Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Ziemniaki w roli głównej

Jesienią, po wykopkach, na naszych stołach królują ziemniaki. Każdy region Polski ma swoje ulubione dania.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kotlety bieszczadzkie

SKŁADNIKI :
*1,5 kg ziemniaków
*70 dag kiszonej kapusty
*2 jajka
*4 łyżki mąki ziemniaczanej
*3 łyżki mąki pszennej
*sól
*pieprz
*kminek
*bułka tarta do obtoczenia
*olej do smażenia

Wykonanie:
1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, przeciśnij przez praskę.
2. Kapustę odciśnij z kwasu, ewentualnie posiekaj. Ugotuj w wodzie do miękkości. Ugotowaną dobrze odciśnij z wody.
3. Do miski włóż zimne ziemniaki i kapustę. Wbij jajka. Wsyp mąki – ziemniaczaną i pszenną. Dodaj sól, pieprz oraz kminek i wyrób ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, można jeszcze dodać mąki.
4. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż na rumiano na rozgrzanej patelni z dużą ilością oleju.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pieczonki z Zagłębia (z piekarnika)

SKŁADNIKI :
*1 kg ziemniaków
*1 marchewka
*2 cebule
*30-40 dag kiełbasy
*20 dag wędzonego boczku
*6 liści kapusty
*4 łyżki smalcu
*po 2 łyżki posiekanego szczypiorku, koperku i natki pietruszki
*sól, świeżo zmielony pieprz

Reklama

Wykonanie:
1. Ziemniaki, cebulę oraz marchew obierz i pokrój w plastry (ok. 2-3 mm).
2. Kiełbasę pokrój w plastry, boczek w kostkę.
3. Naczynie żaroodporne wysmaruj smalcem, na dnie ułóż 3-4 liście kapusty. Układaj warstwami ziemniaki, boczek, kiełbasę, cebulę, marchew, zieleninę i znów ziemniaki. Warstwy przesypuj solą i pieprzem. Postępuj tak do wyczerpania składników.
4. Na wierzch wyłóż resztę smalcu i pozostałe liście kapusty. Przykryj naczynie i piecz 60-90 min w temp. 180°C. Danie można też upiec w kociołku nad ogniskiem – ok. 1,5 godz.

Kluski żelazne z Łódzkiego

SKŁADNIKI:
*4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
*6 ziemniaków surowych
*3 łyżki mąki pszennej
*1 łyżka mąki ziemniaczanej
*sól

Wykonanie:
1. Ugotowane ziemniaki obierz, przepuść przez maszynkę.
2. Surowe ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce. Odciśnij z wody przez czystą szmatkę.
3. Połącz ziemniaki gotowane z tartymi. Dodaj 3 łyżki mąki pszennej i łyżkę mąki ziemniaczanej, dopraw do smaku.
4. Wyrób na jednolitą masę, a następnie uformuj okrągłe kluski i gotuj w osolonej wodzie. Gdy wypłyną na wierzch, potrzymaj jeszcze chwilę na małym ogniu.
5. Podawaj z sosem lub ze skwarkami.

Częstochowskie prażuchy

SKŁADNIKI:
*1 kg ziemniaków
*3 czubate łyżki mąki pszennej
*sól
*15 dag słoniny
*10 dag boczku

Wykonanie:
1. Obrane ziemniaki opłucz i pokrój na ćwiartki. Przełóż do garnka, zalej wodą i posól. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 8-10 min.
2. Odlej wodę tak, by w ziemniakach zostało jej ok. szklanki, posyp ziemniaki mąką, przykryj i gotuj na średnim ogniu do całkowitej miękkości (ok. 10 min).
3. Odlej pozostałą wodę, uważając, by wraz z nią nie wylać mąki. Ubij ziemniaki na jednolitą, gładką masę.
4. Łyżką zwilżoną tłuszczem (najlepiej od skwarek) formuj kluski i układaj je na talerzach. Polej okrasą.

Kugiel znad Pilicy

Reklama

SKŁADNIKI:
*2,5 kg ziemniaków
*75 dag żeberek wieprzowych
*1 cebula
*sól
*pieprz
*przyprawa typu vegeta
*majeranek

Wykonanie:
1. Żeberka podziel na porcje, obsyp solą, pieprzem, przyprawą typu vegeta. Wstaw do lodówki (najlepiej na kilka godzin).
2. Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj jak na placki ziemniaczane.
3. Starte ziemniaki dopraw solą, pieprzem, przyprawą typu vegeta oraz majerankiem, wszystko wymieszaj.
4. Brytfankę lekko wysmaruj olejem.
5. Do brytfanki wlej najpierw trochę ziemniaków, potem ułóż żeberka i zalej je resztą ziemniaków.
6. Wstaw do piekarnika (temp. 200oC) na mniej więcej 2 godz. Po 10 min pieczenia, kiedy kugiel już przyschnie z góry, posmaruj go lekko olejem. Pod koniec pieczenia można zmniejszyć temp. do 180oC..

Placki z cukinią

SKŁADNIKI:
*1 kg ziemniaków
*50 dag cukinii (można użyć patisona lub kabaczka)
*2 cebule
*1 ząbek czosnku
*2 jajka
*1 szklanka mąki pszennej
*2 łyżeczki (płaskie) soli
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
*1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
*olej do smażenia

Wykonanie:
1. Ziemniaki i cebule obierz i zetrzyj na tarce do ziemniaków.
2. Cukinię obierz i zetrzyj na grubym oczku tarki. Odciśnij płyn.
3. Ziemniaki, cebule i cukinię połącz. Dodaj zmiażdżony czosnek, jajka, mąkę i przyprawy, wymieszaj.
4. Smaż na oleju jak placki ziemniaczane na złoty kolor.
5. Podawaj z kwaśną śmietaną.

2024-10-01 13:39

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Barszcz czerwony

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

jedzenie

Adobe.Stock

CZYTAJ DALEJ

​W katastrofie lotniczej w Muan zginęło 181 osób

2024-12-29 07:48

[ TEMATY ]

katastrofa

Korea Południowa

Muan

Boeing 737

PAP/EPA

Katastrofa samolotu w Korei Południowej

Katastrofa samolotu w Korei Południowej

W katastrofie samolotu Jeju Air na lotnisku Muan w południowo-zachodniej Korei Południowej zginęło 179 osób. Spośród 181 osób znajdujących się na pokładzie uratowano dwie - podała w niedzielę południowokoreańska agencja Yonhap, cytując służby ratunkowe.

Dwie osoby ze 181 ludzi znajdujących się na pokładzie samolotu były obywatelami Tajlandii, a pozostali, Korei Płd - podawała wcześniej agencja Reutera. Ministerstwo transportu Korei Płd. określiło katastrofę najtragiczniejszym wypadkiem lotniczym z udziałem południowokoreańskich linii od prawie trzydziestu lat.
CZYTAJ DALEJ

Zbliża się koniec Roku Pańskiego 2024 cz. 1

2024-12-30 14:56

Tomasz Lewandowski

Podpisanie dekretu zwołującego synod

Podpisanie dekretu zwołującego synod

Dobiega końca rok 2024. Był to czas obfity w wydarzenia w Archidiecezji Wrocławskiej. To rok szczególny, ponieważ rozpoczął się synod na poziomie diecezjalnym. Zapraszamy na podsumowanie roku 2024 i wydarzeń, które znalazły swoje miejsce na łamach Niedzieli Wrocławskiej.

Tygodnik Katolicki “Niedziela” powstał 98 lat temu, natomiast jego edycja wrocławska swoją inaugurację miała w 2004 roku, co oznacza, że minęło już 20 lat odkąd w Archidiecezji Wrocławskiej ukazuje się dodatek Niedziela Wrocławska, znany także jako Niedziela Dolnośląska. Hasło roku duszpasterskiego brzmiało: “Uczestniczę we wspólnocie Kościoła”.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję