Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Domowe przepisy na zimowe grzańce

Zima to najlepszy czas na zaserwowanie sobie rozgrzewającego napoju. Kiedy temperatura za oknem spada poniżej zera albo chwyta nas przeziębienie, z pomocą przychodzi ciepły napój.

Niedziela Ogólnopolska 3/2022, str. 46

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Na bazie herbaty z hibiskusa

SKŁADNIKI:
0,5 l soku jabłkowego
0,5 l wody
1 łyżka herbaty z hibiskusa
1 laska cynamonu
2 sztuki kardamonu
skórka z jednej pomarańczy
3 goździki
szczypta gałki muszkatołowej
łyżka stołowa miodu
pół pomarańczy

WYKONANIE:
Do małego rondla wlej wodę, dodaj przyprawy oraz obraną skórkę z pomarańczy. Doprowadź płyn do wrzenia i gotuj ok. minuty. Zdejmij z ognia i wsyp herbatę z hibiskusa. Zaparzaj pod przykryciem przez ok. 12 min. W tym czasie w osobnym naczyniu podgrzej sok jabłkowy z pokrojoną połówką pomarańczy oraz miodem. Zaparzoną herbatę odcedź i połącz z ciepłym sokiem jabłkowym. Podawaj gorące do wypicia.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Na bazie soku wiśniowego

SKŁADNIKI:
0,5 l soku wiśniowego
1 pomarańcza
10 goździków
2 gwiazdki anyżu
2 laski cynamonu
szczypta mielonego kardamonu
łyżka miodu

WYKONANIE:
Pomarańczę dokładnie umyj, sparz gorącą wodą i pokrój w plasterki – kilka plasterków można zostawić do dekoracji. Wszystkie składniki umieść w garnku i podgrzewaj na małym ogniu przez 10-15 min. Uważaj, aby nie zagotować. Gotowy napój przelej do kubków i udekoruj plastrami pomarańczy.

2022-01-11 08:37

Ocena: +1 -3

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Chłodnik kresowy

Chłodnik to świetny sposób na orzeźwiający obiad w upalne dni. Potrawę można przygotować szybko i podawać z młodymi ziemniakami obsypanymi koperkiem lub z chrupiącymi grzankami.

Składniki:
·· duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami
·· 2 ogórki
·· pół szklanki posiekanego koperku
·· pół szklanki posiekanego szczypiorku
·· 2 jajka ugotowane na twardo
·· 2 ząbki czosnku
·· 6 szklanek kefiru lub jogurtu naturalnego
·· pół szklanki kwaśnej śmietany
·· 200 g ugotowanego lub pieczonego mięsa drobiowego
·· sól, pieprz, cukier, sok z cytryny

CZYTAJ DALEJ

Maryja uczy nas waleczności i odwagi

2024-04-15 13:27

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii J 19, 25-27.

Piątek, 3 maja. Uroczystość Najświętszej Maryi Panny, Królowej Polski

CZYTAJ DALEJ

Dzieweczko Lipska, módl się za nami...

2024-05-03 20:00

[ TEMATY ]

Rozważania majowe

Wołam Twoje Imię, Matko…

Karol Porwich/Niedziela

Od wieków żywa i nieustanna miłość do Matki Najświętszej sprawiła, że 2 lipca 1969 roku doszło do koronacji „Maryi Lipskiej w maleńkiej posturze”. Dokonał jej Prymas Polski, Stefan Kardynał Wyszyński.

Rozważanie 4

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję