Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Ostra jazda w kuchni

Na stałe zadomowiły się w naszej kuchni. Ostre przyprawy poprawiają smakowe i zapachowe walory potrawy. Jakie mają wady i zalety?

Niedziela Ogólnopolska 3/2024, str. 76-77

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Przyprawy to naturalne substancje pochodzenia roślinnego. Stosowanie ich poprawia nasz apetyt oraz może działać jak afrodyzjak. Od wieków były wykorzystywane w medycynie ludowej. Najbardziej popularne ostre rośliny, które znajdziemy w naszej kuchni, swoją ostrość oraz walory zdrowotne zawdzięczają charakterystycznym substancjom czynnym – w imbirze znajdziemy gingerol, w chilli – kapsaicynę, a w kurkumie – kurkuminę.

Zachowaj ostrożność

W przypadku stanów zapalnych żołądka, choroby wrzodowej ostre przyprawy mogą nasilać ból oraz dyskomfort. Będą również potęgowały stany zapalne skóry i trądzik różowaty. Nasilają one także alergie. Szczególną ostrożność należy zachować podczas stosowania imbiru, jeśli jesteśmy uczuleni na pyłki roślin zielonych, gdyż kłącze może spowodować objawy alergii kontaktowej lub wziewnej, rzadziej pokarmowej.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Walory zdrowotne

Kurkumina jako substancja czynna znajdująca się w kurkumie wykazuje działanie: przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwutleniające, antynowotworowe, ochronne dla przewodu pokarmowego. Imbir natomiast ma działanie rozgrzewające – dzięki temu pobudza krążenie; poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego, wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe; obniża poziom cukru; ma działanie przeciwzapalne – sprawdzi się w przypadku zapalenia oskrzeli i stawów; działanie przeciwwymiotne – redukuje nudności u kobiet w ciąży, u osób z chorobą lokomocyjną i podczas chemioterapii, której często towarzyszą mdłości; działanie przeciwbólowe – sprawdzi się w migrenowych bólach głowy oraz bólach menstruacyjnych; ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Chilli con carne

SKŁADNIKI :
*400 g mielonej wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka
*2 zielone papryki
*1 czerwona papryka
*1 cebula
*1 puszka kukurydzy
*1 puszka czerwonej fasoli
*1 puszka pomidorów w puszce
*2 łyżeczki słodkiej papryki
*2 łyżeczki ostrej papryki
*2 łyżeczki kuminu
*1 łyżeczka chilli w proszku
*2 łyżki oliwy z oliwek
*sól i pieprz do smaku

Reklama

Wykonanie:
1. Rozgrzej na patelni oliwę i wrzuć mięso mielone. Smaż przez kilka minut, aż się zarumieni.
2. Dodaj posiekane cebulę i papryki i smaż przez kilka minut.
3. Dodaj kukurydzę, fasolę i pomidory w puszce. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Dodaj słodką i ostrą paprykę, kumin i chilli w proszku i dokładnie wymieszaj.
5. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez ok. 45 min, aż mięso i warzywa będą miękkie.
6. Chilli con carne jest gotowe do podania. Można podawać z ryżem lub pieczonymi tostami.

Nalewka z kapsaicyny wspierająca niszczenie komórek nowotworowych

SKŁADNIKI :
*1,5 kg ostrej papryki
*1,5 l oleju lnianego nierafinowanego

Wykonanie:
1. Obmyj i pokrój paprykę na możliwie najdrobniejsze cząstki, razem z gniazdami nasiennymi – połowa kapsaicyny znajduje się właśnie w nich (koniecznie w rękawiczkach, a potem kilkakrotnie umyj ręce, uważaj, aby nie dotknąć oka lub miejsc intymnych).
2. Zalej ją w słoiku 1,5 l oleju szlachetnego, najlepiej lnianego.
3. Odstaw w chłodne i zaciemnione miejsce (lodówka) na 7 do 10 dni, codziennie kilkakrotnie wstrząsając.
4. Zlej płyn do butelki. Używaj 5 razy dziennie, przed każdym posiłkiem, po 1 łyżeczce do herbaty.
5. Popijaj wyłącznie mlekiem niepasteryzowanym dla złagodzenia ostrości.

Żeberka na ostro z grilla

SKŁADNIKI:
*1 cebula
*3 liście laurowe
*240 g ketchupu
*110 g miodu
*80 ml octu balsamicznego
*3 łyżeczki musztardy
*szczypta pieprzu czarnego
*4 ząbki czosnku
*125 g sosu sojowego
*1 łyżeczka pieprzu czarnego, ziarnistego

Wykonanie:
1. Żeberka zalej wodą, obgotuj (ok. 30 min), dodaj liść laurowy, sól i pieprz. Wyjmij żeberka, wystudź, a wywar wykorzystaj do ugotowania np. zupy.
2. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Do sporej miski lub szczelnego worka włóż żeberka, dodaj marynatę i dokładnie obtocz w niej żeberka.
3. Żeberka wyjmij z marynaty, lekko otrząśnij z jej nadmiaru, ułóż na patelni grillowej lub grillu i smaż, obracając co jakiś czas i smarując marynatą, aż mięso się zrumieni

Reklama

Curry wieprzowe po indyjsku

SKŁADNIKI:
*1 kg łopatki wieprzowej
*200 g czerwonej papryki
*250 g cebuli
*150 g marchwi
*2-3 ząbki czosnku
*2,5 łyżeczki curry indyjskiego/garam masala (są dostępne gotowe mieszanki przypraw)
*2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
*2-3 łyżki sosu sojowego
*2 łyżki oliwy z oliwek
*sok z 1/2 limonki
*szczypta płatków chilli
*sól i pieprz do smaku
*150 g jogurtu naturalnego
*natka pietruszki lub kolendry do posypania

Wykonanie:
1. Mięso natrzyj przyprawą curry i obsmażaj partiami na 2 łyżkach oliwy, by zamknąć jego pory.
2. Warzywa pokrój niezbyt drobno i przełóż do naczynia razem z mięsem. Dopraw papryką, chilli, sosem sojowym, sokiem z limonki i pieprzem. Podlej 1/2 szklanki wody i duś w wolnowarze do miękkości. Curry można też przyrządzić tradycyjnie na kuchence lub w piekarniku. W tym celu najlepiej użyj garnka z grubym dnem i duś na najmniejszym ogniu do miękkości, w razie potrzeby uzupełniając płyn.
3. Gdy mięso jest już miękkie, dopraw je do smaku. Całość zagęść jogurtem naturalnym i przed podaniem posyp natką pietruszki.

2024-01-16 12:54

Ocena: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Placek drożdżowy ze śliwkami

Polecamy ciasto ze śliwkami, które w tym roku szczególnie obrodziły. Przepis nadesłała p. Monika Gorowa ze Świebodzina, z diec. zielonogórsko-gorzowskiej.
Zachęcamy Czytelników do przesyłania własnych, oryginalnych i wypróbowanych przepisów na ulubione dania. W wielu parafiach organizowane są festyny, kiermasze i konkursy regionalne na wypieki lub inne smakołyki i jest się czym pochwalić.

Rozczyn:

CZYTAJ DALEJ

Jan Paweł II wciąż obecny – ulice, szkoły, pomniki, muzea imienia Papieża Polaka

2024-04-26 16:09

[ TEMATY ]

pamięć

św. Jan Paweł II

Zdzisław Sowiński

Na mapie Polski często spotkać można imię Jana Pawła II. To m.in. ponad 679 ulic, 139 placów i prawie 80 rond. Za patrona przyjęło Papieża Polaka też niemal 40 parafii i ponad 1000 szkół oraz Uniwersytetów. Nie brakuje także sanktuariów, muzeów oraz ośrodków myśli imienia Świętego Patrona, który wciąż inspiruje wielu Polaków. W sobotę przypada 10. rocznica kanonizacji Jana Pawła II, która miała miejsce 27 kwietnia 2014 roku.

Jan Paweł II w przestrzeni miejskiej

CZYTAJ DALEJ

Kard. Stanisław Dziwisz kończy 85 lat

2024-04-26 23:45

[ TEMATY ]

kard. Stanisław Dziwisz

Karol Porwich/Niedziela

Kard. Stanisław Dziwisz był przez 39 lat najbliższym współpracownikiem Karola Wojtyły, najpierw jako sekretarz arcybiskupa krakowskiego, a następnie osobisty sekretarz Ojca Świętego. Jako metropolita krakowski w latach 2005 – 2016 pełnił rolę strażnika pamięci Jana Pawła II i inicjatora wielu dzieł jemu poświęconych. Zwieńczeniem jego posługi była organizacja Światowych Dni Młodzieży Kraków 2016, które zgromadziły 2, 5 mln młodych z całego świata.

W Rabie Wyżnej i w Krakowie

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję