Składniki:
• 50 dag mąki pszennej
• 50 dag twarogu
• 1-2 łyżki cukru
• 2-3 jajka
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka octu
• 1 szklanki śmietany
• tłuszcz do smażenia (smalec lub olej)
• 1-2 łyżki spirytusu (dodać do tłuszczu)
• cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ser zemleć. Mąkę wsypać do miski, dodać ser, cukier, jajka, sodę, proszek do pieczenia, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto.
Gotowe rozwałkować na grubość ok. 1-1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka, na środku każdego wykroić kieliszkiem małą dziurkę. W dużym rondlu rozgrzać tłuszcz, dodać spirytus, aby oponki się nie przypalały.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Gotowe układać na papierowych ręcznikach, aby ociekły z tłuszczu.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu