Świeże białko jaja
1. Białko dobrze się przechowuje w lodówce przez kilka dni. Można je wykorzystać w dogodnym czasie do upieczenia bez, ciasta z białka lub przyrządzenia dietetycznych potraw (np. jajecznicy, omletu).
2. Nadmiar świeżego białka jaja warto zamrozić w szczelnie zamykanym pojemniku. Po rozmrożeniu białko wykorzystuje się jak świeże – do ciast, naleśników, deserów, klopsików mięsnych lub zapiekanek. Można też ubić z niego pianę.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Świeże żółtko jaja
1. Nadmiar świeżego żółtka jaja można zamrozić w szczelnie zamykanym pojemniku.
2. Samo świeże żółtko przechowa się przez 4 dni w lodówce w zamkniętym pojemniku, jeśli jego wierzch będzie całkowicie pokryty warstwą wody.
Ugotowane żółtko jaja
Ugotowane na twardo i roztarte żółtko jaja można dodać do sosów.