogu. Wśród wielu cnót tradycja przekazała pamięć jego prawdomówności oraz troskę o dobre imię bliźniego. Jednakże najpiękniejszą cnotą Świętego było niewątpliwie miłosierdzie dla potrzebujących. Podczas uroczystości poświęconej Janowi Kantemu, która miała miejsce 20 października br. w kościele parafialnym w Osobnicy, homilię wygłosił rodak, profesor WSD w Szczecinie ks. Zbigniew Woźniak. To on przekazał wiernym ważne przesłanie Jana Kantego: „(...) Żywot Jana Kantego uczy postawy i obyczajów chrześcijańskich. To, co głosił, potwierdzał pokorą i swym zacnym życiem. To on, podobnie jak Jezus Chrystus (...), prowadził swoich uczniów, był obok nich i pilnował, aby dojrzeli do swojej posługi”. Tak brzmi przesłanie zwłaszcza dla pedagogów i nauczycieli i nie jest ono dzisiaj łatwe do wykonania. Bardzo często autorytet nauczyciela bywa podważany. Mimo to pedagog zobowiązany jest do przekazywania nauki i wiedzy o życiu. Jeśli nie zbudujemy życia na prawdzie, to nie ma dla nas przyszłości. Swoje słowa św. Jan Kanty potwierdzał życiem. Jako wychowawca, miał za zadanie uczyć, prowadzić i towarzyszyć. Osoba św. Jana otoczona jest wieloma legendami. Jedna z nich mówi o dziewczynie, która próbowała scalić dzban. Św. Jan pomógł go jej posklejać. Jest to piękny symbol dla naszej społeczności - obraz św. Jana scalającego nasze różne osobowości.
CZYTAJ DALEJ

Jude Antoine dziś we Wrocławiu [Zaproszenie]

2025-10-20 13:27

Marek Jucha Pallotti FM

Dziś w Kościele NMP na Piasku we Wrocławiu odbędzie się wyjątkowy wieczór modlitwy i słuchania słowa. Gościem spotkania będzie Jude Antoine, katolicki misjonarz świecki z Kuala Lumpur w Malezji, znany ze swojej charyzmatycznej posługi w wielu krajach świata.

Wydarzenie rozpocznie się Mszą Świętą o godzinie 19:00, po której nastąpi nauczanie o uzdrawiającej mocy Bożej oraz modlitwa o uzdrowienie. Organizatorzy – duszpasterze parafii NMP na Piasku oraz Wspólnota Bożego Serca – zapraszają wszystkich, którzy pragną doświadczyć działania Boga w swoim życiu i otworzyć się na Jego miłość.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję