Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Wiosenne pasty

Przygotowane na bazie warzyw i ziół oraz sera idealnie pasują do pieczywa, chrupiących grzanek czy pajdy swojskiego chleba. Warto po nie sięgać, bo są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Z zielonego groszku i rukoli

SKŁADNIKI :
*1 puszka zielonego groszku
*2 garści młodych listków rukoli
*kilka gałązek świeżego koperku
*2 łyżki oliwy
*3-4 łyżki orzechów ziemnych
*1 ząbek czosnku
*2 łyżki startego parmezanu
*sok z cytryny
*sól, pieprz, cukier

Wykonanie:
1. Groszek odcedź na sicie.
2. Rukolę i koperek posiekaj.
3. Zioła z groszkiem przełóż do kielicha blendera. Wlej oliwę. Dodaj orzechy, czosnek i parmezan.
4. Zblenduj wszystko na pastę.
5. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Jeśli pasta jest gęsta, można dodać trochę oliwy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Jajeczna z awokado

SKŁADNIKI :
*.4 jajka
*.1 awokado
*.1 duża cebula
*.3 ząbki czosnku
*.1 łyżka majonezu
*.sól, pieprz

Wykonanie:
1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
2. Awokado obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
3. Cebulę i czosnek obierz z łupinek i pokrój w kostkę.
4. Wszystkie składniki przełóż do miski.
5. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj majonez i delikatnie wymieszaj.

Z marchewki i czosnku

Reklama

SKŁADNIKI:
*1 pęczek młodej marchewki
*1-2 ząbki czosnku
*5 suszonych pomidorów w oleju
*1 łyżka octu białego
*1/2 łyżeczki suszonej kolendry
*1/2 łyżeczki kuminu
*1/2 łyżeczki curry
*1 łyżka sezamu
*1 szczypta suszonego peperoncino
*kilka igiełek świeżego tymianku
*oliwa z oliwek
*sól

Wykonanie:
1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż umyte wcześniej i osuszone marchewki oraz czosnek. Skrop oliwą, oprósz solą.
2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 min. (marchewki muszą być miękkie).
3. Pomidory pokrój i włóż do kielicha blendera. Dodaj upieczone marchewki, czosnek, ocet, przyprawy i sezam. Zmiksuj na gładką masę. Na koniec dopraw do smaku solą.

Twarogowa z rzodkiewką

SKŁADNIKI:
*25 dag twarogu
*2 łyżki jogurtu naturalnego
*1 pęczek rzodkiewek
*1/2 pęczka szczypiorku
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Twaróg rozgnieć widelcem, połącz z jogurtem.
2. Rzodkiewki umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, szczypiorek drobno posiekaj.
3. Połącz wszystkie składniki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Kto lubi, może dodać posiekany koperek.

2024-04-09 14:22

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sernik z rodzynkami bez spodu

Składniki: 1 kg białego sera 8 jaj 1 budyń śmietankowy 1 szklanka cukru pudru 20 dag masła 1 cukier wanilinowy starta skórka z 1 cytryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag rodzynek 2 łyżki mąki 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
CZYTAJ DALEJ

Drzwi tego Kościoła są szeroko otwarte

2025-06-29 18:00

Marzena Cyfert

Msza św. dziękczynna w sanktuarium Matki Bożej Dobrej Rady w Sulistrowiczkach

Msza św. dziękczynna w sanktuarium Matki Bożej Dobrej Rady w Sulistrowiczkach

W sanktuarium Matki Bożej Dobrej Rady w Sulistrowiczkach świętowano 25. rocznicę konsekracji kaplicy, 8. rocznicę ustanowienia sanktuarium oraz coroczne spotkanie rodzin. Podczas uroczystości dziękowano też za 40-letnią kapłańską służbę w tym miejscu ks. prał. Ryszarda Staszaka i przekazano parafię ks. Jakubowi Bartczakowi. Uroczystościom przewodniczył abp Józef Kupny.

W homilii metropolita wrocławski przypomniał kilka faktów z życia ks. prał. Ryszarda Staszaka. Kapłan pochodzi z archidiecezji lwowskiej. Po wojnie jego rodzina trafiła do Wierzbic na Dolnym Śląsku. Tam znajdował się ośrodek dla niepełnosprawnych dzieci, prowadzony przez siostry józefitki, którym często pomagał ojciec ks. Ryszarda, Franciszek. To w tym ośrodku młody Ryszard poznał ks. Józef Pazdura, późniejszego biskupa, który przyjeżdżał odprawiać tam Msze św. Z czasem ks. Pazdur stał się również gościem w domu państwa Staszaków, a mama ks. Ryszarda stawiała go za wzór kapłaństwa.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Ryś: Jezus nie jest włóczęgą, Jezus jest pielgrzymem!

2025-06-30 14:00

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Julia Saganiak

- Byłoby wielkim nieszczęściem, gdybym wszedł w relację, która nie pozwala mi się przenieść, która sprawia, że przestaję być dyspozycyjny wobec Jezusa – mówił kard. Grzegorz Ryś do księży.

30 lipca br. kard. Grzegorz Ryś podczas Mszy św. posłania wręczył księżom dekrety, posyłając ich do nowych miejsc posługi duszpasterskiej.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję