Z jesiennych darów natury warto sporządzać: herbaty, nalewki, wina, soki, dżemy, octy, oleje, a niektóre zioła warto jeść nawet na surowo. Zachęcam do ich samodzielnych zbiorów, przetwarzania lub tylko suszenia czy zalewania wrzątkiem.
Jak zbierać zioła?
Zbieranie ziół wcale nie jest trudne, można je rozpocząć w dowolnej chwili. Wystarczy zobaczyć w internecie, jak wyglądają, następnie znaleźć je i zidentyfikować podczas spaceru, upewnić się, np. robiąc zdjęcie bezpłatną aplikacją Flora Incognita, a następnie, korzystając ze strony zielarza www.rozanski.li , przeczytać, jak je stosować. Wybierajmy miejsca do zbioru z daleka od dróg i pól uprawnych, zbierajmy zioła w dzień słoneczny, najlepiej blisko południa.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Jakie zioła warto zbierać?
Reklama
Szczególną uwagę warto zwrócić na owoce: czarnego bzu, rokitnika, dzikiej róży, aronii, głogu, jarzębiny, berberysu, jałowca, derenia, pigwy, jeżyny, a nawet na kasztany i szyszki chmielu. Do roślin, które łatwo zbierać, należą: wrotycz, nawłoć, krwawnik, kocanka, jeżówka, kocimiętka, koniczyna, wrzos, nagietek lekarski, skrzyp polny, kwiat dziewanny czy malwy, a także ślazy oraz babki. We wrześniu znajdziemy także zioła, które możemy zbierać od wiosny, takie jak pokrzywa, bluszczyk kurdybanek, bluszcz pospolity czy szczaw, i choć lepiej zbierać je wcześniej, można z powodzeniem i teraz. Do cennych ziół zaliczamy zioła uprawne dostępne w ogródkach, typu: koper, mięta, melisa, lubczyk, szałwia, tymianek, kozieradka. Jesienią mocy nabiera to, co pod ziemią, czyli kłącza i korzenie, zwłaszcza chrzan, żywokost, łopian, mniszek lekarski, pokrzywa. Ich pozyskanie wymaga więcej trudu, gdyż korzeń należy wykopać i oczyścić.
Sprawdzone przepisy z ziół jesieni
Syrop z owoców bzu na infekcje: 1 kg dojrzałych owoców gotuj z litrem wody 20 min na wolnym ogniu, pozostaw na kilka godzin. Zagotuj ponownie i przecedź przez sitko (można przetrzeć), dosyp 0,5-1 kg cukru oraz dodaj wyciśnięty sok z cytryny lub łyżkę kwasu askorbinowego. Zagotuj ponownie i przelej do słoików. Pasteryzuj, jeśli chcesz przechowywać dłużej.
Krople czosnkowe na cholesterol, ciśnienie i zmiany miażdżycowe: 30 dag zmiażdżonego czosnku zalej 200 ml spirytusu, trzymaj w ciemnej butelce lub zacienionym miejscu, codziennie wstrząsając. Po 10 dniach odcedź. Stosujemy po rozcieńczeniu 2 x 25 kropli, zaczynając stopniowo od 1 kropli, by przyzwyczaić organizm.
Wcierka do włosów na wzmocnienie: garść liści pokrzywy i skrzypu zalej niewielką ilością wrzącej wody (tak aby lekko przykryć zioła), podgotuj przez 10 min na małym ogniu, zostaw pod przykryciem do ostygnięcia, a następnie odcedź i dołóż krople octu jabłkowego. Można wcierać w skórę głowy 1-2 razy dziennie, przechowywać w lodówce.
Nasiadówka na problemy z układem moczowo-płciowym: z ziół typu kora dębu, nagietek, ziele nawłoci i krwawnika sporządź odwar przez krótkie gotowanie na małym ogniu, stosując proporcję: 1 porcja ziół na 4 porcje wody.
Reklama
Olejek wrotyczowy na zmiany skórne: kwiaty wrotyczu zalej lekko podgrzanym olejem, np. oliwą z oliwek w proporcji 1:1, zakręć lub przykryj gazą i odstaw w słoiku, np. na parapecie, na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedź zioła przez gazę, najlepiej dodaj witaminę E i przechowuj w ciemnym miejscu. Wcieraj w skórę po umyciu.
Naturalna witamina C z dzikiej róży: obierz skórki owoców róży, wysusz, np. w piekarniku, w temp. do 50oC, lub lepiej w przewiewnym miejscu czy na suszarce. Zmiksuj i stosuj sproszkowane z miodem, jogurtem czy wodą.
Nalewka z kasztanów na żylaki i problemy żylne: 30 dag kasztanów pokrój i zalej 500 ml wódki lub spirytusu, odcedź po ok. 4 tyg. Wcieraj w miejsca i/lub stosuj doustnie 15 kropli 2-3 razy dziennie.
Oliwa na poprawę trawienia: zalej oliwą dowolnie wybrane lub wszystkie z następujących składników: czosnek, korzeń chrzanu, ziarna kopru, rozmaryn, liść bazylii i polewaj nią sałatę lub mocz w niej chleb. Warto wcześniej składniki poszatkować i przecedzić przez sitko po 2-3 dniach, jeśli chcemy przechowywać oliwę dłużej.
Herbata na wyciszenie: zalej wrzątkiem dwie łyżki szyszek chmielu i jedną łyżeczkę melisy i parz ok. 15 min.
Herbata na problemy z układem moczowym: połącz w równej proporcji suszone nawłoć, skrzyp, liść pokrzywy, wrzos i pij 1 łyżkę ziół zalanych i zaparzonych wrzątkiem.