Składniki:
1,5 szklanki mąki
4 żółtka
1-2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka octu lub spirytusu
szczypta soli
50 dag smalcu do smażenia
cukier puder do posypania
osączone wiśnie z syropu lub dżem
WYKONANIE:
żółtka, ocet lub spirytus oraz szczyptę soli. Zarobić ciasto, dodając tyle śmietany, aby było luźniejsze niż na pierogi, i rozwałkować je jak najcieniej. Szklanką wykrawać krążki. Składać je po trzy, jeden na drugim, a następnie naciąć do środka w czterech miejscach i nagnieść w środku palcem, by je połączyć. Kłaść od razu na mocno rozgrzany tłuszcz (pod wpływem temperatury płatki ciasta odwiną się ku górze). Odwrócić na drugą stronę. Gdy róże nabiorą złotawego koloru, wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Po osączeniu posypać cukrem pudrem, do środka włożyć osączoną wiśnię lub odrobinę dżemu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu