Reklama

W wolnej chwili

Tort z truskawkami (a’ la pudding)

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
9 jajek
2 szklanki cukru pudru
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
do 2 szklanek mleka
40 dag masła
1,5 łyżeczki żelatyny
40 biszkoptów
1 kg dojrzałych całych truskawek

WYKONANIE:
Jajka wybić do metalowej miski, dodać cukier i ubijać do uzyskania maksymalnej gęstości. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną rozmąconą w ciepłym (ale nie gorącym) mleku. Naczynie wstawić do dużego garnka wypełnionego do 1 wysokości gorącą wodą (wodę ciągle podgrzewać) i wciąż intensywnie ubijać (dość długo) aż zrobi się budyń. Gdy budyń wystygnie, zmiksować go z masłem. Na koniec dodać rozpuszczoną w łyżce gorącej wody żelatynę.
Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty, a na nie truskawki. Zalać kremem budyniowym. Gdy krem pokryje truskawki całkowicie, ułożyć koleją warstwę owoców i nałożyć krem. Wyrównać. Wierzch udekorować truskawkami .

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-05-18 10:56

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Gęsina na św. Marcina

Niedziela Ogólnopolska 45/2019, str. 24-25

[ TEMATY ]

przepisy

Archiwum Folwarku Kamyk

Niepodległościowe biesiady to w Folwarku już tradycja

Niepodległościowe biesiady
to w Folwarku już tradycja

O propagowaniu gęsiny jako naszego dania narodowego i rodzącej się tradycji świętowania 11 listopada na niepodległościowych biesiadach opowiada Zdzisław Bartelak, właściciel Folwarku Kamyk w Kamyku k. Częstochowy

JOLANTA MARSZAŁEK: – Propagują Państwo akcję „Gęsina na św. Marcina”. Skąd pomysł na tę akcję?
CZYTAJ DALEJ

Papież apeluje o rozejm i negocjacje w strefach konfliktów

2025-11-09 12:28

Vatican Media

O podjęcie działań na rzecz zawieszenia broni i podjęcia negocjacji tam, gdzie toczą się walki zaapelował Ojciec Święty po odmówieniu modlitwy „Anioł Pański” i udzieleniu apostolskiego błogosławieństwa.

Drodzy Bracia i Siostry!
CZYTAJ DALEJ

Liturgista: osoby z celiakią mogą przyjmować komunię św. w postaci hostii niskoglutenowych

2025-11-09 07:17

[ TEMATY ]

choroba

Karol Porwich/Niedziela

Osoby chore na celiakię mogą przyjmować komunię św. w postaci hostii niskoglutenowych – powiedział PAP liturgista ks. dr Mateusz Kielarski. Dodał, że choć hostie te nie są całkiem pozbawione glutenu, to zawierają go taką ilość, która jest bezpieczna dla tych chorych.

Liturgista zaznaczył, że przepisy w sprawie udzielania komunii św. osobom chorym na celiakię reguluje decyzja Konferencji Episkopatu Polski z 11 marca 2009 r.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję