Reklama

Z zakonnej kuchni

Sposób na ciasto francuskie

Dzięki uniwersalnemu zastosowaniu świetnie sprawdzi się na karnawałowych imprezach. Na słodko lub słono, na zimno i gorąco. Jakie przekąski przygotować z ciasta francuskiego?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ze szpinakiem

Składniki:
łyżka oleju
25 dag szpinaku (może być mrożony)
1/2 cebuli
10 dag sera typu feta
sól, pieprz, suszony czosnek staropolski do smaku
jajko
opcjonalnie: sezam, siemię lniane, czarnuszka

Wykonanie:
1. Na rozgrzany olej wrzuć poszatkowaną cebulkę i duś ją kilka minut.
2. Dodaj szpinak. (Uważaj, żeby się nie przypalił). Duś do momentu, aż odparuje woda.
3. Dodaj ser, zamieszaj, gotuj ok. 2 min. Dopraw do smaku. (Masa powinna być gęsta, żeby nie wypływała z ciasta). Pozostaw do wystygnięcia.
4. Ciasto francuskie podziel na dwie równe części (przekrój je wzdłuż krótszego boku).
5. Na każdą z części nałóż masę szpinakową i zawiń ciasto w roladę. Pokrój na równe plastry o grubości ok. 5 cm.
6. Ułóż kawałki ciasta pojedynczo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi miejsce do wyrośnięcia ciasta.
7. Posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem. Możesz też posypać je sezamem, siemieniem lnianym lub czarnuszką. Piecz ok. 18-20 min w temp. 180oC. Można podawać z sosem jogurtowym bądź czosnkowym.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z parówkami

Składniki:
6 cienkich parówek
5 dag sera żółtego
jajko
opcjonalnie: zioła prowansalskie, sezam, czarnuszka

Reklama

Wykonanie:
1. Ciasto pokrój na równej szerokości plastry – na tyle szerokie, by można w nie było zawinąć parówkę.
2. Wzdłuż ciasta układaj plastry sera, parówki (można je podzielić wzdłuż na pół, wtedy przekąska będzie delikatniejsza).
3. Parówki zawiń szczelnie w ciasto i pokrój na równej wielkości kawałki (mniejsze będą bardziej podzielne).
4. Ułóż na blasze, posmaruj rozbełtanym jajkiem. Posyp ziołami bądź nasionami. Piecz ok. 18 min w temp. 190oC – czas zależy od wielkości przekąski.
5. Podawaj ciepłe z ulubionym sosem bądź sałatką.

Z gruszką

Składniki:
2 gruszki
ser pleśniowy naturalny
orzechy włoskie
płatki migdałowe
jajko

Wykonanie:
1. Gruszki pokrój wzdłuż na cienkie plastry.
2. Ciasto pokrój na jednakowe kawałki, na których zmieszczą się plastry gruszki.
3. Na wyłożonej papierem blasze ułóż kawałki ciasta, na nich – po plastrze gruszki i sera oraz połówkę orzecha.
4. Ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem, posyp płatkami migdałów. Piecz w temp. 180oC ok. 15 min – do zrumienienia ciasta.
5. Podawaj z powidłami.

Świderki

Składniki:
w wersji na ostro: keczup lub pesto
w wersji na słodko: gęsty dżem lub powidła
jajko
opcjonalnie: sezam, czarnuszka, siemię lniane, drobno posiekane orzechy

Wykonanie:
1. Ciasto posmaruj keczupem lub dżemem.
2. Pokrój na równej szerokości paski – ok. 2 cm – i przekrój na połowę, żeby były krótsze.
3. Każdy kawałek lekko zwiń, by utworzył spiralę. Ułóż na blasze, części bez nadzienia posmaruj rozbełtanym jajkiem. Możesz posypać ziarnami bądź orzechami.
4. Piecz kilka minut w temp. 180oC – do zarumienienia ciasta.

Ślimaczki na ostro

Składniki:
keczup
kilka plastrów szynki konserwowej
tarty ser mozzarella
jajko
opcjonalnie: ulubione zioła

Reklama

Wykonanie:
1. Ciasto posmaruj keczupem.
2. Na środku układaj wzdłuż plastry szynki, całość posyp cienko serem (zostaw czyste dłuższe krawędzie). Możesz posypać ulubionymi ziołami.
3. Ciasto zawijaj jak roladę – może być luźno, podczas pieczenia ciasto wyrośnie.
4. Pokrój ciasto na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Ułóż je na blasze, posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz ok. 12 min w temp. 180oC. (Uważaj, żeby nie przypalić, ciasto powinno być lekko zrumienione). Można podawać z sosami: jogurtowym, pomidorowym bądź czosnkowym.

Miniróżności

Składniki:
kilka pomidorków cherry
cebulka
oliwki czarne i zielone
kilka łyżeczek pesto
ser mozzarella w kawałku
minipieczarki
jajko

Wykonanie:
1. Ciasto rozłóż na blasze wyłożonej papierem.
2. Pokrój je na równe kwadraty o boku 4-5 cm.
3. Na każdy kawałek ułóż pojedynczo: połówki pomidorków, pieczarek, plasterki oliwek i cebulki, łyżeczkę pesto, kostkę sera.
4. Piecz kilka minut w temp. 180oC – do zrumienienia ciasta.

2024-12-28 16:58

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Tort z truskawkami (a’ la pudding)

SKŁADNIKI: 9 jajek 2 szklanki cukru pudru 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej do 2 szklanek mleka 40 dag masła 1,5 łyżeczki żelatyny 40 biszkoptów 1 kg dojrzałych całych truskawek
CZYTAJ DALEJ

Lekarz w białym chlebie

Niedziela Ogólnopolska 6/2019, str. 12-13

[ TEMATY ]

Światowy Dzień Chorego

p. Vincent/Archiwum Sanktuarium NMP w Lourdes

Wieczorna modlitwa przy francuskim sanktuarium – procesja różańcowa z lampionami i śpiewem

Wieczorna modlitwa
przy francuskim
sanktuarium –
procesja różańcowa
z lampionami i śpiewem

Docierają tu chorzy z różnych stron świata. Proszą o zdrowie i wyjeżdżają pocieszeni. Tę duchową klinikę założyła 161 lat temu w Lourdes Matka Jezusa. I wciąż dobitnie pokazuje, Kto jest ostatecznym źródłem naszych witalnych sił

W hotelowej restauracji przyglądam się nowo przybyłym pielgrzymom, nieco głośnym, o ciemnej karnacji i niemałej posturze. Zastanawiam się, jakiej są narodowości. Po wejściu do windy moja ciekawość zostaje zaspokojona. – Jesteśmy z Republiki Południowej Afryki, przyjeżdżamy tu co roku – opowiadają należący do tej grupy małżonkowie. Gdy wyjawiam moje pochodzenie, rozpromieniają się: – Mąż był dwa razy na prywatnej audiencji u Jana Pawła II i otrzymał jego błogosławieństwo – opowiada Afrykanka. Po chwili dowiaduję się, że jej małżonek został uzdrowiony z choroby nowotworowej. Moi rozmówcy nie wiedzą, czy ta łaska to efekt ich wizyty w Lourdes czy u Papieża – po prostu się cieszą i dziękują za nią Najwyższemu...
CZYTAJ DALEJ

Bądźmy aniołami nadziei dla chorych

2025-02-11 19:12

[ TEMATY ]

Radomsko

bp Andrzej Przybylski

Światowy Dzień Chorego

Materiały bp Andrzeja Przybylskiego

W ramach obchodów Światowego Dnia Chorych mszy świętej w kaplicy szpitalnej w Szpitalu Powiatowym w Radomsku przewodniczył bp Andrzej Przybylski. W modlitwie uczestniczyli przedstawiciele dyrekcji, lekarzy, pielęgniarek oraz pacjentów tutejszej placówki medycznej wraz z kapelanem szpitala ks. Szczepanem Sową i kapłanami z Radomska.

W homilii Bp Andrzej nawiązał do słów papieża Franciszka z orędzia na tegoroczny dzień chorych. „Kiedy doświadcza się cierpienia trudno czasem zachować nadzieję – mówił kaznodzieja – A jednak bez niej ciężko jest przeżywać chorobę, leczyć i służyć chorym. Kiedy w Roku Jubileuszowym tyle mówimy o nadziei to dziś, myśląc o cierpieniu, czujemy, że Dawcą nadziei może być tylko Bóg. Kiedy opadamy z sił, kiedy jesteśmy bezradni wobec cierpienia, kiedy nawet medyczne możliwości mają swój kres zawsze pozostaje nadzieja, którą daje nam Pan Bóg. Nic więc dziwnego, że w chorobie zwracamy się do Boga, wołamy do Niego o pomoc i uzdrowienie”. Bp Andrzej przypomniał też, że Bóg, Dawca nadziei, potrzebuje współpracowników w jej przekazywaniu. „Papież Franciszek mówi do nas o „aniołach nadziei”, ludziach, których posyła Pan Bóg do chorych, aby nieśli im nadzieję. Każdy z nas ma być takim aniołem nadziei dla cierpiących. Symbolem tego posłannictwa są choćby białe stroje lekarzy i pielęgniarek. Oni, w każdym szpitalu wykonując swoją służbę wykonują pracę aniołów, przynosząc chorym nadzieję” – mówił bp Przybylski. Po mszy świętej kapłani spotkali się z dyrekcją szpitala poznając aktualne problemy i wyzwania, przed którymi stoi szpital szukając możliwie najlepszych form pomocy chorym.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję