Składniki:
3 duże zdrowe cebule bez szczypioru
3 l białego gronowego wina
2 łyżeczki miodu o delikatnym smaku (np. akacjowego)
Wykonanie:
Zdjąć łuski z cebuli, odciąć jej końce. Cebule posiekać bardzo drobno lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czysty słoik sparzyć wewnątrz wrzątkiem (pokrywkę również). Przełożyć do niego cebulę, dodać miód i wino, składniki dokładnie wymieszać. Brzegi słoika i pokrywkę wytrzeć do sucha, szczelnie zamknąć. Zostawić na 2-4 doby w ciepłym i ciemnym miejscu. Winko z cebuli przefiltrować dokładnie przez czystą płócienną chusteczkę, zlać do czystej butelki i szczelnie zamknąć.
Pić 3 razy dziennie po 2 do 4 łyżek.
Pomóż w rozwoju naszego portalu