Reklama

Tygodnik

Rogale św. Marcina

Przepis na rogala z nadzieniem z białego maku. Tradycyjnie podobny wypiek przygotowywany jest w Poznaniu i niektórych częściach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina (11 listopada), jednak receptura na niego jest zastrzeżona.

Niedziela Ogólnopolska 45/2019, str. 58

[ TEMATY ]

przepisy

stock.adobe.com

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto:

• 50 dag mąki pszennej

• 3 żółtka

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 1/4 kostki masła

Reklama

• 2 łyżki cukru pudru

• 3 dag drożdży

• 1 szklanka mleka

• szczypta soli

Masa:

• 2 szklanki białego maku

• 2 szklanki cukru

• 2 łyżki masła

• 1 szklanka słodkiej śmietany

• 1/2 laski wanilii

• 20 dag bakalii (orzechy, migdały, smażona skórka pomarańczowa, suszone daktyle)

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z roztopionym wcześniej masłem. Nie przerywając ucierania, dodawać porcjami przesianą mąkę, ciepłe mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, aż pojawią się pęcherzyki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Mak zaparzyć, zemleć przynajmniej dwa razy przez maszynkę, odsączyć. Przełożyć do rondla, dodać cukier i masło i stale mieszając, przesmażyć na niewielkim ogniu. Śmietanę wraz z wanilią gotować na małym ogniu przez 10 min. Przełożyć do maku i razem przesmażać aż do uzyskania gęstej masy, następnie dodać pokrojone bakalie. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na trójkąty. Na każdym ułożyć trochę masy i uformować rogaliki.

Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 30 min w temp. 180°C. Po upieczeniu polukrować i posypać pokrojonymi migdałami i orzechami.

2019-11-06 12:19

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zdrowe śniadanie

Post służy leczeniu zarówno duszy, jak i ciała. Sensem postu jest duchowe nawrócenie człowieka, przekształcenie blokujących go słabości w uzdrawiające siły duchowe. Warto też w tym czasie zadbać o swoje zdrowie, zmienić nawyki żywieniowe. Sięgnijmy więc po produkty, których może codziennie nie stosujemy. W czasie Wielkiego Postu będziemy podawać przepisy na dietetyczne potrawy.

Owsianka

CZYTAJ DALEJ

Stań przed Bogiem taki, jaki jesteś

2024-04-24 19:51

Marzena Cyfert

O. Wojciech Kowalski, jezuita

O. Wojciech Kowalski, jezuita

W uroczystość św. Wojciecha, biskupa i męczennika, głównego patrona Polski, wrocławscy dominikanie obchodzą uroczystość odpustową kościoła i klasztoru.

Słowo Boże podczas koncelebrowanej uroczystej Eucharystii wygłosił jezuita o. Wojciech Kowalski. Rozpoczął od pytania: Co w takim dniu może nam powiedzieć św. Wojciech?

CZYTAJ DALEJ

List pasterski z okazji jubileuszu diecezji lubuskiej

2024-04-25 16:00

[ TEMATY ]

jubileusz

Zielona Góra

Gorzów Wielkopolski

List Pasterski

diecezja lubuska

Karolina Krasowska

bp Tadeusz Lityński

bp Tadeusz Lityński

Bp Tadeusz Lityński skierował do diecezjan list pasterski z okazji jubileuszu 900-lecia utworzenia diecezji lubuskiej. Poniżej publikujemy pełną treść słowa Biskupa Diecezjalnego, które w kościołach i kaplicach diecezji zielonogórsko-gorzowskiej zostanie odczytane w niedzielę 28 kwietnia 2024.

Drodzy Diecezjanie, Bracia i Siostry,

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję