Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Pomysły na omlet

Omlet z warzywami to świetna propozycja na śniadanie lub nawet na obiad. Proste danie, niewymagające wielkich zdolności kulinarnych, a smakuje wyśmienicie.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ze szpinakiem

SKŁADNIKI (2 porcje):
*3 jajka
*płaska łyżka mąki
*10 dag mrożonego szpinaku
*pół małej pomarańczowej papryki
*mała cebula
*mały ząbek czosnku
*sól, pieprz
*łyżeczka oleju
*10 dag odsączonego z wody tuńczyka
*mały pomidor
*świeże zioła do smaku (oregano, bazylia, koperek)

Wykonanie:
1. Szpinak rozmróź. Paprykę umyj, wydrąż, pokrój w drobną kostkę.
2. Cebulę i czosnek drobno pokrój i oprósz solą.
3. Jajka umyj i wbij do miski. Dodaj mąkę i olej, dokładnie wymieszaj (najlepiej mikserem). Dodaj szpinak, paprykę, cebulę, czosnek, sól, pieprz – wymieszaj.
4. Masę wylej na rozgrzaną patelnię teflonową bez tłuszczu. Smaż na średnim ogniu. Kiedy masa się zetnie, zmniejsz gaz. Smaż w sumie 5 min. Ostrożnie podnieś brzegi łopatką i delikatnie przewróć na drugą stronę. Smaż jeszcze 3 min, odstaw.
5. Talerz przyłóż do patelni, omlet zsuń, przekręcając patelnię. Na połowę omletu nałóż rybę, pokrojonego w kostkę pomidora, posyp siekanymi ziołami. Omlet złóż na pół. Podziel na 2 części.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z twarogiem (bez glutenu)

SKŁADNIKI :
*2 jajka
*łyżka mielonych otrębów*
*2 łyżeczki oliwy lub oleju
*3 łyżki twarogu
*1-2 łyżki mleka
*cukier lub dżem, sok owocowy

Reklama

Wykonanie:
1. Twaróg zmieszaj z mlekiem i cukrem.
2. Jajka umyj. Do żółtek i białek dodaj otręby i dokładnie ubij – wtedy omlet będzie puszysty.
3. Patelnię rozgrzej, wlej oliwę. Masę jajeczną wylej na patelnię, przykryj i podgrzewaj do ścięcia. Na ścięty omlet wyłóż twaróg, omlet złóż na pół. Zsuń łopatką na talerz, polej sokiem.
Otręby można zastąpić pszenną mąką, wsypując ją do jajek podczas ubijania.

Z pomidorami

SKŁADNIKI:
*2 duże jajka
*szczypta soli
*1 łyżka zimnej wody
*1/2 pomidora
*1 łyżka masła
*szczypta czerwonej papryki w proszku
*kilka kosteczek sera feta (lub tarty ser, np. żółty cheddar)
*świeżo zmielony czarny pieprz
*bazylia

Wykonanie:
1. Do miski wbij jajka, dodaj sól i wodę, roztrzep na jednolitą masę.
2. Pomidora sparz, po zdjęciu skórki pokrój na ćwiartki.
3. Na patelni roztop pół łyżki masła, wrzuć pomidory. Smaż przez kilka minut, aż odparują. Dodaj resztę masła i masę jajeczną.
4. Postaw na ogniu na kilka sekund, aby spód się ściął. Energicznie poruszaj patelnią, aby masa jajeczna szybko się przesuwała.
5. Gdy omlet będzie już prawie ścięty, a wierzch pozostanie jeszcze wilgotny, dodaj czerwoną paprykę w proszku i ser feta. Złóż omlet na pół i przełóż na talerz. Posyp świeżo zmielonym pieprzem, miętą lub bazylią.

Ze świeżymi owocami

SKŁADNIKI (1 porcja):
*2 jajka
*3 łyżeczki śmietany kremówki
*1 czubata łyżeczka masła
*sól
*świeże owoce (truskawki, poziomki, czarne jagody, maliny –przebrane, opłukane i po odsączeniu oprószone cukrem pudrem).

Wykonanie:
1. Żółtka oddziel od białek.
2. Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
3. Żółtka połącz ze śmietaną, energicznie mieszając, aż masa lekko się spieni. Do żółtek dodaj ubitą pianę, całość delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.
4. Rozgrzej suchą patelnię, gdy będzie gorąca, dodaj masło i w chwili, gdy zacznie się rozpuszczać, wylej masę omletową.
5. Na patelni trzymaj omlet przez minutę – nie dłużej – następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika na 2-3 min.
6. Gorący omlet delikatnie zsuń na wygrzany talerz, udekoruj przygotowanymi owocami i natychmiast podawaj.

2024-07-30 13:56

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Lunaparkami przez Polskę

Wycieczka do wesołego miasteczka albo parku rozrywki? Dobry sposób na Dzień Dziecka!

Wspólna zabawa, śmiech, pozytywne emocje i energia – to właśnie te młodsze i starsze dzieci wyniosą z domu rodzinnego. Wsparcie w trudnych chwilach i odreagowanie stresu w pozytywnej atmosferze rodziny będzie dla nich najlepszym wyposażeniem na przyszłość. Dlatego z okazji ich święta proponujemy wycieczkę do parku rozrywki. A ta przyda się każdemu, niezależnie od wieku.
CZYTAJ DALEJ

Bł. Jan Duns Szkot - doktor maryjny

Niedziela przemyska 45/2003

Urodził się ok. 1266 r. w Szkocji w miasteczku Duns. W 1279 r. wstąpił do Zakonu Braci Mniejszych i odbył nowicjat w Dumfries. Od 1280 r. studiował najpierw w Szkocji, później w Anglii. Święcenia kapłańskie otrzymał w marcu 1291 r. W latach 12931297 studiował w Paryżu. Prowadził wykłady na uniwersytetach w Combridge, Oxfordzie i w Paryżu. W Paryżu w 1305 r. uzyskał stopień magistra teologii. Za obronę Papieża Bonifacego VIII przed królem francuskim Filipem IV Pięknym musiał opuścić Francję i od 1304 r. wykładał w Oksfordzie. W 1307 r. wyjechał do Kolonii (Niemcy), gdzie wykładał teologię. Zmarł 8 listopada 1308 r., ciało jego zostało pogrzebane w podziemiach klasztoru franciszkańskiego w Kolonii, gdzie wierni przez Jego wstawiennictwo wypraszają po dzień dzisiejszy łaski. Wielką cześć odbiera także w diecezji Nola k. Neapolu. Żył ok. 40 lat i w ciągu tego okresu bł. Jan zyskał sławę wielkiego filozofa i teologa, nie tylko w zakonie franciszkańskim. Jego rozważania teologiczne były skoncentrowane na Bogu, który jest Miłością. Obok nauki o Bogu w tajemnicy Trójcy Świętej, bł. Jan zwraca na siebie uwagę nauką o Matce Bożej, która wywarła decydujący wpływ na rozwój doktryny o Niepokalanym Poczęciu Najświętszej Maryi Panny. Przez dokładny wykład tego dogmatu oraz żarliwą jego obronę bł. Jan zdobył sobie tytuł doktora maryjnego (doctor marianus lub docktor immaculatae conceptionis). Szczególnie był rozmiłowany w Eucharystii, której przypisywał wyjątkową rolę pośród innych sakramentów. Papież Paweł VI z okazji 700. rocznicy urodzin Jana Dunsa Szkota w liście apostolskim do biskupów Anglii, Walii i Szkocji określił jego naukę mianem antidotum przeciw ateizmowi. Przypomniał także jego mistrzostwo w prowadzeniu dialogu opartym na Ewangelii i starożytnych tradycjach. Drugim tytułem, jakim obdarzono Błogosławionego był tytuł doktora subtelnego (doctor subtilis). Ojciec Święty Jan Paweł II w czasie pielgrzymki do Niemiec w 1981 r. nawiedził grób Franciszkanina nazywając go duchową twierdzą wiary. Po dziesięciu latach 6.07.1991 r. Ojciec Święty oficjalnie potwierdził jego kult w Kościele, a 20.03.1993 r. ogłosił go błogosławionym. Jego wspomnienie liturgiczne obchodzone jest 8 listopada.
CZYTAJ DALEJ

W drodze od Ewy do Maryi

2024-11-08 20:06

Archiwum parafii

Kościół św. Józefa w Rzeszowie na Staromieściu

Kościół św. Józefa w Rzeszowie na Staromieściu

Plan spotkania

17.00 Eucharystia
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję