Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Szparagi i ich wpływ na zdrowie

Dzięki zawartości wielu witamin oraz związków biologicznie czynnych to warzywo przynosi korzyści zdrowotne.

Niedziela Ogólnopolska 23/2024, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szparagi to dwupienna, wieloletnia roślina, należąca do gromady okrytozalążkowych. Szparagi uprawiane są w krajach o umiarkowanym klimacie. Największe obszary uprawy znajdują się w Azji – głównie w Chinach, w Europie – głównie w Niemczech i Hiszpanii oraz w Ameryce Południowej – w Peru. W Polsce produkcja szparagów koncentruje się głównie na terenach województwa lubuskiego oraz w Wielkopolsce. Zbiór szparagów rozpoczyna się w okolicach maja i trwa do końca czerwca.

Jest to warzywo o niskiej wartości energetycznej – 18 kcal/100 g, dzięki czemu szparagi są świetnym produktem dla osób dbających o prawidłową masę ciała. Mimo że w 100 g znajduje się niecałe 2 g białka, warzywo to odznacza się dużą zawartością aminokwasów egzogennych – czyli takich, które organizm musi dostarczyć z pożywieniem. W 100 g warzywa znajduje się 0,12 g tłuszczu oraz 3,9 g węglowodanów, z czego ponad połowę stanowi błonnik pokarmowy. Szparagi są źródłem witaminy A, występującej w formie ekwiwalentu retinolu, witamin: E, B1, B2, B3, B6, kwasu foliowego oraz witaminy C. Warzywo to jest również źródłem potasu, żelaza oraz fosforu. Szparagi zachowują odpowiedni stosunek zawartości sodu do potasu, dzięki czemu mają wpływ na prawidłową gospodarkę wodną w organizmie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Zawartym w szparagach flawonoidom przypisuje się działanie przeciwnowotworowe oraz antybiotyczne. W szczególności dolne oraz środkowe części pędów bogate są w kwas kumarowy oraz ferulowy. Ten drugi ma silne właściwości antyoksydacyjne. Może być stosowany w prewencji schorzeń takich jak: alzheimer, cukrzyca, nowotwory, miażdżyca, nadciśnienie tętnicze oraz schorzeń o podłożu zapalnym. Zawarte w szparagach sterole wykazują zdolności obniżające stężenie cholesterolu we krwi.

Szparagom przypisuje się również działanie moczopędne oraz przeczyszczające. Konsumpcja szparagów może wspomóc leczenie reumatyzmu, zaburzeń trawiennych oraz opóźnić procesy starzenia. W lecznictwie wykorzystywany jest również surowy sok ze szparagów. Stosuje się go w problemach z nerkami, pęcherzem moczowym czy w owrzodzeniach żołądka i jelit. Okłady z soku mogą być ponadto pomocne w leczeniu chorób skóry, takich jak np. egzema, łuszczyca czy trądzik.

Sposób przygotowywania szparagów zależy od ich rodzaju. Zielonych szparagów, w przeciwieństwie do białych, nie trzeba obierać. Szparagi wymagają krótkiej obróbki termicznej. W celu zachowania wszystkich wartości odżywczych należy je zblanszować lub ugotować na parze. Dobrze komponują się z gorącymi i zimnymi sosami, np. musztardowym czy winegret. Ich właściwości sprawiają, że szparagi można wykorzystać jako składnik różnych dań, np.: zupy kremu, sałatki, zapiekanki czy omletu.

2024-06-04 12:34

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Do lasu po zdrowie

Owoce czarnej jagody są jednym z najstarszych leków ziołowych. Od końca czerwca możemy się też cieszyć ich wybornym smakiem.

O wyjątkowych właściwościach zdrowotnych czarnej jagody świat usłyszał ok. 1900 r. dzięki Rasputinowi. Syn cara Mikołaja II – carewicz Aleksy cierpiał na ciężką dyzenterię i żaden z ówczesnych sławnych lekarzy, dysponujących arsenałem najlepszych leków, nie był w stanie go wyleczyć. Rasputin, korzystając z doświadczenia medycyny ludowej, podał obłożnie choremu odwar z czarnych jagód i dokonał jego niezwykłego uzdrowienia. Czarna jagoda ma wiele właściwości leczniczych. Pomaga m.in. w leczeniu: cukrzycy, zaćmy, stanów zapalnych jelit, zespołu jelita drażliwego, przy zapaleniu nerek. A ostatnio prowadzone badania naukowe potwierdzają, że suplementacja jagodami m.in. zmniejsza ryzyko demencji i działa przeciwnowotworowo.
CZYTAJ DALEJ

Pierwsze dłuższe wystawienie na widok publiczny ciała św. Franciszka z Asyżu

2025-10-04 17:24

[ TEMATY ]

Asyż

Vatican News

Św. Franciszek z Asyżu. Fragment obrazu przypisywanego Cimabue w dolnym kościele Bazyliki św. Franciszka w Asyżu. Druga połowa XIII wieku. Według tradycji jest to obraz najbardziej zbliżony do rzeczywistych rysów fizycznych Franciszka z Asyżu.

Św. Franciszek z Asyżu. Fragment obrazu przypisywanego Cimabue w dolnym kościele Bazyliki św. Franciszka w Asyżu. Druga połowa XIII wieku. Według tradycji jest to obraz najbardziej zbliżony do rzeczywistych rysów fizycznych Franciszka z Asyżu.

Jak poinformowało biuro prasowe franciszkańskiej wspólnoty w Asyżu, w ramach obchodów 800. rocznicy śmierci św. Franciszka, przypadającej w 2026 r., odbędzie się historyczne wydarzenie, na które zaproszeni są pielgrzymi z całego świata. Po raz pierwszy szczątki świętego będą widoczne dla wszystkich w dniach 22 lutego do 22 marca przyszłego roku. Będzie możliwość m. in. zwiedzania grupowego, w tym z polskim tłumaczeniem.

Oficjalne informację tę ogłoszono 4 października – w dniu wspomnienia św. Franciszka, patrona Włoch. W komunikacie podkreślono, że to niezwykły dar i szczególne zaproszenie do modlitwy. Wydarzenie oparte będzie na ewangelicznym motywie ziarna, które obumiera, aby przynieść owoce miłości i braterstwa. Zachęci do refleksji nad życiem świętego, który 800 lat po śmierci nadal przynosi owoce i inspiruje wielu.
CZYTAJ DALEJ

Wąwolnica. Śpiewanie Bogu jako sposób na życie

2025-10-05 07:06

Agnieszka Marek

Chór Jubilate Deo z sanktuarium Matki Bożej Kębelskiej w Wąwolnicy świętuje jubileusz 30-lecia istnienia.

Główne uroczystości odbyły się 28 września i rozpoczęły się uroczystą Eucharystią w wąwolnickiej świątyni. Ks. Łukasz Czapla modlił się o Boże błogosławieństwo dla żyjących i życie wieczne dla zmarłych, którzy na przestrzeni tych 30 lat śpiewali w chórze. W czasie Mszy świętej chór wykonał Kyrie oraz Agnus Dei z Missa Princeps Pacis A. L.Webbera oraz Jesu dulcis memoria L. Bardosa. Następnie parafianie i zaproszeni goście mogli wysłuchać czterech części koncertu przygotowanego na okoliczność jubileuszu. Odbył się on jako koncert finałowy III Ogólnopolskiego Festiwalu Muzyki Organowej i Kameralnej. Festiwal został zapoczątkowany przez Adama Łagunę i Szymona Czapika przed trzema laty ze względu na 100-lecie oddania organów w Wąwolnicy. Od tamtej pory melomani mogą słuchać koncertów wirtuozów organów z różnych ośrodków w Polsce. W tegorocznej edycji wystąpili m.in. Hubert Trojanek z Poznania oraz Stanisław Maryjewski z Lublina, zaś w koncercie finałowym – Szymon Czapik z Wąwolnicy. Na początku koncertu ks. Jeży Ważny podkreślił znaczenie chóru Jubilate Deo dla wspólnoty parafialnej i wąwolnickiego sanktuarium. – Oni wcześniej powstali nim ja tu przyszedłem – mówił. – Zastałem już tych pięknych ludzi, piękny zespół. I zwracając się do chórzystów dodał: obyście trwali jak najdłużej, rozrastali się i służyli we wszystkim Panu Bogu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję