SKŁADNIKI:
350 g cukinii
2 jajka
130 ml oleju
130 g cukru
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru wanilinowego
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g rodzynek
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
Do miski wbij jajka, dodaj olej i cukier, ucieraj mikserem przez kilka minut. Młodą cukinię umyj i zetrzyj wraz ze skórką na tarce o grubych oczkach, odsącz i dołącz do masy. Dodaj mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj orzechy i rodzynki i wymieszaj szpatułką. Piekarnik nagrzej do 180°C. Ciasto przełóż do keksówki (30 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz ok. godziny. Po wyjęciu posyp cukrem pudrem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu