Składniki:
·· 200 g świeżego szczawiu
.. szklanki bulionu warzywnego
·· 1 długi ogórek
·· 1 pęczek rzodkiewki
·· 250 ml kwaśnego mleka, jogurtu lub kefiru
·· 250 ml kwaśnej śmietany
·· 1 pęczek koperku
·· sól, pieprz, sok z cytryny
·· 2-3 jajka ugotowane na twardo.
WYKONANIE:
Szczaw przebierz, wypłucz, zalej bulionem warzywnym i gotuj przez 10 min. Zostaw do ostygnięcia.
Rzodkiewkę i obrany ogórek pokrój w niewielką kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wrzuć do zupy.
Wymieszaj z kwaśnym mlekiem i śmietaną, dodaj posiekany koperek, dopraw do smaku.
Schłódź w lodówce. Podawaj z posiekanym jajkiem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu