SKŁADNIKI : * 60 dag gęstego jogurtu naturalnego
* po kilka łyżek posiekanych koperku i szczypiorku
* 1/2 ząbka czosnku
* 15 dag świeżego szpinaku, np. baby
* 1 łyżka masła klarowanego
* po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
* 1 łyżka świeżego soku z cytryny
* 2 jajka ugotowane na twardo.
Wykonanie: 1. Jogurt wymieszaj z posiekanymi szczypiorkiem i koperkiem, dodaj przeciśnięty czosnek.
2. Szpinak umyj i oderwij ogonki.
3. Na większej patelni rozpuść łyżkę masła klarowanego. Włóż szpinak, dodaj trochę wody (1/5 szklanki), przypraw solą i pieprzem.
4. Duś pod przykryciem ok. 5 min. Na koniec dodaj łyżkę świeżego soku z cytryny. Zblenduj i zostaw do wystudzenia.
5. Szpinak połącz ze schłodzonym jogurtem z ziołami, ewentualnie dopraw do smaku.
6. Chłodnik podawaj z jajkiem na twardo.
Wykonanie: 1. Kurki zalej posoloną wodą, odstaw na 15 min, po czym dokładnie oczyść, opłucz i osącz, większe przekrój.
2. Cebulę i czosnek obierz, pokrój drobno.
3. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę.
4. W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę i czosnek. Wrzuć kurki, smaż 5 min, mieszając, dodaj ziemniaki, przesmaż.
5. Wszystkie składniki zalej bulionem. Gotuj 30-35 min.
6. Wyjmij kilka małych kurek, a całą zupę zmiksuj na gładko i przypraw solą i pieprzem.
7. Rozlej do miseczek. Udekoruj odłożonymi kurkami i zieleniną.
Jarzynowa z kurczakiem
SKŁADNIKI : * 1 ząbek czosnku
* 2 liście laurowe
* 50 dag filetu z kurczaka
* 1 cebula
* 1 łyżka masła klarowanego
* 2 marchewki
* 4 ziemniaki
* 20 dag fasolki szparagowej
* 1/2 średniego kalafiora
* 2 płaskie łyżeczki soli
* po szczypcie mielonego pieprzu, gałki muszkatołowej, kurkumy
* 10 dag zielonego groszku (mrożony lub świeży)
* 1/2 szklanki śmietany 18%
* 2 łyżki posiekanego koperku.
Wykonanie: 1. Do garnka wlej 1,5 l wody, dodaj czosnek, liście laurowe i 1 łyżeczkę soli. Zagotuj, dołóż mięso. Gotuj 30 min. Zestaw z kuchenki. Odlej wywar – mięso zostaw na później.
2. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, zeszklij na maśle klarowanym.
3. Umyte marchewki obierz i pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Warzywa umieść w garnku. Zalej wywarem z kurczaka i gotuj 10 min.
4. Po tym czasie dodaj obraną i pokrojoną fasolkę szparagową oraz różyczki kalafiora. Dodaj przyprawy: płaską łyżeczkę soli, pieprz, gałkę, kurkumę.
5. Po 10 min gotowania dodaj zielony groszek oraz podsmażoną cebulę i gotuj jeszcze 10 min.
6. Na koniec dodaj śmietanę (do śmietany w kubku dodaj trochę gorącego wywaru i od razu wymieszaj – dopiero tak zahartowaną wlej do zupy) oraz posiekany koperek.
7. Zupę dopraw do smaku. Podawaj z pokrojonym filetem z kurczaka.
O życiu św. Jana Kantego w ciągu 500 lat powstało wiele legend, które świadczą o jego popularności. Urodził się 24 czerwca 1390 r. w Kętach - miasteczku położonym
u podnóża Beskidu Małego. Pierwsza wzmianka o św. Janie Kantym pochodzi z 1413 r. i widnieje w Indeksie Akademii Krakowskiej. Św. Jan miał wówczas 23 lata
i był studentem Wydziału Filozoficznego AK. Studnia ukończył w 1418 r., otrzymując tytuł magistra atrium.
Po przyjęciu święceń kapłańskich w 1421 r. objął posadę w Szkole Klasztornej w Miechowie. Zasłynął w tym czasie jako znakomity kaznodzieja. W wolnych
chwilach przepisywał rękopisy. Były to zazwyczaj dzieła św. Augustyna, gdyż Szkoła Klasztorna opierała się na jego nauce. Święty zajmował się także muzyką, o czym świadczą odnalezione fragmenty
skomponowanych przez niego pieśni dwugłosowych.
W roku 1429 na prośbę przyjaciół znów powrócił do Krakowa i zaczął wykładać na Wydziale Filozoficznym AK. Od 1434 r. pełnił obowiązki prepozyta kolegiaty św. Anny w Krakowie. Wykładał wówczas
logikę, fizykę i ekonomię Arystotelesa. Po uzyskaniu stopnia magistra, co odpowiada dzisiejszemu doktoratowi, św. Jan Kanty do końca swojego życia poświęcił się wykładom na Wydziale Teologicznym.
Zmarł w opinii świętości w 1473 r. Jego kanonizacji dokonał w 1767 r. papież Klemens XIII. On też ustalił 20 października wspomnieniem liturgicznym o Janie Kantym.
Jego relikwie spoczywają w kolegiacie św. Anny w Krakowie.
Warte uwagi jest to, że św. Jan jest patronem nie tylko studentów, którym poświęcił 55 lat profesury na AK, ale także i dzieci. Był wzorem pracowitości. W ciągu swojego życia przepisał
ok. 18 tys. stron. Mając 40 lat, rozpoczął studia pod kierunkiem dr. Benedykta Hesse. Studia te trwały 13 lat, a Święty stawiał sobie za cel poszerzanie swojej wiedzy o Panu
Bogu.
Wśród wielu cnót tradycja przekazała pamięć jego prawdomówności oraz troskę o dobre imię bliźniego. Jednakże najpiękniejszą cnotą Świętego było niewątpliwie miłosierdzie dla potrzebujących.
Podczas uroczystości poświęconej Janowi Kantemu, która miała miejsce 20 października br. w kościele parafialnym w Osobnicy, homilię wygłosił rodak, profesor WSD w Szczecinie
ks. Zbigniew Woźniak. To on przekazał wiernym ważne przesłanie Jana Kantego: „(...) Żywot Jana Kantego uczy postawy i obyczajów chrześcijańskich. To, co głosił, potwierdzał pokorą i swym
zacnym życiem. To on, podobnie jak Jezus Chrystus (...), prowadził swoich uczniów, był obok nich i pilnował, aby dojrzeli do swojej posługi”. Tak brzmi przesłanie zwłaszcza dla pedagogów
i nauczycieli i nie jest ono dzisiaj łatwe do wykonania. Bardzo często autorytet nauczyciela bywa podważany. Mimo to pedagog zobowiązany jest do przekazywania nauki i wiedzy
o życiu. Jeśli nie zbudujemy życia na prawdzie, to nie ma dla nas przyszłości.
Swoje słowa św. Jan Kanty potwierdzał życiem. Jako wychowawca, miał za zadanie uczyć, prowadzić i towarzyszyć.
Osoba św. Jana otoczona jest wieloma legendami. Jedna z nich mówi o dziewczynie, która próbowała scalić dzban. Św. Jan pomógł go jej posklejać. Jest to piękny symbol dla naszej
społeczności - obraz św. Jana scalającego nasze różne osobowości.
Dziś w Kościele NMP na Piasku we Wrocławiu odbędzie się wyjątkowy wieczór modlitwy i słuchania słowa. Gościem spotkania będzie Jude Antoine, katolicki misjonarz świecki z Kuala Lumpur w Malezji, znany ze swojej charyzmatycznej posługi w wielu krajach świata.
Wydarzenie rozpocznie się Mszą Świętą o godzinie 19:00, po której nastąpi nauczanie o uzdrawiającej mocy Bożej oraz modlitwa o uzdrowienie. Organizatorzy – duszpasterze parafii NMP na Piasku oraz Wspólnota Bożego Serca – zapraszają wszystkich, którzy pragną doświadczyć działania Boga w swoim życiu i otworzyć się na Jego miłość.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.