Reklama

Mięsa

Gęś świętomarcińska w pszczyńskim stylu

Od kilku lat ruch Slow Food Polska, promujący zdrową rodzimą żywność, zaprasza do akcji „Gęsina na św. Marcina”. Biorą w niej udział znakomici kucharze i restauracje, które z okazji Święta Niepodległości przygotowują dla swoich gości choćby 3 potrawy z gęsiny.

Wybraliśmy jeden z przepisów Damiana Lazara z Pszczyny i zachęcamy Czytelników, aby przygotowali gęsinę na swoje stoły.

Składniki:

Reklama

• gęś owsiana (ok. 3 kg)

• 1 kg jabłek

• 30 dag suszonych śliwek

Reklama

• sól morska

• pieprz

• majeranek

• kilka ząbków czosnku

• liść laurowy

• ziele angielskie

• 200 ml wytrawnego czerwonego wina

• kieliszek koniaku

Wykonanie:

Sprawioną gęś marynujemy przez 24 godziny w chłodnym miejscu. W tym celu nacieramy gęś solą morską, dobrze wcierając ją z góry i od środka. Pozostałymi przyprawami nacieramy mięso, a końcu potłuczonym liściem laurowym i zielem angielskim. Polewamy winem i kieliszkiem koniaku.

Z jabłek i śliwek przygotowujemy farsz – jabłka obieramy, kroimy w ósemki i mieszamy z pokrojonymi w połówki suszonymi śliwkami. Nadziewamy mięso i wiążemy nicią lub spinamy wykałaczkami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 3 godzin w temp 170 C.

Opracowanie: Jolanta Marszałek

2017-10-31 11:27

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Powidła ze śliwek węgierek

Niedziela Ogólnopolska 39/2019, str. 58

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

Daniel Vincek - stock.adobe.com

Powidła ze śliwek to jeden z tradycyjnych przepisów na przetwory, które robiły nasze babcie. Z uwagi na czasochłonne wykonanie odszedł on, niestety, w wielu domach w zapomnienie. Warto może do niego powrócić

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Zniesienie dyspensy od zachowania pierwszego Przykazania Kościelnego

2021-06-19 00:05

[ TEMATY ]

bp Tadeusz Lityński

dyspensa

diecezja zielonogórsko‑gorzowska

ks. Adrian Put/Niedziela

bp Tadeusz Lityński

bp Tadeusz Lityński

Wobec poprawiającej się sytuacji pandemicznej w kraju oraz łagodzenia ograniczeń sanitarnych w kościołach i budynkach przeznaczonych do sprawowania kultu religijnego, biorąc pod uwagę podjętą podczas 389. Zebrania Plenarnego Konferencji Episkopatu Polski decyzję o zniesieniu dyspens od uczestnictwa we Mszy świętej niedzielnej oraz w święta nakazane, niniejszym dekretem – z dniem 20 czerwca 2021 r. – na podstawie kan. 87 Kodeksu Prawa Kanonicznego odwołuję dyspensę od zachowania pierwszego Przykazania Kościelnego, udzieloną w dniu 16 października 2020 r. (znak: B1-9/20).

CZYTAJ DALEJ

Moderator Ruchu Światło-Życie: postawmy w życiu Boga na pierwszym miejscu

„Oazy wakacyjne mają być rekolekcjami, w których znowu na pierwszym miejscu postawimy Pana Boga” – przypomniał moderator generalny Ruchu Światło-Życie ks. Marek Sędek, który 19 czerwca podczas Diecezjalnego Dnia Wspólnoty sprawował Eucharystię w kościele pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa w Kętach na Podbeskidziu.

Spotkanie zgromadziło około 300 przedstawicieli wspólnoty Ruchu: Oazy Dzieci Bożych, Oazy Młodzieżowej, Oazy Dorosłych oraz Rodzin Domowego Kościoła.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję