Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Żeberka na 4 sposoby

Żeberka wieprzowe znakomicie nadają się do pieczenia i duszenia, są też podstawą sycących zup.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Z suszonymi śliwkami

SKŁADNIKI :
*1,2 kg żeberek wieprzowych
*15-20 dag suszonych śliwek bez pestek
*sól
marynata:
*2 ząbki czosnku
*1 łyżka sosu sojowego
*1/3 szklanki powideł śliwkowych
*1/2 łyżeczki słodkiej papryki
*1/2 łyżeczki ostrej papryki
*1 szklanka wody lub czerwonego wina

Wykonanie:
1. Żeberka opłucz i osusz, pokrój na kawałki z dwoma kostkami. Oprósz solą. Odstaw na 30 min.
2. Składniki marynaty wymieszaj i posmaruj nią żeberka.
3. Przełóż żeberka do miski i dołóż śliwki. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
4. Żeberka wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej wodą lub winem.
Piecz ok. 2 godz. w temp. 180oC pod przykryciem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W glazurze miodowej

SKŁADNIKI :
*1-1,5 kg żeberek
*4 łyżki płynnego miodu
*2 łyżki musztardy
*3 łyżki oleju
*1 cebula
*2 ząbki czosnku
*1/3 szklanki bulionu lub wody
*przyprawy: płaska łyżka majeranku, łyżeczka słodkiej papryki, po pół łyżeczki soli, pieprzu i ostrej papryki, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, szczypta kminku i rozmarynu

Reklama

Wykonanie:
1. Żeberka pokrój na porcje.
2. Przygotuj marynatę: miód wymieszaj z musztardą, dodaj olej, zioła i wymieszaj. Marynatą posmaruj mięso. Odstaw je w chłodne miejsce na kilka godzin lub na całą noc.
3. Żeberka wraz z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek. Zalej bulionem lub wodą. Naczynie zamknij i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180oC i piecz ok. 1,5 godz. Po tym czasie zdejmij przykrywkę. Ostrożnie wyjmij naczynie z piekarnika.
4. Przy pomocy szczypiec wyłów z naczynia wszystkie żeberka. Ułóż je w odstępach na sporej blaszce. Każde żeberko polej od góry odrobiną sosu z naczynia, w którym się piekły.
5. Blaszkę z żeberkami umieść w piekarniku na wyższej półce. Ustaw średnią moc grillowania od góry (jeśli nie masz w piekarniku funkcji grilla, możesz użyć opcji pieczenia góra-dół) i podpiekaj żeberka ok. 10-15 min.

Zapiekane w kiszonej kapuście

SKŁADNIKI:
*1 kg żeberek wieprzowych
*1 cebula
*2 ząbki czosnku
*60 dag kapusty kiszonej
*4 łyżki oleju
*1 łyżka suszonego majeranku
*15 dag chudego boczku w plastrach
*1 liść laurowy
*3 ziarna ziela angielskiego
*sól, pieprz
*3/4 szklanki wody

Wykonanie:
1. Żeberka opłucz, osusz, podziel na porcje. Natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw na 2 godz.
2. Cebulę posiekaj, zeszklij na tłuszczu.
3. Kapustę opłucz w letniej wodzie i odciśnij. Wymieszaj z cebulą i majerankiem.
4. Na patelnię po smażeniu cebuli wyłóż resztę tłuszczu i obsmaż żeberka na złoty kolor. Dolej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś ok. 30 min.
5. Boczkiem wyłóż dno i boki formy żaroodpornej i ułóż w niej połowę kapusty. Wyłóż żeberka z sosem i przykryj resztą kapusty.
6. Piecz pod przykryciem ok. 2 godz. w temp. 180oC. Na kilka minut przed końcem danie odkryj, by się przyrumieniło.

Grochówka z wkładką

SKŁADNIKI:
*70 dag żeberek
*50 dag grochu
*ok. 3 l wody
*25 dag kiełbasy
*20 dag boczku
*1 marchewka
*1 pietruszka
*1/2 selera
*3 ziarna ziela angielskiego
*3 liście laurowe
*sól, pieprz
*suszony majeranek
*4 ziemniaki

Wykonanie:
1. Groch namocz w wodzie i zostaw na kilka godzin.
2. Żeberka podziel na kawałki (niech każdy kawałek zawiera 1 lub 2 podłużne kostki), zalej 3 l zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, 1 płaską łyżkę soli i gotuj na małym ogniu.
3. Po 30 min dodaj obraną pokrojoną w kostkę włoszczyznę oraz odcedzony na sicie groch.
4. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Dodaj do zupy.
5. Zupę gotuj tak długo, aż groch będzie miękki.
6. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, posól i ugotuj w osobnym garnku.
7. Na koniec dodaj do zupy ziemniaki i majeranek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

2024-10-29 13:49

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

CBA zatrzymało księdza

2025-02-05 18:07

[ TEMATY ]

CBA

Adobe Stock

W środę CBA zatrzymało dwie osoby w sprawie zakupy pojazdów dla Wojsk Obrony Terytorialnej. PAP ustaliła, że chodzi o ks. gen. bryg. w stanie spoczynku Sławomira Żarskiego i Ryszarda Walczaka.

"Dzisiaj na polecenie Prokuratury Okręgowej Warszawa – Praga agenci CBA zatrzymali 2 osoby do śledztwa w sprawie podejmowania, w zamian za korzyść majątkową albo jej obietnicę, pośrednictwa w załatwieniu dostaw pojazdów mechanicznych z przeznaczeniem dla WOT. Wśród zatrzymanych jest duchowny, wysoki rangą wojskowy w stanie spoczynku" - napisał w środę na platformie X rzecznik ministra koordynatora służb specjalnych i szefa MSWiA Jacek Dobrzyński.
CZYTAJ DALEJ

Dobra święta

Niedziela Ogólnopolska 5/2020, str. VIII

[ TEMATY ]

patron

święta

św. Agata

Bergognone/Wikipedia

Św. Agata Sycylijska

Św. Agata Sycylijska

Św. Agata Sycylijska ur. ok. 236 r. zm. w 251 r.
Dlaczego Agata Sycylijska, której liturgiczne wspomnienie obchodzone jest 5 lutego, to dobra święta? Dlatego, że jej imię oznacza z greki po prostu „dobra”.

W naszej polskiej tradycji z tą świętą, która żyła w III wieku, a zatem była związana z początkami Kościoła, wiąże się wiele mądrych ludowych porzekadeł. Oto te najbardziej znane: „Gdy św. Agata po błocie brodzi, człek w Zmartwychwstanie po lodzie chodzi”; „Św. Agata pożary zgniata”; „Chleb i sól św. Agaty od ognia strzeże chaty” czy „Gdzie św. Agata, bezpieczna tam chata”.
CZYTAJ DALEJ

Uczniowie w dzisiejszej Ewangelii zachwycili się Jezusem

2025-02-06 08:29

[ TEMATY ]

O. prof. Zdzisław Kijas

Lorenzo Veneziano, Powołanie uczniów/pl.wikipedia.org

Uczniowie w dzisiejszej Ewangelii zachwycili się Jezusem. Zachwycili się mocą Jego słów, bo rzekł do Szymona: «Wypłyń na głębię i zarzućcie sieci na połów!», a kiedy to zrobił, zagarnął wielkie mnóstwo ryb.

Pewnego razu – gdy tłum cisnął się do Jezusa, aby słuchać słowa Bożego, a On stał nad jeziorem Genezaret – zobaczył dwie łodzie stojące przy brzegu; rybacy zaś wyszli z nich i płukali sieci. Wszedłszy do jednej łodzi, która należała do Szymona, poprosił go, żeby nieco odbił od brzegu. Potem usiadł i z łodzi nauczał tłumy. Gdy przestał mówić, rzekł do Szymona: «Wypłyń na głębię i zarzućcie sieci na połów!» A Szymon odpowiedział: «Mistrzu, całą noc pracowaliśmy i nic nie ułowiliśmy. Lecz na Twoje słowo zarzucę sieci». Skoro to uczynili, zagarnęli tak wielkie mnóstwo ryb, że sieci ich zaczynały się rwać. Skinęli więc na współtowarzyszy w drugiej łodzi, żeby im przyszli z pomocą. Ci podpłynęli; i napełnili obie łodzie, tak że się prawie zanurzały. Widząc to, Szymon Piotr przypadł Jezusowi do kolan i rzekł: «Wyjdź ode mnie, Panie, bo jestem człowiekiem grzesznym». I jego bowiem, i wszystkich jego towarzyszy w zdumienie wprawił połów ryb, jakiego dokonali; jak również Jakuba i Jana, synów Zebedeusza, którzy byli wspólnikami Szymona. A Jezus rzekł do Szymona: «Nie bój się, odtąd ludzi będziesz łowił». I wciągnąwszy łodzie na ląd, zostawili wszystko i poszli za Nim.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję