Reklama

Wiadomości

Kwas chlebowy

Kwas chlebowy poza tym, że gasi pragnienie i orzeźwia w upalne dni, ma liczne właściwości zdrowotne – wzmacnia odporność, reguluje trawienie, a nawet sprzyja odchudzaniu.

Niedziela Ogólnopolska 38/2017, str. 58

[ TEMATY ]

jedzenie

Graziako

Składniki:

• 2,5 l wody (najlepiej źródlanej)

• 25 dag prawdziwego chleba razowego

Reklama

• 0,5 szklanki cukru lub miodu naturalnego

• 2,5 dag drożdży

• kilkanaście rodzynek

Wykonanie:

Reklama

Chleb pokroić w kostkę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do czasu, aż się zrumieni. Po ostudzeniu chleb wrzucić do miski, zalać ciepłą, zagotowaną wcześniej wodą i odstawić na 3 godziny.Cukier (miód) i drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać do roztworu, wymieszać i całość pozostawić na dobę w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie roztwór przecedzić i następnie przelać do wyparzonych wcześniej butelek (do 3/4 ich wysokości), do każdej z nich dodać po kilka rodzynek.

Butelki pozostawić w chłodnym pomieszczeniu na 3 dni w pozycji leżącej. Jeśli będą stały, gaz, który powstaje w wyniku fermentacji, może wybuchnąć i rozsadzić butelkę.

Tak przyrządzony kwas chlebowy można przechowywać od tygodnia do miesiąca. Na dnie butelki może utworzyć się naturalny osad, który łatwo znika po wstrząśnięciu butelką. W lecie, wskutek postępującej fermentacji, napój może się stać zbyt kwaśny w smaku, dlatego zaleca się go trzymać w lodówce, tym bardziej że najlepiej smakuje schłodzony.

Wykonanie: Graziako

2017-09-13 11:20

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Gruszki z cytryną

Uprawa grusz to specjalność Francuzów i Belgów, sięgająca XVII wieku. Jednak pierwsze wzmianki o tych owocach pochodzą z „Odysei” Homera. Gruszki zawierają witaminy C, A i trochę witamin z grupy B; mają sporo potasu, sodu, fosforu, magnezu i trochę jodu. Niektóre gatunki zawierają tzw. sklereidy – kamienne komórki, dlatego nie poleca się ich na surowo osobom z problemami gastrologicznymi. Ugotowane w całości, przybrane listkami mięty lub melisy dekoracyjnie wyglądają na stole. Proponowany przepis to wykwintny deser. Odsączone owoce smakują wyśmienicie z gorącą czekoladą jako fondue, a na zimno z żurawiną lub bitą śmietaną.

CZYTAJ DALEJ

Papież Franciszek: Prośmy o łaskę pocieszenia dla mieszkańców Nowej Białej

2021-06-23 10:30

[ TEMATY ]

papież Franciszek

Grzegorz Gałązka

„Jednoczę się w modlitwie z tymi, którzy w minioną sobotę, w Nowej Białej zostali doświadczeni przez wielki pożar” – powiedział Ojciec Święty podczas dzisiejszej audiencji ogólnej, zwracając się do pielgrzymów polskich obecnych na Dziedzińcu św. Damazego Pałacu Apostolskiego.

Oto słowa Ojca Świętego:

CZYTAJ DALEJ

Dekret dla redaktora Aspektów

2021-06-23 15:36

Katarzyna Krawcewicz

Ks. Adrian Put, redaktor odpowiedzialny Aspektów - Niedzieli Zielonogórsko-Gorzowskiej przyjął 23 czerwca dekret z rąk bp. Tadeusza Lityńskiego.

Ks. Adrian Put dotychczas był proboszczem parafii św. Stanisława Kostki w Zielonej Górze, gdzie znajduje się redakcja Aspektów. Od sierpnia zostanie proboszczem parafii konkatedralnej św. Jadwigi w Zielonej Górze. Zmiany te nie wpłyną na jego pracę redakcyjną. Ks. Put pozostaje na stanowisku redaktora odpowiedzialnego Niedzieli Zielonogórsko-Gorzowskiej.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję