Ważnymi aspektami, które są pomijane w odżywianiu osób starszych, jest brak apetytu oraz trudności w gryzieniu i przełykaniu. Apetyt możemy wzbudzić, przygotowując dania nie tylko smaczne, ale również atrakcyjne dla naszego wzroku, które wyglądają kolorowo i pięknie, że aż chce się je zjeść. Jest to bardzo ważna kwestia, bowiem kolory wzmagają apetyt. Bułka pszenna z pasztetową nie jest tak zachęcająca jak pożywna rolada z jaj, z dodatkiem liści szpinaku oraz łososia, który wyostrza smak. Takie zielone danie już na talerzu zwiastuje wiosnę. Oprócz tego rolada ma miękką strukturę, dzięki temu gryzienie nie sprawia trudności. Rolada przygotowana z jaj i białego sera jest bardzo pożywna. Zapewnia wysoką podaż białka oraz wapnia – pozyskamy go nie tylko z nabiału, ale również z zielonych liści szpinaku, w których wapnia jest pod dostatkiem.
Czy wiesz, że krowa pozyskuje wapń, jedząc zieloną trawę? Podobnie jest z człowiekiem. Badania pokazują, że o wiele wyższe wchłanianie wapnia do kości jest możliwe, gdy spożywamy wysokowapniowe produkty roślinne, takie jak: jarmuż, szpinak, brokuł, orzechy i nasiona, które należy moczyć przed podaniem, aby były miękkie i łatwe w gryzieniu oraz miały bardziej dostępną formę przenikania substancji odżywczych do naszego organizmu.
Wapń z pokarmu będzie transportowany do kości tylko wtedy, jeśli w organizmie będzie odpowiednie wysycenie witaminą D, która rozprowadza wapń do kości. Warto zbadać jej poziom, wykonując badanie z krwi, aby dowiedzieć się, czy mamy jej odpowiednią ilość. Witamina D jest niezwykle ważna w profilaktyce i leczeniu osteoporozy, zwyrodnień kości, ale również ma olbrzymi wpływ na odporność naszego organizmu oraz lepsze samopoczucie, daje większą siłę i witalność na co dzień. Jeśli w organizmie są jej niedobory, wapń nie będzie w stanie w pełni budować kości. Brak witaminy D skutkuje permanentnym zmęczeniem i ospałością oraz zwiększoną zapadalnością na wiele infekcji.
Pomóż w rozwoju naszego portalu