Reklama

Z zakonnej kuchni

Dania jednogarnkowe

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zima to czas, w którym najlepiej sprawdzają się potrawy jednogarnkowe – zarówno z samych warzyw, jak i z mięsem, ryżem czy kaszami. Są szybkie, rozgrzewające i sycące, poprawiają samopoczucie. To doskonały pomysł nie tylko na obiad czy kolację, ale nawet na śniadanie. W środku zimy porcja zupy lub gulaszu zjedzona rano sprawdzi się doskonale – rozgrzeje organizm i zapewni energię na cały dzień.

Pikantna zupa gulaszowa

SKŁADNIKI:
50 dag mięsa wołowego gulaszowego (rostbef lub zrazówka)
10 dag słoniny lub surowego boczku
40 dag ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki przyprawy do gulaszu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mielonego kminku
1 l wody

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

WYKONANIE:

Cebulę posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę. Podsmaż słoninę, a gdy tłuszcz się wytopi, dodaj pokrojone mięso. Smaż, aż sok z mięsa zupełnie odparuje. Dodaj cebulę i posiekany wcześniej czosnek, przesmaż. Wsyp przyprawę do gulaszu i dodaj koncentrat pomidorowy. Całość zalej wodą i doprowadź do wrzenia, po czym dodaj ziemniaki. Gotuj wszystko ok. 60 min, aż mięso będzie miękkie. Zupę dopraw do smaku słodką i ostrą papryką oraz kminkiem.

Kurczak z ryżem w sosie keczupowym

Reklama

SKŁADNIKI:
8 pałeczek (lub skrzydełek) z kurczaka
2 szklanki suchego ryżu
2 cebule
Marynata:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
Sos pomidorowy :
1 kostki masła
2 łyżki przyprawy typu vegeta
5 łyżek keczupu
2 łyżeczki słodkiej papryki
6 szklanek wody

WYKONANIE:
Do miseczki wsyp składniki marynaty i dokładnie wymieszaj.
Kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj marynatą i odstaw na mniej więcej 30 min do lodówki. Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Do naczynia wlej keczup, dodaj wodę, masło, przyprawy podane do przygotowania sosu i całość wymieszaj. Do naczynia żaroodpornego wsyp suchy ryż, dodaj pokrojoną cebulę, a następnie przygotowany sos pomidorowy i delikatnie wymieszaj. Na tak przygotowany ryż wyłóż zamarynowanego kurczaka. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Naczynie włoż do gorącego piekarnika i piecz na funkcji grzania góra-dół. Po 30 min odkryj naczynie i zapiekaj kolejne 30-40 min (do zarumienienia mięsa).
Danie podawaj na gorąco.

2022-01-18 11:57

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bp Andrzej Przybylski: my zrodziliśmy się z Boga, który jest Miłością

2024-05-03 19:56

[ TEMATY ]

rozważania

bp Andrzej Przybylski

Karol Porwich/Niedziela

Każda niedziela, każda niedzielna Eucharystia niesie ze sobą przygotowany przez Kościół do rozważań fragment Pisma Świętego – odpowiednio dobrane czytania ze Starego i Nowego Testamentu. Teksty czytań na kolejne niedziele w rozmowie z Aleksandrą Mieczyńską rozważa bp Andrzej Przybylski.

CZYTAJ DALEJ

Łódzcy proboszczowie spotkali się z Ojcem Świętym Franciszkiem

2024-05-04 16:00

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

ks. Wiesław Kamiński

Zakończyło się – trwające od 29 kwietnia br. - rzymskie spotkanie blisko 300 proboszczów z całego świata, którzy odpowiedzieli na zaproszenie Ojca Świętego Franciszka, by w czynny sposób włączyć się w prace Synodu o Synodalności.

CZYTAJ DALEJ

Ludzie o wielkim sercu

2024-05-04 15:21

Ks. Wojciech Kania/Niedziela

Z okazji wspomnienia św. Floriana w Sandomierzu odbyły się uroczystości z okazji Dnia Strażaka.

Obchody rozpoczęła Mszy św. w bazylice katedralnej, której przewodniczył Biskup Sandomierski Krzysztof Nitkiewicz. Eucharystię koncelebrował ks. kan. Stanisław Chmielewski, diecezjalny duszpasterz strażaków oraz strażaccy kapelani. We wspólnej modlitwie uczestniczyli samorządowcy na czele panem Marcinem Piwnikiem, starostą sandomierskim, komendantem powiatowym straży pożarnej bryg. Piotrem Krytusem, komendantem powiatowym policji insp. Ryszardem Komańskim oraz strażacy wraz z rodzinami.

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję