Reklama

Wiadomości

Kwas chlebowy

Kwas chlebowy poza tym, że gasi pragnienie i orzeźwia w upalne dni, ma liczne właściwości zdrowotne – wzmacnia odporność, reguluje trawienie, a nawet sprzyja odchudzaniu.

Niedziela Ogólnopolska 38/2017, str. 58

[ TEMATY ]

jedzenie

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 2,5 l wody (najlepiej źródlanej)

• 25 dag prawdziwego chleba razowego

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 0,5 szklanki cukru lub miodu naturalnego

Reklama

• 2,5 dag drożdży

• kilkanaście rodzynek

Wykonanie:

Chleb pokroić w kostkę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do czasu, aż się zrumieni. Po ostudzeniu chleb wrzucić do miski, zalać ciepłą, zagotowaną wcześniej wodą i odstawić na 3 godziny.Cukier (miód) i drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać do roztworu, wymieszać i całość pozostawić na dobę w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie roztwór przecedzić i następnie przelać do wyparzonych wcześniej butelek (do 3/4 ich wysokości), do każdej z nich dodać po kilka rodzynek.

Butelki pozostawić w chłodnym pomieszczeniu na 3 dni w pozycji leżącej. Jeśli będą stały, gaz, który powstaje w wyniku fermentacji, może wybuchnąć i rozsadzić butelkę.

Tak przyrządzony kwas chlebowy można przechowywać od tygodnia do miesiąca. Na dnie butelki może utworzyć się naturalny osad, który łatwo znika po wstrząśnięciu butelką. W lecie, wskutek postępującej fermentacji, napój może się stać zbyt kwaśny w smaku, dlatego zaleca się go trzymać w lodówce, tym bardziej że najlepiej smakuje schłodzony.

Wykonanie: Graziako

2017-09-13 11:20

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kwaśnica na wędzonych żeberkach

Kwaśnica to regionalne danie góralskie, serwowane zarówno w schroniskach, jak i w karczmach pod Giewontem. Przypomina trochę tradycyjny kapuśniak, choć niektórzy twierdzą, że jest od niego smaczniejsza. Aby uzyskać jej właściwy smak, trzeba koniecznie ugotować ją na wędzonych żeberkach. Kwaśnica jest zupą bardzo treściwą i sycącą. Doskonałą na chłodne dni.

CZYTAJ DALEJ

W 19. rocznicę śmierci św. Jana Pawła II spotkajmy się przy Franciszkańskiej 3

2024-03-27 11:37

[ TEMATY ]

św. Jan Paweł II

Biuro Prasowe Archidiecezji Krakowskiej

W 19. rocznicę śmierci św. Jana Pawła II — jak co roku — Archidiecezja Krakowska zaprasza do udziału w wydarzeniach, które organizowane są przy Franciszkańskiej 3. Towarzyszy im hasło „Wdzięczni”.

Wieczorne spotkania 2 kwietnia pod najsłynniejszym oknem w Krakowie na stałe wpisały się już w kalendarz Kościoła krakowskiego. Co roku wierni wraz ze swoimi duszpasterzami gromadzą się przy Franciszkańskiej 3, aby dziękować Bogu za dar życia Karola Wojtyły i pokazać, że — mimo upływu lat — pamiętają.

CZYTAJ DALEJ

Msza Krzyżma. W Chrystusie wzrastamy i przynosimy owoce

2024-03-28 13:30

Archikatedra lubelska

Kapłani są namaszczeni i posłani, aby głosić Chrystusa i dawać świadectwo Ewangelii słowem i życiem - powiedział abp Stanisław Budzik.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję