Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Tradycyjna kuchnia postna

Post praktykowany jest w niemal wszystkich religiach, choć, oczywiście, przybiera różne kształty.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Badania naukowe jednoznacznie potwierdzają, że post jest niezbędny naszym ciałom. Blisko dziesięć lat temu Nagrodę Nobla w dziedzinie fizjologii i medycyny otrzymał prof. Yoshinori Osumi z Japonii za badania wyjaśniające mechanizm autofagii, czyli swoistego recyklingu wewnątrz naszego organizmu. Warunkiem koniecznym do uruchomienia tego genialnego procesu jest jednak powstrzymanie się od spożywania pokarmów.

Post praktykowany jest w niemal wszystkich religiach, choć, oczywiście, przybiera różne kształty.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W dawnej Polsce poszczono przez... większość roku! Powstrzymywanie się od pokarmów lub pewnych ich grup obowiązywało w Wielkim Poście, w wigilie ważniejszych świąt, Adwencie. Post ścisły obowiązywał też w środy (do początku XVI wieku, kiedy to Aleksandrowi Jagiellończykowi udało się za pośrednictwem Erazma Ciołka uzyskać indult papieski zezwalający na spożycie mięsa w te dni), piątki i soboty. W sumie postnych było ok. 200 dni w roku.

W kolejnych stuleciach wymogi te złagodzono, post jednak odgrywał i wciąż odgrywa rolę w praktykach religijnych.

W przedwojennych książkach kucharskich publikowano nawet specjalne menu na dni postne, by podpowiedzieć gospodyniom, co zaserwować do jedzenia najbliższym. Oto garść inspiracji z przepisowników naszych prababek.

Zupa kartoflana ze śmietaną

Reklama

SKŁADNIKI :
* 2 marchewki
* 3 pietruszki
* 1/2 selera
* 2 pory
* 1 kg kartofli
* 2 cebule
* masło
* sól i pieprz według uznania
* mąka
* śmietana 18%
* koperek

Wykonanie:
1. Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy, jak lubimy.
2. W garnku z grubym dnem na łyżce masła podsmażamy por i włoszczyznę.
3. Podsmażone warzywa korzeniowe podlewamy wodą.
4. Dodajemy pokrojone ziemniaki i całość gotujemy do miękkości.
5. Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na łyżce masła na złoto.
6. Do ugotowanej zupy dodajemy złotą cebulę.
7. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
8. Przygotowujemy zaprażkę, czyli na łyżkę stopionego masła wsypujemy łyżkę mąki i chwilę rumienimy na patelni.
9. Dodajemy zaprażkę do zupy i zdejmujemy garnek z palnika.
10. Zupę podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i dużą porcją koperku.

Kotlety z fasoli z sosem kaparowym

SKŁADNIKI :
* 250 g suchej białej fasoli
* 3 cebule
* masło
* 2 jajka
* 3 łyżki bułki tartej
* sól, pieprz, opcjonalnie curry
* oliwa do smażenia

Reklama

Wykonanie:
1. Fasolę moczymy i gotujemy według wskazań na opakowaniu.
2. Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na łyżce masła na złoto (jeśli lubimy, można pod koniec smażenia dodać odrobinę curry).
3. Ugotowaną i ostudzoną fasolę mielimy.
4. Do purée z fasoli dodajemy cebulę i przyprawy, po czym dokładnie mieszamy.
5. Do masy fasolowej wbijamy dwa jajka i znów całość mieszamy.
6. Wyrabiamy kształtne kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.
7. Kotlety z fasoli smażymy z obu stron na złoto.
8. Podajemy z sosem kaparowym lub korniszonowym.

Sos kaparowy/korniszonowy

SKŁADNIKI :
* mąka
* masło
* wywar warzywny
* cytryna
* cukier, sól
* kapary/korniszony

Wykonanie:
1. Przygotowujemy zaprażkę, czyli na łyżkę stopionego masła wsypujemy łyżkę mąki i chwilę rumienimy na patelni.
2. Rozprowadzamy zaprażkę wywarem warzywnym.
3. Dodajemy sól, łyżeczkę soku z cytryny, szczyptę cukru.
4. Gotujemy, aż sos zgęstnieje.
5. Kapary odcedzamy lub kroimy korniszony w drobniutką kostkę i dodajemy do sosu

Bakłażan zapiekany z grzybami

SKŁADNIKI:
* 20 dag grzybów
* 2 bakłażany
* 20 g kaszy jęczmiennej
* 2 cebule
* masło
* parmezan
* 2 jajka
* kubeczek śmietany 18%
* sól, pieprz

Wykonanie:
1. Grzyby czyścimy i gotujemy do miękkości w małej ilości wody.
2. Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na płaty, solimy i odkładamy na kwadrans.
3. Dokładnie wycieramy bakłażany z wody.
4. Smażymyje na suchej patelni z obu stron.
5. Kaszę gotujemy według wskazań na opakowaniu.
6. Cebulę kroimy drobno i smażymy na maśle na złoty kolor.
7. Kaszę mieszamy z pokrojonymi drobno grzybami i cebulą, doprawiamy do smaku.
8. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami na zmianę plastry bakłażana i kaszę.
9. Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami i parmezanem.
10. Pieczemy w piekarniku w temp. 180°C przez ok. pół godziny.

Reklama

Maria Paszyńska

Pisarka, autorka blisko trzydziestu bestsellerowych powieści historycznych, felietonistka, scenarzystka. Kobieta z nieposkromionym apetytem na przeszłość. Od niedawna youtuberka, tworząca kanał historyczno-kulinarny Smaki Historii.

Smaki Historii to wyjątkowa przestrzeń, której celem jest opowiadanie o polskich tradycjach kulinarnych, o fascynujących dziejach polskiego smaku, ale i o sztuce radzenia sobie z niedostatkami w czasach, gdy brakowało wszystkiego.

Historię tworzy bowiem codzienność. Tysiące zwyczajnych wtorków i śród, w które niekiedy wdziera się chaos wichrów Wielkiej Historii. W każdych czasach jednak ludzie potrzebują jeść, nie tylko po to, by odżywić ciało, lecz także, by celebrować, świętować, być razem.

2025-02-25 11:26

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wielki Post w praktyce

Niedziela Ogólnopolska 7/2021, str. 22-23

[ TEMATY ]

post

Wielki Post

Karol Porwich/Niedziela

Pościć to nie tylko rezygnować z pokarmów mięsnych w piątek i ograniczyć ilość słodyczy. Post to coś więcej.

Dzisiejszy człowiek jest ciągle zabiegany, żyje w świecie informacji i wszechobecnej komercji. Bardzo trudno jest dziś mówić ludziom o poście, pokucie, zwłaszcza dla młodych są to praktyki przestarzałe, nienowoczesne. – Warto podkreślać nie tylko zdanie: „Prochem jesteś i w proch się obrócisz”, ale: „Nawracajcie się i wierzcie w Ewangelię”. W tej drugiej formule jest wskazanie na ewangelizację. Czas pokuty i postu to okazja do ewangelizacji i przypomnienia o dawaniu chrześcijańskiego świadectwa w naszym codziennym zabieganiu. O Panu Bogu można świadczyć przez swoje dobre życie, będąc również człowiekiem bardzo aktywnym zawodowo – mówi w rozmowie z Niedzielą ks. Dariusz Nowak, teolog duchowości i proboszcz parafii św. Floriana w Częstochowie.
CZYTAJ DALEJ

W 2029 roku w Kolonii 750. rocznica pierwszej na świecie procesji Bożego Ciała

Za cztery lata, w 2029 roku w Kolonii celebrowana będzie szczególna rocznica. Minie 750 lat od pierwszej na świecie procesji Bożego Ciała, która miała miejsce właśnie w tym mieście. Metropolita koloński, kardynał Woelki przypomina o tym w liście pasterskim.

Kardynał Rainer Maria Woelki przygotowuje archidiecezję kolońską do szczególnej rocznicy. W liście pasterskim opublikowanym wczoraj zwrócił uwagę, że w 1279 roku w Kolonii odbyła się pierwsza na świecie procesja Bożego Ciała – i dlatego za cztery lata będzie obchodzona 750. rocznica tego wydarzenia.
CZYTAJ DALEJ

Kwietne dywany dla Jezusa

2025-06-19 20:11

Magdalena Lewandowska

Kwietny dywan przed kościołem w parafii św. Jadwigi Śląskiej na Kozanowie.

Kwietny dywan przed kościołem w parafii św. Jadwigi Śląskiej na Kozanowie.

– To naturalne, że człowiek przynosi Bogu to, co jest najlepsze, najcenniejsze, najpiękniejsze, bo Pan jest godzien naszej czci – mówi ks. Jakub Wiechnik.

W coraz większej liczbie parafii archidiecezji wrocławskiej układanie kwietnych dywanów na uroczystość Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa staje się tradycją. W parafii św. Maksymiliana na wrocławskim Gądowie taki dywan powstał po raz trzeci. Inspirację zaczerpnęli od sąsiadów z parafii św. Jadwigi Śląskiej na Kozanowie. – Kiedy byłem jeszcze klerykiem w seminarium, patrzyłem z podziwem, jak pięknie z parafianami kwietny dywan organizuje ks. Andrzej Szczepański na Kozanowie i pomyślałem, że w przyszłości w swojej parafii też chciałbym tak aktywizować ludzi. I udało się, jak przyszedłem do parafii św. Maksymiliana – opowiada ks. Jakub Wiechnik, wikariusz z parafii św. Maksymiliana. Pomaga mu głównie charyzmatyczna wspólnota „Benedictus”, ale w przygotowania chętnie włączają się także inni parafianie. Powstawanie tegorocznego kwietnego dywany trwało trzy dni: – W poniedziałek panowie taśmą dwustronną przyczepili folię ochronną do posadzki i zabezpieczyli podłogę. Biegnie ona przez cały kościół, od ołtarza aż pod chór. Drugiego dnia znosiliśmy chodniki, które kładliśmy na tę folię, a na niej układaliśmy gałązki tui. W środę z kwiatów, które ludzie przynosili od kilku dni, układaliśmy już kompozycje kwiatowe. Głównie piwonie i róże. Jeździliśmy też na pole piwonii pod Wrocławiem dzięki życzliwości pani Moniki – wyjaśnia ks. Jakub. Nie ma z góry gotowego projektu – to inwencja osób zaangażowanych w dekorację, ich wspólna praca.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję