Sosna rośnie na terenie całego kraju, a mimo to jest przez nas mało cenionym drzewem. Sam musiałem to przyznać za każdym razem, kiedy dowiadywałem się o jej leczniczych właściwościach.
Nalewkę można przyrządzić zarówno ze zdrewniałych, jednorocznych szyszek, jak i z zielonych. Nalewka ta zdobyła dużą popularność. Okazała się bardzo pomocna osobom po przebytym lekkim udarze.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Wpierw musimy poszukać jeszcze nieotwartych zdrewniałych szyszek. Do zrobienia nalewki potrzebujemy średnio pięciu, sześciu szyszek. Płuczemy je i wstawiamy do piekarnika (albo umieszczamy na ciepłym parapecie), aby się otworzyły i wydały część nasion. Szyszki wraz z nasionami wkładamy do słoika i zalewamy wódką lub spirytusem. Alkohol musi się znajdować nieco powyżej szyszek. Słoik zakręcamy, wkładamy w ciemne miejsce i codziennie nim potrząsamy. Po 14 dniach zlewamy i używamy po posiłku raz dziennie po łyżce wlanej do szklanki słabej herbaty. Tak przygotowaną nalewkę możemy stosować w przypadku zapalenia naczyń krwionośnych oraz żeby znormalizować ciśnienie. W przypadku lekkich udarów natomiast podajemy choremu przez kilka miesięcy 1 łyżkę stołową nalewki 3 razy dziennie. Zawarta w szyszkach tanina blokuje obumieranie mózgu. Dla tych, którzy nie mogą pić nalewki, można przygotować wywar z szyszek i podać go choremu do picia. W celach profilaktycznych natomiast przyjmujemy przez miesiąc (najlepiej na początku jesieni lub wiosny), rano i wieczorem, po łyżce nalewki dodanej do herbaty.
Ważne jest, aby zielone szyszki były na tyle miękkie, by można było je przeciąć wzdłuż na cztery części. Po zebraniu szyszek płuczemy je, odcinamy ogonki, wrzucamy do słoika i zalewamy alkoholem lub spirytusem, tak aby przykryć szyszki. Wkładamy w ciemne miejsce i codziennie potrząsamy. Po 14 dniach (lub miesiącu) zlewamy i pijemy raz dziennie po posiłku po 1 łyżce nalewki wlanej do szklanki słabej herbaty. Nalewką możemy leczyć zapalenie górnych dróg oddechowych, kiedy dokuczają nam kaszel, ból gardła, zapalenie żołądka i wrzody żołądka; nalewka pomaga przywrócić funkcjonowanie tarczycy, a także leczy zakrzepowe zapalenie żył.