Nasiona czarnuszki mają ostry, cierpki, gorzko-korzenny smak, ale nie podrażniają błon śluzowych żołądka, dlatego stosowane są jako substytut pieprzu.
Nasiona czarnuszki siewnej działają żółciopędnie, wiatropędnie, przeciwbakteryjnie, poprawiają trawienie. Stosowanie nasion czarnuszki zaleca się cukrzykom.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Jak stosować czarnuszkę w kuchni?
Wykorzystuje się całe nasiona, ponieważ po zmieleniu stają się gorzkie. Wchodzą one w skład przyprawy curry. Liście czarnuszki siewnej są bogate w witaminę C i stosowane jak natka pietruszki. Nasionami czarnuszki tradycyjnie przyprawia się wypieki (pieczywo, ciasta, desery), sery, sosy jogurtowe, warzywa strączkowe, sałatki, słodkie pomidory, pieczone ziemniaki, tłuste mięsa. Dodaje się je do kiszonek i marynat (ogórki, cukinia, bakłażany, kapusta, pomidory, jabłka), do niektórych napojów (herbata, kawa, mleko).
Jakie przyprawy i zioła można łączyć z czarnuszką?
Do czarnuszki pasują nasiona kminku, pieprzu, kopru włoskiego, gorczycy, kolendry, kozieradki, a także mięta, oregano, szałwia, papryka... Nasiona łączy się z prażoną cebulą, czarnym pieprzem i oregano.