SKŁADNIKI:
ok. 800 g zielonych szparagów
2 szalotki
2 ząbki czosnku
2 młode ziemniaki
50 g masła
1,5 l bulionu
10 listków bazylii
120 ml śmietany 30-procentowej
100 g sera brie
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
WYKONANIE:
Szparagi myjemy, odłamujemy ich twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu) i kroimy na małe kawałki. Szalotkę obieramy i kroimy w kostkę. W wysokim garnku roztapiamy połowę masła, szklimy szalotkę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka.
Smażymy wszystko ok. 5 minut, mieszając. Następnie dodajemy: łodygi szparagów (bez główek), resztę masła, sól, pieprz oraz utartą gałkę muszkatołową i smażymy kolejne 5 minut. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 10 minut na mniejszym ogniu. Później dodajemy główki szparagów i gotujemy jeszcze 2 minuty. Zupę miksujemy, dodajemy śmietanę, pokruszony ser brie oraz listki bazylii.
Pomóż w rozwoju naszego portalu