Reklama

Zdrowie

Życie ze smakiem

Truskawki nie tylko na słodko

Owoce te wykorzystujemy głównie do ciast i deserów, ale doskonale komponują się też z warzywami, mięsem i serami.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Chłodnik z truskawek i mięty

SKŁADNIKI :
*2 kg świeżych truskawek
*1 l zsiadłego mleka
*100 ml miodu
*kilka gałązek świeżej mięty

Wykonanie:
1. Z truskawek usuń szypułki, następnie owoce dokładnie umyj zimną wodą.
2. Pokrój truskawki na mniejsze kawałki i zmiksuj razem ze zsiadłym mlekiem i miodem. (Ilość miodu możemy zwiększyć lub zmniejszyć, w zależności od tego, jak słodkie będą truskawki).
3. Na koniec dodaj drobno posiekaną miętę i wstaw na kilka godzin do lodówki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka z kurczakiem

SKŁADNIKI :
*ok. 250 g truskawek
*mix sałat
*2 pojedyncze filety z kurczaka
*100 g sera feta
*2 łyżki oliwy z oliwek
*6 łyżek octu balsamicznego
*1 łyżka miodu
*1/2 cytryny

Reklama

Wykonanie:
1. Filety z kurczaka oczyść, dopraw solą i pieprzem, polej 2 łyżkami oliwy i 4 łyżkami octu balsamicznego. Wymieszaj i odstaw na 15 min.
2. Wyjmij filety z marynaty (marynatę zachowaj) i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
3. Usmaż na rumiano z obu stron.
4. Na patelnię po kurczaku wlej sok z cytryny, 2 łyżki octu balsamicznego oraz miód.
5. Wymieszaj, podgrzej do uzyskania jednolitej konsystencji i zlej do sosjerki, by później wykorzystać jako sos balsamiczny do sałatki.
6. Usmażone filety z kurczaka pokrój w paseczki.
7. Sałatę rozłóż na półmisku. Ułóż połówki truskawek, fetę pokrojoną w kosteczkę oraz paseczki kurczaka. Polej sosem balsamicznym.

Sos z truskawek (do mięsa lub smażonego sera)

SKŁADNIKI:
*20 dag truskawek
*1 szalotka
*50 ml czerwonego wina
*1 łyżka sosu balsamico
*2 łyżki octu balsamicznego
*1 łyżka miodu
*sól, pieprz
*kilka łyżek oleju

Wykonanie:
1. Szalotkę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na oleju. Dodaj wino i chwilę trzymaj na ogniu, aż część płynu odparuje.
2. Dodaj obrane i pokrojone truskawki, ocet i sos balsamico, miód.
3. Sos gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Na końcu dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z serem pleśniowym

SKŁADNIKI:
*1 garść szpinaku
*mały ogórek
*10 dag sera z pleśnią
*100 g truskawek
*5 orzechów włoskich
*sos: sok z 1/2 cytryny, łyżka miodu, 3 szczypty tymianku, sól, pieprz, łyżka oliwy

Wykonanie:
1. Truskawki i szpinak umyj, ogórek obierz i pokrój na 2-centymetrowe kawałki.
2. Na półmisku ułóż szpinak, truskawki, ogórek, posiekane orzechy i pokruszony ser.
3. Składniki sosu połącz z łyżką wody, dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej nim sałatkę.

2024-05-28 13:53

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Truskawkowa pokusa

Sezon truskawkowy w pełni. Ucieszmy się tym wyjątkowo aromatycznym owocem i zróbmy pyszne ciasta i desery.

SKŁADNIKI : * 50 dag truskawek * 3 łyżki cukru * 50 dag twarożku sernikowego * 1 galaretka truskawkowa * 1 łyżka żelatyny * 30 biszkoptów podłużnych
CZYTAJ DALEJ

5 rzeczy, które powinieneś wiedzieć o Sercu Jezusa

[ TEMATY ]

Serce Jezusa

Najświętsze Serce Pana Jezusa

Karol Porwich/Niedziela

Czerwiec to w Kościele miesiąc poświęcony szczególnie Najświętszemu Sercu Pana Jezusa. Czy wiemy o Nim to, co najważniejsze? Oto 5 rzeczy, które przybliżą nas jeszcze bardziej do Serca naszego Pana!

1. Fragmenty z Pisma Świętego mówiące o Sercu Boga
CZYTAJ DALEJ

Zabrzmiały po latach

2025-06-28 15:56

[ TEMATY ]

Zatonie

Organy Meinerta

Wybudzenie organów

Karolina Krasowska

Uroczystość odbyła się z udziałem pasterza diecezji bp. Tadeusza Lityńskiego, który przewodniczył uroczystej Mszy św. z obrzędem wybudzenia organów

Uroczystość odbyła się z udziałem pasterza diecezji bp. Tadeusza Lityńskiego, który przewodniczył uroczystej Mszy św. z obrzędem wybudzenia organów

W zatońskim kościele pw. Matki Boskiej Częstochowskiej, po 14 latach, na nowo zabrzmiały najstarsze organy w województwie lubuskim.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję