Reklama

W wolnej chwili

Dietetyk radzi

Siła kiełków

Kiełki to rośliny w bardzo wczesnej fazie wzrostu. Powstają z nasion. Są w nich zmagazynowane zapasy składników odżywczych, które ułatwiają start i początkowy rozwój docelowej rośliny.

Niedziela Ogólnopolska 11/2021, str. 56

[ TEMATY ]

porady

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jedzenie jednak samych nasion nie jest tak samo korzystne, jak spożywanie kiełków, ponieważ w trakcie procesów kiełkowania uaktywniają się enzymy, dzięki czemu kiełki są znacznie łatwiej przyswajalne dla naszego układu pokarmowego i mają olbrzymie walory zdrowotne.

Kiełki mają wysoką zawartość potasu i magnezu, co wpływa korzystnie na nastrój i samopoczucie, a wysoki poziom witaminy C wzmacnia odporność. Jest wiele rodzajów kiełków – poniżej opiszę kilka z nich.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kiełki lucerny działają wzmacniająco na zęby, kości i mięśnie, a także na układ odpornościowy. Dzięki obecności kanwainy chronią przed nowotworem trzustki czy okrężnicy. Są bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E i C, kwas foliowy, magnez, cynk i selen. Zalecane są dla kobiet w ciąży i mam karmiących. Wspomagają pracę serca oraz leczą dolegliwości reumatyczne. Dzięki zawartości lecytyny są pomocne dla osób mających problemy z pamięcią.

Reklama

Kiełki rzodkiewki mają działanie wykrztuśne. Wysoka zawartość witaminy C powoduje, że korzystnie wpływają na naszą odporność i pomagają w walce z infekcją. Kiełki rzodkiewki działają oczyszczająco na drogi oddechowe oraz zatoki. Dzięki zawartości siarki poprawiają wygląd włosów, paznokci i skóry. Mają działanie moczopędne, a zatem przyspieszają procesy oczyszczające organizm. Hamują rozwój bakterii i grzybów oraz działają przeciwzapalnie. Łagodzą dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Kiełki gryki zawierają witaminy A, C i E, wapń, cynk, magnez oraz żelazo, a także kwasy glutaminowy i asparaginowy. Roślinki alkalizują i oczyszczają organizm, neutralizują toksyny i oczyszczają układ limfatyczny, dzięki dużym zasobom rutyny wzmacniają naczynia krwionośne i zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Oprócz tego przeciwdziałają osteoporozie.

Kiełki fasoli mung przede wszystkim zawierają dużo białka, są więc lekkostrawne i łatwiej przyswajalne niż białko zwierzęce. Ponadto regulują cholesterol. Zawierają sporo antyutleniaczy, które chronią przed wystąpieniem nowotworów i chorób serca.

Kiełki słonecznika wzmacniają głównie kości i zęby. Pozytywnie wpływają na przemianę materii i są bardzo bogatym źródłem składników mineralnych takich jak magnez i potas – stąd zalecane są w diecie wegetariańskiej, zazwyczaj ubogiej w te minerały.

Kiełki świetnie komponują się z kanapkami, sałatkami, twarożkiem, jajkami, daniami mięsnymi i rybnymi. Mogą być wspaniałą jadalną dekoracją wielu potraw. Można je hodować samemu w domu w kiełkownicy, na wacie, ale znajdziemy je również na półkach sklepowych. Przed zakupem, należy zwrócić uwagę, czy znajdowały się w lodówce, sprawdzić ich datę ważności oraz obejrzeć je dokładnie czy nie pojawiła się na nich pleśń lub czy nie są wysuszone.

2021-03-09 12:27

Ocena: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Gdy język dzieli ludzi

Niedziela Ogólnopolska 49/2020, str. 52-53

[ TEMATY ]

rodzina

porady

Adobe Stock

Co się dzieje z naszym językiem? Co z młodymi, którzy przekleństwa traktują jako przecinki, co skutkuje trudnościami w kontaktach międzyludzkich?... Z czego wynika to wszystko? Co możemy zrobić, żeby lepiej nam się nawzajem słuchało?

Wulgaryzmy w języku młodzieżowym to stałe i historycznie ugruntowane zjawisko związane głównie z procesem dorastania, wynikające z pojawiających się na tym etapie rozwoju elementów sprzeciwu wobec: zastanej rzeczywistości, frustracji, konfliktu międzypokoleniowego, wpływu grupy rówieśniczej i grup subkulturowych. W przypadku pozostawania wulgaryzmów jedynie w obrębie młodzieżowego języka na polu kontaktów rówieśniczych, trudno dostrzegać w nich ryzyko dla rozwoju młodych jednostek. Coraz częściej można jednak zauważyć brak zrozumienia konwencji interpersonalnych, kontekstu sytuacyjnego i stosowanie wulgaryzmów w sytuacjach oficjalnych, formalnych, rozmowach z osobami dorosłymi, m.in. z nauczycielami. Należy dodać, że trend ten stale zyskuje na znaczeniu, a jednocześnie ma swoje źródła jeszcze w minionej dekadzie, rozwija się w związku z digitalizacją życia społecznego. 24% warszawskich uczniów w przedziale wiekowym 13-16 lat przynajmniej raz w roku ubliżało swojemu nauczycielowi, a odsetek ubliżających rośnie wraz z wiekiem, odwrotnie proporcjonalnie do udziału w bójkach i konfliktach rówieśniczych. Agresja werbalna wobec nauczycieli oraz szeroko pojętego „świata dorosłych” jest zatem kolejnym etapem wulgaryzacji nie tylko języka, ale i całościowo ujmowanego życia codziennego.
CZYTAJ DALEJ

Im bliżej Jezusa jesteśmy, tym mniej musimy się bać

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

s. Amata CSFN

Exodus, mozaika z Centrum JP2 w Krakowie

Exodus, mozaika z Centrum JP2 w Krakowie

Rozważania do Ewangelii Łk 21, 5-11.

Wtorek, 26 listopada
CZYTAJ DALEJ

Łódź: Eucharystia to fundament małżeństwa i rodziny

2024-11-26 16:30

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Piotr Drzewiecki

Swoim refleksjami na temat małżeństwa, rodziny i wychowania dzieci dzielił się prof. Mieczysław Guzewicz podczas konferencji na łódzkiej Retkini.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję