Reklama

Zdrowie

ABC przechowywania świeżych jaj

Przechowywanie jaj zwykle nie sprawia problemów, jednak już w okresie przygotowywania świątecznych przysmaków, gdy trzeba ich użyć do większości potraw, staje się to wyzwaniem.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Poza lodówką niemyte świeże jaja kurze mogą leżeć nie dłużej niż 14 dni od daty ich złożenia przez kurę. W tym czasie jajo chroni kutykula, czyli własna cienka warstwa ochronna. Najsmaczniejsze są jajka między 3. a 10.-14. dniem ich przechowywania. Potem trzeba je przechowywać wyłącznie w lodówce, w temperaturze poniżej +7°C. Opakowanie chroni świeże jaja przed wilgocią i obcymi zapachami.

– Jaj nie powinno się przechowywać w pobliżu ziemniaków, jabłek, owoców cytrusowych, orzechów, czosnku, cebuli i serów, ponieważ te produkty negatywnie wpływają na ich smak.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

– Świeże jaja powinny być przechowywane węższym końcem w dół – w takiej pozycji jajo wolniej się starzeje.

Reklama

– Jeśli chcemy przechować jaja przez jakiś czas, nie powinniśmy ich myć, aby nie zniszczyć naturalnej zewnętrznej warstwy chroniącej skorupkę przed zarazkami i utratą wilgoci.

– Data na opakowaniu jaj kupionych w sklepie („najlepiej spożyć przed”) to 28. dzień od daty złożenia jaja przez kurę (o ile hodowca poda prawidłową datę). W lodówce jaja mogą być przechowywane nawet do 2 tygodni po podanym na opakowaniu terminie spożycia, jednak tracą dużo na jakości.

– Świeżych jaj nie powinno się przechowywać w lodówce w oryginalnych opakowaniach, ponieważ nie zawsze są one higieniczne.

– Jaja powinno się wyjmować z lodówki bezpośrednio przed spożyciem. Ogrzane do temperatury pokojowej nie powinny być już dłużej przechowywane, nawet w lodówce.

– Jaja trzeba dokładnie wymyć przed używaniem ich w kuchni, a szczególnie dokładnie przed przygotowaniem z nich tradycyjnych wydmuszek. >>n

2020-03-10 10:34

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

„Od pola do stołu” – unijna strategia na rzecz zdrowej i przyjaznej dla środowiska żywności

W Parlamencie Europejskim odbyło się wysłuchanie publiczne na temat unijnej Strategii „Od pola do stołu”, która jest kluczowym elementem Europejskiego Zielonego Ładu. W ubiegłym miesiącu PE przedstawił projekt własnego sprawozdania w zakresie strategii. Teraz pracować nad nim będą wspólnie Komisja AGRI oraz ENVI, której jestem członkiem. W strategii zwrócono uwagę, że należy pilnie zmniejszyć zależność od pestycydów i środków przeciwdrobnoustrojowych, ograniczyć nadmierne nawożenie, wzmocnić rolnictwo ekologiczne, poprawić dobrostan zwierząt oraz odwrócić proces utraty różnorodności biologicznej.

Każdy z nas chce, żeby żywność, która trafia na nasze stoły była świeża,

CZYTAJ DALEJ

Nowenna do Najświętszego Serca Pana Jezusa

[ TEMATY ]

nowenna

Serce Jezusa

Karol Porwich/Niedziela

Zapraszamy do wspólnej modlitwy nowennowej przed uroczystością Najświętszego Serca Pana Jezusa.

Dzień 1

CZYTAJ DALEJ

Bełchatów: „Święty Szarbel – potężny wstawiennik przed Bogiem”

2024-06-01 09:00

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Karol Porwich/Niedziela

Przy parafii Miłosierdzia Bożego w Bełchatowie zawiązała się formacyjno-modlitewna grupa Rodziny Świętego Szarbela, do której każdy może dołączyć.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję