Reklama

Porady

Czy istnieje dieta dla cukrzyków?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zaniedbanie profilaktyki zdrowotnej prowadzi do późnego wykrycia choroby i jej rozwoju. Coraz więcej ludzi choruje na cukrzycę typu 2, której przyczyną są zła dieta i brak ruchu. Dieta jest podstawowym środkiem profilaktycznym oraz leczniczym zarówno dla chorego na cukrzycę, który leczy się tylko dietą, jak i dla biorącego leki czy insulinę.

Nie istnieje uniwersalna dieta dla wszystkich diabetyków – rodzaj diety ustala lekarz w zależności od wieku pacjenta, wagi, wzrostu, płci i rodzaju wykonywanej pracy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Diabetyk może się cieszyć pełnią życia pod warunkiem, że przestrzega zaleceń lekarskich, głównie diety, przez całe życie. Większość osób starszych cierpiących na cukrzycę ma nadwagę, którą należy zredukować. Młodzi cukrzycy często mają niedowagę i powinni uzyskać właściwy ciężar ciała, odpowiadający ich wzrostowi. Trudno jest dokładnie obliczyć zapotrzebowanie energetyczne danej osoby – organizmy ludzkie zużywają różną ilość kalorii przy wykonywaniu tej samej pracy. U jednej osoby część energii (kalorii) dostarczonej przez spożyty pokarm zmienia się w ciepło wykorzystane przez organizm, u innej odłoży się „na zapas” w formie tkanki tłuszczowej.

Dietę ustala się tak, aby stosunek składników pokarmowych był stały w poszczególnych posiłkach. Należy spożywać śniadanie, obiad i kolację w małej objętości, ale składające się z urozmaiconych składników i o stałych porach, oraz trzy lekkie przekąski między nimi.

Ważne jest, by spożywać odpowiednie porcje węglowodanów złożonych (produkty zbożowe nieprzetworzone), a ograniczyć lub wyeliminować węglowodany proste (cukier, dżemy, miody, owoce, soki, słodycze).

• Z produktów białkowych stosuje się: chude mięso, ryby, jaja, mleko, niskotłuszczowe sery.

• Powinno się używać tylko łagodnych ziół i przypraw (koperek, szczypiorek, cebula, sok z cytryny, cynamon, wanilia).

Reklama

• Preferowane są tłuszcze roślinne, należy je podawać do gotowych potraw.

• Owoce w formie surowej i gotowanej należy stosować z umiarem!

• Dużą rolę w leczeniu cukrzycy za pomocą diety odgrywają warzywa, głównie surowe i kiszone. Dieta powinna zawierać znacznie więcej warzyw niż owoców.

• Potrawy przyrządza się metodą gotowania, duszenia i pieczenia – oczywiście, bez tłuszczu. Składników nie rozgotowuje się.

• Dziennie trzeba dostarczyć organizmowi 2-2,5 l płynów, w tym 1,5-2 l wody, herbaty ziołowej.

Profilaktyka powikłań zdrowotnych u diabetyka to odpowiednio dobrana dieta.

2020-01-28 11:31

Ocena: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Watykan: zmiany w składzie Rady Kardynałów

[ TEMATY ]

kardynałowie

rada

Włodzimierz Rędzioch

Trzech kardynałów: George Pell (Australia), Francisco Javier Errázuriz (Chile) i Laurent Monsengwo Pasinya (Demokrat. Rep. Konga) opuszcza Radę Kardynałów (K-9) – poinformował dyrektor Biura Prasowego Stolicy Apostolskiej, Greg Burke.

Ze względu na prośbę wyrażoną przez kardynałów pod koniec 26. posiedzenia Rady Kardynałów (10-12 września 2018 r.), dotyczącej refleksji nad pracą, strukturą i składem Rady, biorąc pod uwagę zaawansowany wiek niektórych jej członków, Ojciec Święty Franciszek napisał do kard. George’a Pella, do kard. Javiera Errázuriza i kard. Laurenta Monsengwo Pasinyi, dziękując im za pracę, którą wykonali w ciągu tych pięciu lat. Biorąc pod uwagę fazę prac Rady, nie przewiduje się obecnie mianowania nowych członków.

CZYTAJ DALEJ

Łódź: Gdy kardynał bramki strzela...

2024-04-15 14:11

[ TEMATY ]

sport

Kard. Grzegorz Ryś

kardynał Ryś

Archidiecezja Łódzka

W niedzielny wieczór - 14 kwietnia br. - w hali sportowej Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi odbył się towarzyski mecz piłki halowej księża – klerycy.

W drużynie duchownych – których kapitanem był kardynał Grzegorz Ryś znaleźli się dwaj rektorzy – diecezjalnego WSD oraz Seminarium Redemptoris Mater, a także proboszczowie i wikariusze łódzkich parafii. W drużynie kleryckiej znaleźli się alumnie seminarium diecezjalnego oraz seminarium 35+.

CZYTAJ DALEJ

Kulinarne potyczki w przemyskiej Caritas

2024-04-16 09:33

Caritas AP

Uczestnicy wykazywali się kunsztem kucharskim

Uczestnicy wykazywali się kunsztem kucharskim

W dniu 11 kwietnia br. na terenie Domu Pomocy Społecznej, im. św. Brata Alberta w Przemyślu miało miejsce wyjątkowe wydarzenie. Przedstawiciele Stowarzyszenia UNUO z Chorwacji przeprowadzili CUPI’S SPOON – finał międzynarodowego konkursu gastronomicznego dla osób z niepełnosprawnościami.

Konkurs zapoczątkowany został w zeszłym roku w Chorwacji i był już przeprowadzony w 23 państwach członkowskich Unii Europejskiej oraz na Ukrainie. W tym roku odbywa się w 40 krajach, a dzięki współpracy z przemyską Caritas, ogólnopolski finał miał miejsce właśnie w Przemyślu. Celem konkursu jest promocja osób z niepełnosprawnościami, ich talentów i pasji, niwelowanie barier i stereotypów oraz integracja społeczna.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję